Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@bamba píše:
Předpokládám,že manžel nemá každý den v rukách vaření, pečení. Jednoduše si práci ráda usnadním. Není pro mě problém si doma uklohnit cokoliv, bo mě ty blafy z obchodu nechuznají, ale zase, když si práci můžu ulehčit, tak proč ne.
To ti v žádném případě neberu. Rozhodně jsem nemínila tě nařknout z lenosti (nebo jak jsi to pochopila, žes tak vystartovala). ![]()
@julima To valím oči, Vaněk přidává rychlosůl? Jinak ta moje vypadá podobně.
@bamba Taky koukám
Šunka teda vypadá nádherně, ale to si ji zrovna můžu jít koupit s tou rychlosolí…
@Bersaba Ne nevystartovala, jen konstatovala, nejsu chytlavá. Mě se holt nechce půl hodiny promačkávat maso, když to není nutný. Oni chlapi si vždycky s kuchtěním víc pohrají. Vařím ráda, co se týká žvance nic pro mě není problém.
@bamba píše:
@Paoloska No tak mě vadí i to, že v kupované šunce je 3/4 váhy voda.
Jasně. To taky. Zkus tu šunku bez vody. Rozhodně není suchá. Někde jsem tu četla, že někdo krájí část na kostky a část na pidi kostičky, že se to pak ještě lépe spojí, možná by stálo zato trochu masa do toho nahrubo umlít ![]()
Mě se spojila hezky, ale říkám si, že když ty kousky udělám menší, líp se to maso proleží s tou solí.
Poslední várka šunky se proležela jen necelých 24 hodin, taky z plecka, s trochou vody a lžičkou rychlosoli ( rozhodně méně než je v obchodě a aspon mám drobet větší jistotu proti zkažení - jsme na to jen dva),vařila se ca 2 hodiny jen na 75C a byla v pohodě, šťavnatá, slaná akorát
No taky si tu rychlosůl koupím. No, ale šunka je skoro snězená, upekla jsem pizzu a zítra zbytek udělám s čočkou. Jinak se na kráječi dala krásně nakrájet.
@bamba píše:
Nakrájela jsem maso na kostky, dala do hnětače a půl hodiny hnětla. Ve vodě jsem rozpustila cukr a sůl, po částech vlila na maso.Pak nacpala do šunkovaru a nechala asi 40 hodin stát, pak jsem vařila a nechala vychladnout. Drží pěkně pohromadě, ale ani nevoní a nechutná. Do šunky to má fakt hodně daleko.Asi to maso bylo málo uležený, no nechtělo se mi čekat do večera.
já ho nechávám treba i den, proste jak mám cas… sul nedávám na lzicky, ale vázím jí, na 900g masa dávám 20g soli. Pokud delam jen veprovou, tak pridam treba strouzek cesneku, ale opravdu jeden, strouhnu tam trochu musk. orisku, nekdy dam bylinky, delala jsem i s orechama, ale to nedoporucuju, nechutnalo mi to. Pokud to ale chutná spis jako varene maso, tak je problém urcite ve varu, opravdu se nesmi varit na víc jak 80stupnu, to je strasne dulezity. Mnohem radeji mám ale sunku kruti nebo kureci, jsou uzasne a lepsi, nez z obchodu, ale delam je tak prapodivne, sama jsem si to vymyslela, a to tak, ze dam treba na kilo masa 70% kurecí a zbylych 30% dam kytu veprovou a zas treba pridám ten strouzek cesneku, nekdy dam i trochu pepre, uz si s tím hraju.
Vetsinou varim na 75stupnu, staci to. A kdyz delam jen veprovou, tak vezmu pak hrst promíchaného masa a soupnu tu hrst do kutru a nechám to parkrat projet, at je to jako ptrochu pomlete, na spojeni a kdyz se mi chce, tak misto deci vody, co pridavam na kilo, dam nejakej vyvar, dokonce jsem si delala i vyvar pouze z veprove kuze.
@bamba píše:
@julima To valím oči, Vaněk přidává rychlosůl? Jinak ta moje vypadá podobně.
a nejen rychlosůl
klidně i gelfix 3:1 do marmelád
Tak jsem dnes uvařila novou šunku. Pravda s tou rychlosolí a nechala ji do rána a pak teprve vařila. Když jsem vážila tu sůl, tak mi bylo hned jasné, že v té první ji bylo opravdu málo. Dopadla dobře, manžel ji chválil. Akorát je jí teda moc, snad ji stihnem sníst. Právě k vůli tomu jsem raděj použila rychlosůl, aby se hned nezkazila.
@bamba přonejhorším strčíš do mrazáku a pak byc to dala do šunkafleků nebo francouzských brambor ![]()