Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ona tě nezve, tak jí nezvi taky a máš klid. Tchyni nezměníš, jen se budeš trápit, k životu jí nepotřebuješ.
@Anonymní píše:
Zdravím,
rovnou to napíšu, jdu si pro radu, kritiku a možná i pochopení.
Některé to jistě uvidíte z jiného úhlu než já. Myslím, že jsem už tak zaujatá proti tchyni, že už ani nic dělat nemusí a já vidím hned vše špatně. Tchyně 48let.
K věci. Vždy jsme vycházely dobře. Několikrát jsem jí vezla na nákup(1týdně),její manžel na ní kašle, hlidala jí dceru(8let), ona mi svěřovala jejich problémy s manželem.
Vše bylo v pohodě, dokud jsem si nenašla lépe placenou práci, tím jsem, ale už nemohla jí vozit a hlídat, to už začalo trošku skřípat a největší rána byla, když jsem otěhotněla. Zůstala jsem doma, protože zaměstnavatel mně nemohl přeřadit, tak jsem byla za 100%platu doma. To mně za celou dobu zavolala cca 4×, že potřebujete odvést. Telefonát probíhal: Dobrý den. ..Ahoj, ve středu mě odvezes na nákup! Ahoj. Píp píp píp. Žádný, jestli bych mohl, ale rozkazem. Nikdy na benzín nedala ani korunu, pořád mě opakovala: „Když pracujeş za eura, tak máš dost.“ To mně utvrdilo, že mně celou dobu potřebovala jen kvůli autu. A v době těhotenství, pořád opakovala, jak se těší, jak bude chodit, atd… pak se nechala slyšet, jak na oslavě narozenin říká, že se zatím nebude jako babička angažovat, že má své dítě. A opravdu, synovi je 7měsíců a viděla ho 3× plus jednou v porodnici, kde si ho pochovala a pak prohlašovala, že z toho ještě nevypadla a klidně by to ještě zvládla. Nato, že je to její první vnouce, tak mu k narození koupila papírové přání(peníze nebude problém, její manžel je úspěšný podnikatel). Samozřejmě, nechci veledary, ale od narození koupila jedno bodýčko a ještě se chlubila, jak bylo výhodné. Mrzí mě to, protože vím, jak kupuje a strká partnerovi sestřenici horem dolem, má dvě děti a od školy nepracuje, nejprve doma s dětmi a teď 4.rokem na pracaku, prý nemůže sehnat práci ani brigádu, že není u nich práce. Bydlí v obrovském městě, spíš nechce práci, protože má přeci školu, tak nebude dělat prodavačkuA to mě právě štve, že jejím dětem cpe a o našeho syna ani nezavadí, nezavolá, aby se zeptala, nic. Když k ní jsem přijela s kočárkem, tak mi řekla, že mě nezvala a že mám přijít jindy. Nejdu tam už, protože nejsem pozváná. Když jí zvu k nám, nikdy nemá čas. Jednou k nám přilítla, že mám obléknout kluka, že bude vozit. Byla u nás ve městě akce na náměstí, že to s ním projede. Když jsem řekla, že kluk jí nezná, že půjdu s ní, tak už nechtěla. Nakonec z paneláku vyšly její kamarádky, asi se chtěla předvést
A včera to byla poslední kapka. Byli jsme na zahradě a u plotu stála ona a ještě její dcera a nějaká ženská. No šla jsem odemknout branku a hned se začala sápat po klukovi a dělat tutununu a samozřejmě kluk plakal, protože nevěděl, kdo to je. Sedla si s kamarádkou a dcerou u nás na zahradě a začala povídat té ženské, jak ten náš kluk....., no předváděla se. Vařilo to ve mě a když odcházely, tak jsem si rejpla a řekla jsem :" Tak zase se dva měsíce, nebo jsme se neviděli déle?" Byla v tu chvíli rudá jak rajče. Upřímně nevím, proč jí nemůžu poslední dobou vystát. Ale kdybych jí už nikdy neviděla, nechyběla by mi. Jinak chlap, se vůbec nevyjadřuje, když něco řeknu, jen odvětví, že jeho vychovala babička s tátou, tak mu o mámě nemám mluvit. Omlouvám se za dlouhý text, možná zmatený, ale píšu to tak, jak to cítím a vnímám.
