Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lussinka1984 ppp je podle mě až pro předškoláky
Nebo ti tam mají přednost..
Jinak ta hyperaktivita, syn ji má diagnostikovanou - porucha soustředění.
U pohádky vydrží taky sedět hodinu, to mu nedělá problém, stejně jako si odmala sám hodně hraje s autíčky a traktůrky, dělá jim různé dráhy a stavby atd. a fakt si vyhraje.
Chovala bych se k dítěti úplně stejně jako předtím. Plus tyhle děti mají rádi režim a řád, pevné mantinely a zároveň dávat najevo, že ho máš ráda. ![]()
Ahoj, zkusim nejake sve zkusenosti s detmi a rodici s adhd (moc jich neni
) ale mozna se budu opakovaz, necetla jsem celou diskuzi az do konce: Je dulezite mit presny rezim, coz pises, ze mate, zaroven pozor na castou chybu rodicu s jakymkoliv trochu jin ditetem a tim je pretezovani. Dite musi mit cas i samo na sebe, aby mohli vypnout. Co je u deti s adhd problem odlisit je spratkovitost od poruchy. Agrese byva casta komplikace u adhd ale pozor, agresivni reakce (krik, vyhruzky, zvyseny hlas a byti) casto vede k opacnemu účinku… dite si vstepuje, ze je to normalni zpusob, jak dosahnout toho, co nekdo chce (rodic). I kdyz jsem jsem zastance, ze dobre mirene placnuti po zadku, muze byt velmi ucinne, stejne tak muze byt anadno vztah devastujici, tak opatrne. Adhd je problem s premirou energie, dej dceri denne moznost ji vybit (co sport ci nejaky krouzek? Stara je dost, jsou kroutky, kde berou predskolaky) a pak nejucinnejsi metoda je velke mnozstvi pozornosti a usmernovat, usmernovat. Idealne ji nedat sanci delat neco, co nechcete, zezacatku je to fuska, ale po par mesicich se mozek prenastavi
kdyz bude delat neco, co nema, napomente, ze tohle se nedela, protoze… a nabidnete alternativu, mozek je treba zabavit, kdyz ho nezabavite vy, zabavi se sam a to je v teto situaci nezadouci. Tekava pozornost je velmi obtezujici i pro samotne dite, nechte ji delat vse, co je pro vas prijatelne a doplnujte dalsi aktivity misto tech, ktere jsou nevhodne (a nebezpecne predmety musíte dostat z dosahu). Drzim palce, obrnte nervy, starost o dite s adhd je velmi psychicky narocna.
Jak to tak čtu, tak mě je 37 let a adhd si jsem také, jelikož musím být také neustále v pohybu a málo se soustředím ![]()
No a teď k věci: děti jsou různé a různé jsou i jejich energie, navíc dítě se narodí a zkoumá svět, vše ho zajímá, takže je pochopitelně nelehké uchopit jejich pozornost, aby dělalo to a nebo to. Navíc vydrží u knihy jak píšete, takže kdyby měl nějaké adhd, tak by nevydržel ani u té knihy, takže žádné adhd není - aspoň já si to tak myslím.
Navíc hyperaktivita vzniká i po požití různých kokin, barvených, chemicky upravených atd.
…Ale jak vychovávat dítě s adhd, opravdu neporadím, jen jsem musela napsat, co si o adhd myslím.
Já si myslím, že jsou dva druhy.. Třeba můj kluk je naprosto to co tvůj, nikdy si nehrál sám, pořád jenom poskakoval i u dívání na televizi tak skákal v křresle, - držel se opěradla a díval se.. až moc pohybu..
Nesnášel ve školce kreslení, nebavilo ho u toho sedět, nebavilo ho jednotvárné činnosti..
No a pak si myslím, že je ten druhý, kdy to neni přes soustředení a pozornost, ale chování..
Protože jsme měli problémy s pozornosti ve škole- nevyrušoval, ale prostě je chaoticky, neví co, zapomínal atd. tak nám ADHD napsali..
Ale docela jsem se divila, protože nidky nebyl takový… jakože jak čtu, co se týká poslechu, a že vymýšlel a že by byl vzteklý až nezvladatelný..
Tam mi řekli, že jsou jakoby víc směrů.. Takže pokud nemáš s dítětem nějaké výchovné problémy,, tak si myslím, že může mít, ale spíš se to projeví ve škole…spíš jako problémy se soustředit, pozornost- učení atd..
