Jak to je v případě dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
4.2.15 22:20

Ano, bude to půl na půl, pokud se to neošetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
656
4.2.15 22:24

@Misssha2 Manžel bude dědit rovným dílem jako syn. Pokud by ho koupili jako manželé, pak by byla polovina manžela a o druhou polovinu by se manžel dělil se synem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
4.2.15 22:26

Sjm tomsice neni, ale manzel dedi 50% a deti se deli o zbylou polovinu (pokud jsou dve deti, kazde dostane 25%…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.2.15 22:29
@spiky01 píše:
Sjm tomsice neni, ale manzel dedi 50% a deti se deli o zbylou polovinu (pokud jsou dve deti, kazde dostane 25%…)

to už neplatí ne? Dědí se rovným dílem pro všechny dědice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101920
4.2.15 22:29
@spiky01 píše:
Sjm tomsice neni, ale manzel dedi 50% a deti se deli o zbylou polovinu (pokud jsou dve deti, kazde dostane 25%…)

To je blbost, všichni by měli 1/3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
4.2.15 22:30
@terinka4444 píše:

Máš pravdu. Dříve se to dělilo jinak, dnes je to rovným dílem.

• Citovat
  • Upravit
101920
4.2.15 22:31
@terinka4444 píše:

Nejsem si jistá, zda to vůbec někdy platilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
4.2.15 22:32

*§ 473

(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partnerka), každý z nich stejným dílem.*

Citace z nového Občanského zákoníku

• Citovat
  • Upravit
11565
4.2.15 22:33

Pokud je manžel jedináček, bude to půl napůl.

Pokud je matka rozumná, zkuste jí to vysvětlit; a jinak holt aspoň zarazte jakékoli investice, řekněte jí, že nedáte ani kačku, protože teď je řada na jejím muži. Buď se jí rozsvítí, nebo holt bude válečná sekyra.

Pokud byste jo chtěli válečnou sekyru, tak u investic do tří let zpětně (tuším) můžete zkusit požadovat nějakou náhradu (že maminka přislíbila, že dům bude muže, a teď je vše jinak, čili že nedodržela ústní smlouvu - ale to by bylo třeba řešit s advokátem), ale to už by fakt byl nejspíš mezi mužem a maminkou konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.2.15 22:33

Už dědí i partnerka? Ani to nemusí být manželka? Takže stačí, když spolu žijou, a už má nárok na dědictví? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
656
4.2.15 22:34

@j.a.n.i1 Neplatilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.2.15 22:37
@dana59 píše:
@j.a.n.i1 Neplatilo

myslím, že si tak lidi vysvětlovali to, že manželka dostala půlku a druhá půlka se dělila se všemi. Že jim jaksi nedocházelo, že do dědictví jde jen půlka. Že tu svou manželka nedědí, ale je její.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
4.2.15 22:38
@terinka4444 píše:
Už dědí i partnerka? Ani to nemusí být manželka? Takže stačí, když spolu žijou, a už má nárok na dědictví? 8o

No představ si, že jo. Taky mě to zarazilo. Někde jsou ještě k té partnerce vysvětlivky, ale nechtělo se mi to hledat. Je to uděláno proto, že spousta lidí žije na hromádce a po smrti partnera pak nemají nic i když s ním třeba dvacet let něco budovali. Asi to tak má být. Takhle se přece teď nedávno soudila partnerka nějakého hokejisty a šlo tam o miliony. Ona tvrdila, že s ním žila někde myslím v Moskvě a rodiče hokejisty jí nechtěli nic dát. Myslím, že to vyhrála, ale nevím jistě.

• Citovat
  • Upravit
656
4.2.15 22:38

@terinka4444 Přesně tak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 22:39

No tak to jsem zvědavá jak to dopadne. Já už se sama sobě hnusím, jak to každý den omýlám manželovi, ale jsem z toho dost nešťastná.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová