Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejhorsi na tom je, pokud je kazde ditko v jinem skolnim zarizeni. Nejsou hlidaci a vyzvedavaci babicky.
Nejstarsi syn skola, mladsi syn skolka vzdalene od sebe mhd asi 5min. Treti syn, pokud ho nedostanu do stejne skolky. (Syn podzimni, skolka neni spadova) je to az nerealne skloubit vyzvedavani ze tri instituci pri plnem uvazku a jeste MHD.
Snazsi to je pri mensim meste kde je jedna skolka a skola navic treba v pesi vzdalenosti od sebe a domu nebo pokud ten starsi uz muze ze skoly sam.
Ja vyjizdim z domu kolem 14:30. Cesta mhd ke skole 15min mhd, pak skolka 5min mhd Cekani na spoje, dojit do skoly/skolky, pockat na ne. Jsem rada kdyz jsme po 16hod doma, do toho nejaky ten krouzek, zpozdeni mhd ![]()
Do prace urcite chodit chci a budu ale chtela bych koncit tak 14-14:30.
Manzel rano vozi deti a v praci je do 17:30-18hod.
Zatim mam doma jedno a predstava,že bych mela byt doma dlouhodobě me desi
.
Na ceste je dalsi, takze si myslim,ze na takove myslenky uz nebudu mit cas.
Pro me by byla prijatelna predstava castecneho uvazku.
Mela jsem s dvema detma velmi narocnou praci - casove, psychicky, casto i fyzicky. Manzel podobne. Ted cekam treti dite, mam pasivni prijem ve vysi prumerne mzdy a uz tak zit nehodlame. Dokud budou deti male, odkladam ambice stranou, vezmu jedine nenarocnou praci nebo zkraceny uvazek. Chci byt s rodinou, penize me netlaci. Klid od rodiny najdu i jinde nez v praci, samotou netrpim. Ale byt na muzi dlouhodobe financne zavisla by mi nevyhovovalo, nemame to takto nastaveno od zacatku.
záleží jak to kdo cítí, někomu vyhovuje být doma a starat se o rodinu, jiný musí na chvíli do práce aby vypadnul z kolotoče kolem dětí. U prací bývá obvykle problém s nemocností dětí ![]()
@Anonymní píše:
Pojďme si trochu popovidat pri tak krasnem dni![]()
vase nazory a tak.. predstavte si rodinu, kde jsou tri deti. Manzel slusne vydelava (zvlada uzivit rodinu) a zena jako manzelka a matka by mela nebo to tak mate vy doma:
- normalne pracovat
- mit alespon brigady a jinak travit s detma volny cas
- nepracovat a az deti vice vyrostou budou vetsi, najit si praci
(Samozrejme u vsech pripadu deti ve skolce/skole)
Zajimal by me vas nazor
Popisujes prakticky nás - sla jsem ve třech letech nejmladsi do práce - hlavně proto, že mi drželi místo a vzali mě zpátky. Dělám 6 hodin denně. Řekla bych že ideál - i tak toho mám dost - pomáhám 2× týdně vést kroužek. Ale představa plného úvazku je pro mě nepředstavitelná.
Mam děti dvě, 2 a 4 roky, minimálně do 5 let mladšího bude u nás varianta číslo 3, časem bych rada na částečný úvazek, pokud najdu neco, co skloubim s vozenim dětí do a ze školy a na kroužky
Ať si dělá, co chce, na čem se s mužem domluví. Jen ať se nezapomene na stará kolena zajistit jinak, než důchodem za odpracovaná léta.
@Anonymní píše:
Pojďme si trochu popovidat pri tak krasnem dni![]()
vase nazory a tak.. predstavte si rodinu, kde jsou tri deti. Manzel slusne vydelava (zvlada uzivit rodinu) a zena jako manzelka a matka by mela nebo to tak mate vy doma:
- normalne pracovat
- mit alespon brigady a jinak travit s detma volny cas
- nepracovat a az deti vice vyrostou budou vetsi, najit si praci
(Samozrejme u vsech pripadu deti ve skolce/skole)
Zajimal by me vas nazor
Sla bych do prace, nejsem hnizdici typ, tesila jsem se mezi lidi, sla bych do prace i kdybych mela doma milionare..surovani, kuchteni a obletovani chote a deti jako strednebod tivota nemam..
