Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Nechtěla nic podepisovat, že jsme rodina. Řekla k tomu, že za 5tis to musíme dostavět. Dokonce jsem ji jmenovala, že potřebujeme ztracené bednění, roxory, cement, svahové tvárnice, písek, štěrk a to za 5 tis nekoupím. Tak mi odpověděla, že to má manžel udělat z železničních pražců.
@Markéta80 píše:![]()
a ona byla X let v komatu že nechápe že za 5000 koupíš skoro nic
Zase na to šla chytře - takhle může říct, že jim Fin pomohli a dokonce přišli s nejlepším řešením. Věřím, že tohle jim bude matka předhazovat hodně dlouho co pro ně jako rodiče udělali ![]()
@Markéta80 píše:![]()
a ona byla X let v komatu že nechápe že za 5000 koupíš skoro nic
Nechci maminku urážet, je to náš malý Napoleon, učitelka no…
Tátovi bych peníze nedala, pak by měl doma tichou domácnost. Využila jsem zdejší rady a peníze odeslala i s tím popisem. Nezobrazují se jí okamžité pohyby na účtu, takže to třeba zjistí po delší době. Na manžela už není žádný tlak, že to musí dodělat. Já se taky cítím líp. Z naší strany právě nikdo nechce vyvolávat konflikty, za mě nechápu, proč vrácené peníze prostě nepřijala. I doma chci mít klid, neumím si představit, že bych muži řekla „víš, ale moje maminka to chce postavit z levnějšího materiálu, takže půjdeš koupit…“ Pokud bude nějak rejpat, tak jí řeknu, že peníze má už dávno na účtu vrácené. ![]()
@Anonymní píše:
Nechci maminku urážet, je to náš malý Napoleon,učitelka no…Tátovi bych peníze nedala, pak by měl doma tichou domácnost. Využila jsem zdejší rady a peníze odeslala i s tím popisem. Nezobrazují se jí okamžité pohyby na účtu, takže to třeba zjistí po delší době. Na manžela už není žádný tlak, že to musí dodělat. Já se taky cítím líp. Z naší strany právě nikdo nechce vyvolávat konflikty, za mě nechápu, proč vrácené peníze prostě nepřijala. I doma chci mít klid, neumím si představit, že bych muži řekla „víš, ale moje maminka to chce postavit z levnějšího materiálu, takže půjdeš koupit…“ Pokud bude nějak rejpat, tak jí řeknu, že peníze má už dávno na účtu vrácené.
Potom to má v tom školství k něčemu vypadat
Jestli podobně přistupuje k dětem v práci divím se, že ji už nějaký moderní rodič nesejmul ![]()
@izabe píše:
Zase na to šla chytře - takhle může říct, že jim Fin pomohli a dokonce přišli s nejlepším řešením. Věřím, že tohle jim bude matka předhazovat hodně dlouho co pro ně jako rodiče udělali
A presne proto to udelala. ![]()
@Anonymní píše:
Nechci maminku urážet, je to náš malý Napoleon, učitelka no…Tátovi bych peníze nedala, pak by měl doma tichou domácnost. Využila jsem zdejší rady a peníze odeslala i s tím popisem. Nezobrazují se jí okamžité pohyby na účtu, takže to třeba zjistí po delší době. Na manžela už není žádný tlak, že to musí dodělat. Já se taky cítím líp. Z naší strany právě nikdo nechce vyvolávat konflikty, za mě nechápu, proč vrácené peníze prostě nepřijala. I doma chci mít klid, neumím si představit, že bych muži řekla „víš, ale moje maminka to chce postavit z levnějšího materiálu, takže půjdeš koupit…“ Pokud bude nějak rejpat, tak jí řeknu, že peníze má už dávno na účtu vrácené.