U nas se ADHD projevilo ve skole s tim, ze nas upozornila ucitelka, ze asi nebude neco v poradku. Ja si celou dobu rikala, ze je to kluk ze vsi od malinka zvyklej litat venku, tak je proste zivej. ADHD nam diagnostikovala klinicka psycholozka a nasadila medikaci. Coz muzu rict, ze se mi kluk zlepsil o 100%. Nema takovy vybuchy ve skole, kdy vzteky roztrha sesit pac mu nejde vypocitat priklad, znici obrazek pac pretahl, pani ucitelku pichl jehlou…Vetsinou se deti s ADHD spatne zaclenuji do kolektivu. Plati u nich rezim a ten opravdu dodrzovat, na stejnou otazku klidne odpovedet 10× a po 11 uz penim
I za spatne udelanou domaci praci pochvalit, zapojovat do domacich praci, vareni… aby se nenudil. Omezit sladkosti, aby nebyl velky prisun cukru…Neni to s nima jednoduchy
ale vse se da zvladnou.
Anonymní, to souhlasím, jediné co my dělalo problémy, že neumí s dětmi..
Když byl malý- tak nevím 4 roky, a byli jsme na hřišti, tak se nezačleňoval, když na něho někdo promluvil z dětí- neznámých tak neodpověděl a raději odešel.. Bohužel to má i teď v 8 letech..
Dokonce jsme mu několikrát dala čočku, že prostě pokud chce mít kamaráy, že musí pozdravit.. Např. v obchodě mu řeknou děti ahhhoooj a on skloní hlavu anic.. ale ne studem, ale jakoby nechtěl.. ale nevím co.. a přitom se snima kamarádí..
Naštěstí,, když má kamarády tka je má, tam problém neni, ale v první třídě trvalo dlouho než se začlenil mezi cizí děti..
Já si vzpomínám sama sebe, že jako dítě na základní škole jsem byla introvert, styděla jsem se mluvit s dětmi, byla jsem odtažitá a chtěla jsem být jako ty, co se nebály…
to jsem, ale odbočila od tématu, chci jenom tím říct, že každé dítě, člověk, zvíře atd…je jiné, povahou, chováním, mluvením…někdo je extrovert, někdo je introvert, někdo se stydí, někdo je průbojnější, já pochopila, že na nikoho není nálepka, že je každý takový jaký je ve svém základu.
@Janasas Kluk nema problem se zkamaradit, ale tim jak ma vykyvy nalad tak si kamarady neudrzi. Ve vsem musi mit pravdu a posledni slovo za kazdou cenu o vsem se hodinu diskutuje az kolikrat nevydrzim a vybouchnu ![]()
@Petulka1234 Nikdo nenosi nalepku na cele, ale obcas bych to uvitala ![]()
@Petulka1234 píše:
Jak to tak čtu, tak mě je 37 let a adhd si jsem také, jelikož musím být také neustále v pohybu a málo se soustředím
No a teď k věci: děti jsou různé a různé jsou i jejich energie, navíc dítě se narodí a zkoumá svět, vše ho zajímá, takže je pochopitelně nelehké uchopit jejich pozornost, aby dělalo to a nebo to. Navíc vydrží u knihy jak píšete, takže kdyby měl nějaké adhd, tak by nevydržel ani u té knihy, takže žádné adhd není - aspoň já si to tak myslím.
Navíc hyperaktivita vzniká i po požití různých kokin, barvených, chemicky upravených atd.
Ja mela ADHD jako bic. Nebyla jsem schopna posedet ani na minutu, stale jsem litala a mluvila (uz na 1,5 roku jsem tvorila komplexni souveti a emocionalne vydirala maminku). Chudak matka, kdyz se jen na sekundu otocila, uz jsem delala nejakou lumparnu typu strihani ocnich ras manikurovymi nuzkami, strhavani tapety, kresleni po zdech nebo jsem se snazila prelezt zabradli u balkonu. Nejenomze jsem neposedela ani chvilku v klidu, nebyla jsem schopna si zapamatovat ani basnicku o 4 radcich, proste to neslo (mama vypada hodne nestastne, kdyz se slo na predskolni vysetreni, jestli jsem dost zrala na skolu. Tu basnicku jsem proste nedala…), taky jsem nebyla schopna si zapamatovat jmena lidi a nerozeznavala obliceje. Spoluzaci se pro mne slivali do jednoho obliceje, ktery nemel jmeno, jmena byl fakt problem.
