Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj děvčata, dnes vyzkouším kuřecí šunku a uvidím, jaká bude. @julima Fakt stačí na uležení jen hodina?
Je to tak v receptu a už několikrát jsem to tak dělala a stačilo to. Tak ať se povede. Pak napiš, jak ji dopadla.
Holky a zkoušela jste některá už ty párky? Já jsem pořád nesehnala skopová střeva, ale až je seženu, tak se na to vrhnu.
Nevím jaký je v tom rozdíl, v receptu jsou skopová a já to nikdy nezkoušela, tak nevím. Třeba někdo poradí. ![]()
Aha, no vím, že je mají v Makru, ale ještě jsme tam neměli cestu. Tak až je koupím, tak vyzkouším.
Kuřecí šunka se vyvedla. Nemá chybu. Překvapila mě barva, bo v obchodě teda má pěkně vyblutou barvu. Myslím, že ta vepřová nebyla dobrá, bo jsem maso koupila v tescu.Holt příště koupím maso na statku.
Na parky musí byt skopová streva, veprová jsou moc velká, ty jsou na klobásy. Skopová sezenete v makru 91,5 metru stojí 400kč
Bamba - super ![]()
eldarka o Marku vím, díky za info, proč skopová, budu je muset teda koupit.
Je to zase recept z kuchařka Romana Vaňka. Má jich tady teda několik. Ten první je Staročeský párek:
200g hovězího masa předního
200g vepřové plece
400g vepřového boku
200g jemně drceného ledu špetka mletého pepře špetka muškátového ořechu špetka sladké mleté papriky
20g pragandy
4m skopových střev kalibru 22/24
Na mlýnku umeleme (každé zvlášť) maso postupně hovězí maso, vepřovou plec a vepřový bok. Do robotu nejprve vložíme hovězí maso a vepřovou plec, ke kterým přidáme pragandu a postupně přidáváme jemně drcený led. Společně vymícháme. Po jeho zpracování přidáme umletý vepřový bok a koření a vypracujeme do jemné pojivé směsi. V robotu mícháme 10 minut. Masovou směs narazíme do přírodních skopových střev a trojitým přetočením vytvoříme nožičky párků (jedna nožička bude dlouhá 15cm). Neoddělujeme je do jednotlivých nožiček, ale všechny párky budou v jednom dlouhém řetězu.
Tepelné opracování pro všechny druhy párků:
Párky vložíme do vody ohřáté na 75-80stupňů a při této teplotě je vaříme 25 minut za občasného jemného zamíchání.
Domácí uzení párků:
Z alobalu vytvoříme misku, do které nasypeme zhruba 2 hrsti suchých pilin z tvrdého dřeva. Připravíme hrnec, do kterého na dno vložíme misku s pilinami.
Párky ihned po uvaření zavěsíme na tyčky (klidně dlouhé vařečky)přes hrnec a zapneme oheň na plný výkon. Piliny se rozkouří. Až se z nich začne kouřit, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a udíme pod zapnutou digestoří na plný výkon do požadované barvy (trvá to 10-15 minut).Ihned po zauzení dáme párky zchladit do ledové vody na 10 minut. Pokud bychom párky nedali zchladit do vody, bude střevo tuhé a párek se zkrabatí. Párky můžeme nechat zaschnout a vyudit v udírně při 60 stupních a poté teprve uvařit ve vodě teplé 75 stupňů zhruba 15-20 minut.
Šunkový párek
Suroviny na spojku
250g připravené masové směsi na staročeský párek viz. recept výše.
4m skopových střev kalibru 22/24
suroviny na vložku
750g vepřové kýty
15g pragandy
Postup na vložku:
Vepřovou kýtu umeleme na mlýnku nahrubo, dobře promícháme s pragandou a necháme 15 minut odlet. Směs už více nekořeníme.
Dokončení:
Spojku a vložku promícháme v robotu v konzistentní směs. Dále postup stejný jako u staročeského párku.
Pak jsou tady ještě dva recepty na párky na Maďarský a Debrecínský, takže kdyby někdo chtěl, tak zase dopíšu. Vyzkoušený nemám ještě ani jeden, tak až někdo zkusíte, tak napište, jak to šlo.
@seliluc píše:
ano, je to focený z níHolky omlouvám se za kvalitu fotek, lepší to jsem dát nejde, pokud je někdo chcete poslat třeba přes email, napiště do SZ
Dobrý den, prosila bych jestli by jste mi poslala ty fotečky s receptíky na párky, jsem totiž bezlepkář a ještě k tomu alergická na bylinky a pár druhů koření a tak si musí doma dělat vše sama, akorát nějaké uzeniny můžu od Váhaly, ale jak jsem zjistila i tam je E 250, které vyvolává rakovinu, což opravdu nepotřebuji já ani moje děti a manžel
J eto hrůza kam ta naše doba spěje
A proto moc moc moc prosím pošlete mi receptíky a předem děkuji
**@seznam.cz
@kaca.zagi píše:
Ahojky, taky si leccos děláme doma sami, ale poslední dobou jsem zjistila, že v Lidlu mají docela kvalitní uzeniny. I když my jsme spíš sýrový, dá se tam koupit šunka až s 96% obsahu masa a bez zbytečných konzervantů a párky taky s vysokým obsahem masa, takže kdyby se nepovedlo, mrkni tam
V Lidlu doporučuji přečíst složení. Já nenašel jedinou uzeninu bez glutamátu, resp. zvýrazňovač chuti a vůně, což je jedna z nejhorších přísad (viz. kniha Doba Jedova, autor Strunecká).