Já také nejsem máma, která by vydržela roky s dětmi doma. A model č. 1 je pro mě nepřijatelný z toho důvodu, že chci, aby dítě znalo i svého otce a mělo možnost trávit dostatek času i s ním. Samozřejmě mám na mysli situaci, kdy by muž byl velmi pracovně vytížený , vracel by se až večer a unavený. Ale je málo profesí, kde by otec vydělal peníze na užívení celé rodiny za běžnou pracovní dobu. Nechtěla bych být na muži závislá, už jen proto, že jsem máma, musím myslet na všechny situace.
Ja som za skrateny uvazok. A ak to manzel pokryje financne tak sa zamerat na to, aby si robila to co ta bavi. Ja mam 3 deti a robim na plny uvazok, ale len kvoli tomu ze mam vylucne home office. Inac by som sla na skrateny. Pre mna je pocit financnej slobody velmi dolezity, nechcem byt na nikom zavisla. Aj pocas vsetkych 3 materskych som mala vzdy nejaku brigadu na par hodin tyzdenne, co som mohla robit vylucne z domu.
Mame tri decka a delam dalkove skolu. Manzel za praci cestuje ruzne po svete (nekdy dela v CR, nekdy ve svete, aktualne je zbytek mesice v zahranici).
Pracuji od 2r. nejmladsiho. Tehdy jsem s nim sla u nas do skolky a nyni jsem par let ve skole. Loni jsem mela 3/4 uvazek. Od zari mam plny uvazek. Pracovni dobu od 7-15h. mam.
Jsme spokojeni, vsem to vyhovuje, zvladam sama vse okolo decek, domacnost, krouzky maji v miste bydliste. Kdyz je tatka doma, ze ma volno (coz bude pulka listopadu), tak dela vse.
Sla jsem posledni rok rodicaku do prace, uz jsem se tesila a maly chtel do skolky, takze jsem vyuzila nabidky a naskocila do procesu.
Dokud mi decka neodrostou, tak zustanu u nas pracovat. Mela jsem loni v lete lepsi nabidku ve meste (lepsi platova trida, vetsi uvazek, takze vic penez), ale moje decka bych nutila vstavat driv, nez jsou zvykli, takze jsem podekovala a odmitla. Nase red. mi to dorovnala letos, tak jsem rada, ze jsem to neuspechala. Doma uz jsem byla nervni, mela jsem ponorku.
A pracovat bych nemusela, manzel by nas uzivil, ale doma nebudu, kdyz nemusim. Potrebuji se angazovat. Sice jsem stale u deti, takze preskakuji louzi a blato
, ale je to proste jine. Kazdy den jiny. Nekdo proste pracovat musi, prestoze nutne nemusi.
Tak ja bych sicr nikomu nechtela urcovat,co a jak ma delat,to necht si rozhodne on/ona sam/a, ale tebou popisovana situace se da aplikovat na mou rodinu a za me je ideal pracovat na castecny uvazek. Ted mam doma 4mesicni miminko a pracuju na 2h z domu,kdyz jsou starso deti ve skolce a mala spi. Predtim,jeste tedy pri dvou detech,jsem chodila do prace na castecny uvazek.
já mám dvě, uspořádání trochu bod 4, protože máme vlastní firmu a pracujeme na sebe. A to je věc, která mi maximálně vyhovuje. Já hodně po nocích, to se mi pracuje dobře, když byly děti malé, nemusela jsem vůbec, teď už jsou obě do dvou v institutech, tak mám spoustu volného času, tak už si pracuji dopoledne, pak mám celé odpoledne čas na děti. Hodně jezdíme po trénincích, tak s sebou vozím noťas a svou druhou práci, která je pro mě zábavou, tu mohu dělat i na koleni v tělocvičně třeba. Takže za mě takto ideální. Neumím si moc představit být třeba denně do pěti v práci, co by bylo s dětmi. Nechtěla bych to tak, i za cenu méně rodinných financí bych se snažila mít prostě ta odpoledne pro děti. Dokud mě potřebují.