Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám takový asi pitomý dotaz. Jsem prvotěhule v 29. týdnu, minulý týden jsem byla na kontrole a gyndr. mi dala termíny odkdy dokdy mám nastoupit na mateřskou, do příště si to mám rozmyslet a nahlásit jí konkrétní termín. Jenže já na mateřskou s největší pravděpodobností nebudu mít nárok. Chci se zeptat, kde (na jakém úřadě) můžu zjistit, jak to konkrétně s mojí mateřskou bude. Byla jsem zaměstnaná od loňského května, smlouvu jsem měla jen na rok, na začátku tohoto května mi vypršela a už mi ji neprodloužili. Zároveň jsem už od podzimu na nemocenské (ne kvůli těhotenství), která mi pořád trvá…když na příští kontrole gyndr. nahlásím nějaký termín, tak mi k tomu dni skončí nemocenská, pak se ukáže, že na tu mateřskou nemám nárok a zůstanu bez peněz…jsem z toho jelen, na tyhle úřední záležitosti prostě nemám „buňky“
Budu vděčná, když mi někdo poradí, kam se obrátit pro radu ohledně všech těch záležitostí kolem mateřské, rodičáku, nároků, nenároků atd…pozn. jsem z Pardubic
Narok mit budes.270 dni za posledni dva roky splnujes pocita se do toho i neschopenka.
kattkka píše:
Narok mit budes.270 dni za posledni dva roky splnujes pocita se do toho i neschopenka.
A vejdeš se i do ochranné lhůty 180 dní od ukončení poměru, takže buď v klidu - na mateřskou máš nárok.
Nárok na mateřskou ti potvrdí na sociálce (u zimáku). Tam to budou vědět na beton ![]()
Nejvýhodnější je prý nastoupit na mateřskou poslední možný termín (čili šest týdnů před porodem), pokud jsi na neschopence. Finančně by snad měla vycházet neschopenka asi tak jako mateřská, a pak Ti mateřská skončí o ty dva týdny později. Rodičovský příspěvek je pak už nižší..
Ahoj,chtěla jsem se zeptat jak to budu mít s mateřskou a jestli budu mít nárok na porodné. V září jsem zjistila, že jsem těhotná. Okamžitě jsem se nechala zaměstnat,měla jsem štěstí a 18.října jsem nastoupila do práce.Momentálně marodím,protože mám necelé 2měsíce do porodu a v práci už jsem to nezvládala.Jenže mezitím co marodím,mi šéf řekl, že podnik ve kterém pracuji prodává. S doktorkou jsem domluvená, že dne 16.dubna mi ukončí marodku a nastoupím na mateřskou. Chci se tedy zeptat kam mám pak jít,a co dělat.Můj šéf mě propustí,tak jak to budu mít.Mám jít na pracák nahlásit mateřskou,a jak zjistím nárok na porodné.Děkuji
A mas odpracovano 270 dni za posledni dva roky.Podle toho co pises tak to vidim ze narok mit nebudes.
Nn právě, že 270dní odpracovaných nemám.Otěhotněla jsem hned po škole a dělám tak půl roku…mateřskou bych ale dostat měla ne?
Nevím co je na tom k smíchu…měla jsem snad čekat až mi bude 30let??Mi děti nevadí,mám zázemí,hodného muže a ve 40letech co ty budeš přebalovat já si budu užívat života ![]()
Já měla malou ve 25 ti.
a na druhé máme čas.Do důchodu daleko:-) No 18 a 22 25 30 a 35 je rozdíl.Ve tvých letech jsem ještě měla starosti se školou
Hmm,fakt?Já myslela že děti jsou závazek na celý život.Nějak je vychovat a něco z nich mít.A né pustit v 18 pryč a nazdar.Když bude chtít studovat vysokou at studuje,ráda pomůžu.Pak přijdou zase vnoučata a zas ečlověk bude investovat do vnoučat.Na narozky na vánoce atd..:-)Mám hodně známých které rodily ve 30 nebo po třicítce,a že by na tom byly škodné a něco jim uběhlo,zatím si nestěžovaly. ![]()
Nemyslím tím že bych míříla přímo na tebe:-) v tomto.Zase některé která by napsala o těhotenství ve 35 tak bych se zase zeptala,jestli nevěsta nezaspala ![]()
Moje kamarádka otěhotněla taky při škole ale dělala druhou vysokou
pokud nemáš odmakaných do nástupu na mateřskou těch 270 dní tak na ni nárok nemáš… jdeš rovnou na rodičák! Skuz to propočítat jestli by ti to nevyšlo.
každej to má jinak
s věkem, to pochopíš později!!! Mě je 32 a za pár dní rodím… malej se má nač těšit a každej den mu to připomínám… už teď má byt a má i svůj účet na studia… má tam pade … jsou to peníze od babiček na kočárek, který jsme nepotřebovali a nespotřebovali!!! Jsem ráda, že jsme si s manželem vybudovali kariéru, bydlení a poznali kousek světa…
o dítěti jsem dřív nepřemýšlela…
@Anonymní dítě máš ve 32 první?Ten se má malej,to my jsme nestihli.Zázemí,peníze máme,našetřeno malý taky.