Ale u knizky jsem dokazala sedet nekonecne dlouho. U ADHD jde o to, jaka je motivace ditete. Pokud aktivita dite zajima, tak nema problem u toho posedet i cele hodiny!
Jinak, nevim, co na to poradit. Mamince se osvedcilo se obrnet andelskou trpelivosti a hlidat me nonstop a snazit se me nejak rozumne zabavit. To budes muset, protoze hyperaktivni dite vymysli dost nebezpecne zabavy, viz to moje strihani ras.
@Anonymní píše:
@Janasas Kluk nema problem se zkamaradit, ale tim jak ma vykyvy nalad tak si kamarady neudrzi. Ve vsem musi mit pravdu a posledni slovo za kazdou cenu o vsem se hodinu diskutuje az kolikrat nevydrzim a vybouchnu
@Petulka1234 Nikdo nenosi nalepku na cele, ale obcas bych to uvitala
Taky se musím přidat. Můj syn byl poprvé ve 2?5 letech v miniškoličce a už první den padlo, jestli nemá adhd. A že jeho nevyzpytatelný chování je na aistenta.Pak mi něco na synovo chování řeklo i pár lidí na hřišti
Bylo mi to hrozně líto, ale vím že měli pravdu. V necelých 3 letech jsme navštívili psychologa a ten potvrdil, že k tomu syn s velkou pravděpodobností spěje, ale vzhledem k věku nám ještě nechtěla dát tu nálepku adhd. Jdeme k ní znovu začátkem prosince.Syn působí dojmem rozmazlenýho nevychovanýho dítěte(nechce se mi napsat spratka)
absolutně neposlechne, nikdy v ničem a jít s ním například do obchodu je naprostej horor, kterej vždycky skončí s tím, že syn dostane po zadku a já jsem z toho ještě týden mimo.Do školky nás odmítli vzít, pouze s asitentem, kterýho teď vyřizuju a syn by měl nastoupit do mš v lednu. Kolikrát jsem taky v koncích a nevím kudy kam a nejhorší je, že mám pocit selhání, že jsem špatná matka, která svý dítě nedokáže ani vychovat ![]()
@mahdalka píše:
Taky se musím přidat. Můj syn byl poprvé ve 2?5 letech v miniškoličce a už první den padlo, jestli nemá adhd. A že jeho nevyzpytatelný chování je na aistenta.Pak mi něco na synovo chování řeklo i pár lidí na hřištiBylo mi to hrozně líto, ale vím že měli pravdu. V necelých 3 letech jsme navštívili psychologa a ten potvrdil, že k tomu syn s velkou pravděpodobností spěje, ale vzhledem k věku nám ještě nechtěla dát tu nálepku adhd. Jdeme k ní znovu začátkem prosince.Syn působí dojmem rozmazlenýho nevychovanýho dítěte(nechce se mi napsat spratka)
absolutně neposlechne, nikdy v ničem a jít s ním například do obchodu je naprostej horor, kterej vždycky skončí s tím, že syn dostane po zadku a já jsem z toho ještě týden mimo.Do školky nás odmítli vzít, pouze s asitentem, kterýho teď vyřizuju a syn by měl nastoupit do mš v lednu. Kolikrát jsem taky v koncích a nevím kudy kam a nejhorší je, že mám pocit selhání, že jsem špatná matka, která svý dítě nedokáže ani vychovat
Jako bys popisovala mého syna. V obchodě shazuje věci, utíká, kočárkem s bráchou nebo odrážedlem najíždí do lidí. Neposlechne, kdybych se rozkrájela. Ubližuje psovi. Ale o asistentovi neuvažuju. Čekám, že za ty tři roky, než půjde do školky, se srovná.
@mahdalka píše:
Do školky nás odmítli vzít, pouze s asitentem, kterýho teď vyřizuju a syn by měl nastoupit do mš v lednu.
Prosim te, co to znamena „s asistentem“?
@warita to by mě taky zajímalo, protože toto se mě ptala učitelka v první třídě, jestli budem mít a já to zamítla, že prostě nechci, že chci, aby byl jako ostatní děti. l Teď je vve druhé a žádné problémy- ani chování, učení.. ![]()
Dokonce ho chválí, tak jsem ráda.. ![]()