No proc asi. Nebude ti moct predhazovat jak ti na baraku pomohla. Ze by vam 5k melo stacit…me mati take poslala se stovkou a listkem do obchodu, ze mi to musi stacit. Samozrejme nestacilo, doplacela jsem z brigady a nikdy nevidela ty penize zpatky. Zato jsem poslouchala kecy, jak ji stojim penize.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zachování anonymu. Budu snad stručná. Máme dvě velmi malé děti a začali jsme s úpravou pozemků, máme ho ve strmém kopci, tak kvůli dětem. Moji rodiče přijeli na návštěvu a zhrozili se, že žijeme na stavbě, no, vše si děláme svépomocí. Mamka mi nabídla, že jestli chceme půjčit peníze, abychom to dostavěli. S manželem jsme nakonec souhlasili, řekli jsme, že to prozatím stálo 75 tis a ještě jednou tolik se do toho dá. Tak, že zajede vybrat, ať to máme ještě tento měsíc hotové, že její rodiče jí nikdy nepomohli atd. Domluvili jsme se, že jí to dám ve třech splátkách až nastoupím do práce (příští rok). Dala nám obálku s penězi a odjela domu. Když jsme obálku otevřeli, bylo tam 5 tisíc. Bude to znít hodně nevděčně, ale za 5 tisíc to opravdu do měsíce nedoděláme. Na další návštěvě jsme jim moc poděkovali, koupila jsem kytku a ty peníze jí vrátila, ale ona je zpět nechce, až nastoupím do práce, jak jsme se domluvili. Nechávala jsem tam obálku, že na to už nechci myslet, ale prý ji vyhodí, že domluva byla jiná. Už přišlo i ošklivé rýpnutí, zda ty peníze vracíme, že se nám nechce stavět. Teď si tluču do hlavy, že jsme na něco takového kývli. Můj vnitřní dojem z toho je, že jsem byla podvedena vlastní maminkou. Chápete to?
Upřímně, jsem překvapená, že je to tak málo, ta vaše úprava zahrady. Čekala jsem vyšší částku…
@PaníBovaryová píše:
A presne proto to udelala.
No přesně! Půjčit něco, co by skutečně pomohlo, je moc nákladné. Ale těch pár drobných takovým lidem stojí za to, aby pak mohli při každém rozhovoru připomenout, jak oni vždycky pomůžou, jak oni se snaží a my si toho dost nevážíme. A co víc - můžou to pak hlasitě zdůrazňovat v širém okolí a vypadat potom jako super rodič s nevděčným dítětem. Už se mi i stalo, že mi zcela cizí člověk vyčetl, jak můžu být tak strašně zlá na tak báječnou ženskou ![]()
Moje matka letošní prázdninové hlídání z „kdykoliv budeš potřebovat“ zredukovala na dva dny, ale už mi bylo od konce prázdnin dvakrát vyčteno „já tí vždycky vycházím ve všem maximálně vstříc, v těch příšernch vedrech jsem z toho byla na pokraji sil, kdo ví, jestli to nebylo poslední léto v mém životě a ty si toho vůbec nevážíš a ani trochu mi nepomůžeš“ (a to nerozebírám rozsah požadované pomoci, kterou jsem neodmítla, jen se netvářila dostatečně nadšeně). Příští léto si zaplatím hlídání od někoho cizího.
@Anonymní píše: …Využila jsem zdejší rady a peníze odeslala i s tím popisem. Nezobrazují se jí okamžité pohyby na účtu, takže to třeba zjistí po delší době. …Pokud bude nějak rejpat, tak jí řeknu, že peníze má už dávno na účtu vrácené.
Tady vůbec nemá cenu vysvětlovat, obhajovat se, ukazovat účtenky, atd.. taky bych poslala na účet, ať je to dohledatelné. A při zmínce ohledem zahrady bych pouze řekla „že to hodláme udělat podle svých vlastních představ a tudíž i vlastním tempem a víc nemá cenu to rozebírat“.
Já se „obával“, že vám „půjčila“ 75 a v obálce bylo jen 5. Nedorozuměním, omylem a pod. Takže tohle je výrazně lepší situace. Takhle na to koukej a „půjčku“ vrať podle dohody. Držet v hlavě 5 je skoro zbytečné. A proč se tím tak moc stresovat, když sama víš, jaká je… A ano, jak někdo pěkně napsal: budou (ona bude) žít v domění, že vám zcela smázli fin. problém a že to pořád nestojí je vaše neschopnost. A možná to tak budou komunikovat i navenek. Co už… ![]()
Tak si ty peníze dej stranou, když je na nic nevyužiješ ( no jasně je to jak plivnout do moře) a pak to vrať najednou. Jen bych podotkla " Děkujeme, ani jsme to nakonec nepotřebovali". A příště už budeš vědět na čem jsi.
5000 byla celkem levná lekce a uz sama víš kde si nepůjčovat 👍
Já to chápu, jen upozorňuji, že ne všechno musí být tak, jak je nám s radostí předhazováno. Mnohdy za těmi všemi certifikáty je jen další byznys. Ale pak když tu hoří plastové skládky, či sklady elektroniky, tak limity škodlivin nejsou překročené a vše je v nejlepším pořádku.