Máme podobně se chovající tchýni… Prve mě to trápilo, protože z mojí rodiny jsem na tohle nebyla zvyklá babičky jak jedna tak druhá braly všechna vnoučata rovnocenně, tchýně ale ne a čím ví jsem to řešila, tím víc mě to jen trápilo a dožíralo až jsem se tak jednou zadívala na dceru a řekla si, vždyť ona je naprosto spokojená, nepotřebuje babičku která se jako babička nechová, vlastně má kolem sebe jen ty lidi, kteří o ni stojí a mají ji rádi a to je jedno jestli jich je 10 nebo 5, ale jsou to lidi, kteří ji tuhle „babičku“ stokrát vynahradí a to že jsem já měla dvě super babičky a chtěla pro ni totéž? Co na tom, než takovou, tak raději žádnou. V kontaktu jsme dvakrát do roka a bydlíme od sebe 8km, pozveme ji na Vánoce a na dceřiny narozeniny, ze slušnosti, tím to pro nás ale hasne.Jak si to nastavila, tak to má a jednou ji to bude mrzet asi, nebo možná už mrzí, když se totiž ukáže, tak jí dcera řekne teto, to myslím je dost vystihující ![]()
S takovou nelze vycházet, s takovou lze pouze vyběhnout… nejsi v tom sama ![]()
Vykasli se na ni. Mne je teda lito nejvic tveho manzela, vlastni mama tu pro něj nebyla, pro tveho syna je to alespoň „jen“ babicka
Mám to s tchýni to samé, dceři je 6, druhé 4, babicku skoro neznají, viděly ji asi 10×, ona nemá zájem. Kdyz prijedeme na navstevu buď není doma, nebo nemá čas.. takže se vidíme na její narozeniny a na Vánoce.. starší už tak nějak pochopila, ze je to babicka a ne teta, ještě nedávno ji říkala teto, mladší ji říká “dobrý den paní…”
Lepší neřešit.. manžela vychovala taky babicka, máma od nich odesla když byl malej.. takže s ni žádný vztah taky nemá, spis jen ten ze slušnosti..
Zenske chapu vase pocity i ja zazivam neco podobneho.
Nejhorsi na tom je ze i ja mam zkusenosti ze to nebylo od zacatku.Ale prekvapilo me kdyz jsem s manzelem zacala a on jezdil vzdy ode me k mamince.A zazila jsem hovor kdy mu nadavala ve 32letech ze neni doma a kde je o si mysli ze k nemu prisla a on neni doma.Bylo trapne me i jemu hned po telefonu se oblekl a chtel odvest domu.To jeste o me nevedela.Vsechno vyvrcholilo kdyz jsem po materske zacala hodit do prace.Delam 24hodinovy provoz a tak chodila jen kdyz jsem byla v praci manzel byl vzdy nastvany a resil me dospele deti z prvniho manzelstvi.Maminka mu tvrdila ze dotuju z penez ktere da klukum ktere mam z manzelem sve 3dospele deti z prvniho manzelstvi.Nikdy jsem to neudelala v tom mam svedomi ciste.Pak mi zas zacala volat jako sve kolegyni kterou nabizela manzelovy prede mnou.Jmenuje se stejne jako ja ale pred rim me na to upzornila ze si ji predstavovala jako jeno partnerku.Tak vzdy zavolala a pak rekla ze volala te druhe Lence jak stala o manzela.Nejhorsi je ze manzel se me poradne nezastane.A ani kluku.
![]()
@Lena 31 já bych tohle chování ze strany manžela nesnesla, strašně by se tím v mých očích shazoval. Pardon, ale skutečný chlap by už dávno bouchnul do stolu a řekl matce, že takhle se k jeho ženě chovat nebude. A k němu přece také ne. Manžel se očividně neumí oprostit od toho, že rodině vládla matka. C s tím, to nevím, snad jen mu to narovinu říct
@Lalelale píše:
@Lena 31 já bych tohle chování ze strany manžela nesnesla, strašně by se tím v mých očích shazoval. Pardon, ale skutečný chlap by už dávno bouchnul do stolu a řekl matce, že takhle se k jeho ženě chovat nebude. A k němu přece také ne. Manžel se očividně neumí oprostit od toho, že rodině vládla matka. C s tím, to nevím, snad jen mu to narovinu říct
Minuly rok vzala nase dvojcata na dovolenou bylo jim 5.Vecer chteli slyset svoji mamu ale bylo jim receno ze ona je na dovoleny a me ona volat nebude.Jeden z dvojcat se po tydnu dovolene vratil a kdyz jsem sla druhy den do pra e na 24ku tak se ujistoval ze tatka ho necha kdykoliv me zavolat tak dlouho o tom mluvil az se z toho pozvracel.Uz jsem myslela ze budem muset k psychologovy.14 dni po teto dovolene ten samy syn nechtel jit s tchyni do cirkusu tak ho za ala lamat vetou ,,dobre dobre pamatuji si nedostanes ode me plysaka dostane ho jenom tvuj bracha.Coz mu bylo lito ale presto nesel.Letos odmitl jet a tchyne mu to dava opet sezrat.Jel radsi k mym rodicum kde stravil cely tyden a byl tam rad.Sousedka se ho pry ptala proc nejel s tchyni a on odpovedel tady je mi dobre nikdo mi tu neublizuje.☹A to bylo nekolikrat,tchyne kdyz k nam prisla pro kluky tak stala prede dverma a ja byla od ni pul metru a ona se pta kluku at se zeptaj mamy kdy je ma privect.Myslim si ze kdyby ji manzel dal najevo ze za nama stoji nedoslo by to tak daleko.Protoze naposledy mi vycetla ze si mam uvedomit kde bydlim?Bydlim v byte u sveho manzela byt je jeho ale ja si na nej nikdy nedelala a nedelam naroky tak nevim o co ji jde. Nejhorsi je ze me vsude pomlouva ale ja s ni nechci bojovat chci mit s manzelem spokojene manzelsvi protoze je miluji a tchyni bych nejradsi vypustila ale obcas to doma skonci ze manzel se zacne zastavat tchyne a me to tak nejak mrzi.