Jak vyrobit domácí šunku, párky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
jitkadvor
12.7.13 23:34

Libi se mi ty z vas ktere koupi napopovane maso buhvicim (napr. Kureci prsa) a pak strasne resi pul lzicky „rychlosoli“! :D To co za den venku nadychate a jinak prijmete do tela je mnohem skodlivejsi nez nejaky dusitan! :D

• Citovat
  • Upravit
bamba
13.7.13 06:33
@jitkadvor píše:
Libi se mi ty z vas ktere koupi napopovane maso buhvicim (napr. Kureci prsa) a pak strasne resi pul lzicky „rychlosoli“! :D To co za den venku nadychate a jinak prijmete do tela je mnohem skodlivejsi nez nejaky dusitan! :D

Mě se zase líbí ty, které neví, kdo, kde maso kupuje a pak jsou strašně chytré. Napadlo tě, že právě proto, že v ovzduší je toho svinstva až moc, tak se snažíme zmírnit škodliviny v jídle? Pro mě není výhra koupit drahou šunku, která zdaleka není jen z masa a navíc plná vody. Hodně potravin si dělám sama a to je potom pošušňáníčko. Jenže to ty asi nevíš a možná jen proto, že seš líná něco doma vyzkoušet, tak se víceméně posmíváš těm, kterým nic není zatěžko.

• Citovat
  • Upravit
6
26.8.17 22:14

otazka a novy recept

Velice mne zajimaji tyto diskuse.Ja jsem zkousela sunku v sunkovaru a byla vyborna. Sunkovy salam jsem dala do zavarovaci sklanice s rovnym hrdlem a tez se povedl a navic v te sklenici vydrzi dele je sterilovany. Mozna nekdo uvita moji radu na veprove ve vlastni stave ( to miluji moje deti). Vymazu si sklenici veprovim sadlem nebo olejem na dno dam 1lzicku soli(na malou sklenici) na velkou 2 a pak napechuji platky nebo kostky masa, uzavru sklenice a steriluji 1 hodinu na 100 stupnu a druhy den to jeste zopakuji. Nikdy jsem nestihla zkusit jak dlouho vydrzi nebot vzdy je to velice brzy pryc. Da se pouzit do rizota, gulase nebo jako prirodni platek. Prosim vsechny kdo maji moznost pridat recept na parky, salamy nebo klobasy aby se s nami podelili.Ziji v USA a tady dobre salami nejsou a proto si delam vse sama, koreni vegetu klobasy a jine Bohuzel knihu o ktere pisete tady nedostanu budu vdecna za cokoliv.Vsem predem moc dekuji a snad i to malo nekomu da inspiraci, priste se budu snazit pridat recept na moje cabajky vzdy jich delam ze 17 kg masa a vcetne nasich pratel(jedi s nami) zmizi behem 2 tydnu, ale hlavne ze chutnaji. Krasny den Eva KLaus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.12.17 12:04

Ahoj,

oživuji diskusi. Mám jednoduchý dotaz, hlavně pro znalé oboru..
Mám se bát domácí šunky bez dusitanů kvůli botulotoxinu, pokud ji budu dělat následovně: maso nakrájím, osolím, okořením, důkladně prohnětu, nechám 2 dny v míse v lednici uležet, pak nacpu do nerezového šunkovaru (bez pytlíku, rovnou do formy), budu vařit dle návodu, pak hned zchladím, vyklopím a budu uchovávat při 3 stupních a do dvou dnů ji sníme anebo část zamrazím a pak z toho něco uvařím?

Pokud mi někdo odpovíte, že bych se bát měla, tak by mě také zajímalo, jestli se mám bát bezdusitanové kupované šunky? Ona se moc nevidí, ale jezdí k nám pojízdná prodejna, která ji má, složení je maso a kuchyňská sůl..Tuto šunku dávám k občasnému jídlu svým dětem dlouhodobě a nikdy se nic nestalo.

Rady přidávat byť jen trochu, dusitanu pro mne nemají žádnou cenu, nechci ho dávat vůbec. Nevěřím, že i malé množství dětem i dospělým neškodí a kór v koktejlovém efektu s jinými chemickými srágorami, co do sebe člověk denně dostane. Jsem srozumněná s tím, že radši žádnou šunku pro děti, než s dusitanama.

Moc děkuji předem za odpovědi :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
17.12.17 12:43

@Evulina Konzultovala jsem se svojí pratetou - profesorka na VŠCHT, odbornice světového významu, specializuje se na potravinářskou a a enviromentální mikrobiologii. Postup mám stejný, nechávám uleźet jen jeden den. Řekla mi dávat, mnoźství dusitanů není tak velké (to bychom nemohli jíst nic). Tak tedy dávám, sníźila jsme mnoźství rychlosoli na minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.12.17 13:33
@madlicka píše:
@Evulina Konzultovala jsem se svojí pratetou - profesorka na VŠCHT, odbornice světového významu, specializuje se na potravinářskou a a enviromentální mikrobiologii. Postup mám stejný, nechávám uleźet jen jeden den. Řekla mi dávat, mnoźství dusitanů není tak velké (to bychom nemohli jíst nic). Tak tedy dávám, sníźila jsme mnoźství rychlosoli na minimum.

Moc děkuji, že jsi se zeptala :kytka:
Nicméně odpověď mě nepotěšila.
Ale tak mám teda přestat kupovat i tu kupovanou bez rychlosoli??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
17.12.17 13:42

@Evulina Já uź se ptala, když jsme se viděly, protože to dělám stejně. Samo bych raději bez, ale nedoporučila mi to. Na tu kupovanou se poptám (uvidím se s ní během vánoc), otázka je, zda říkají pravdu - rychlosůl se prý přidávala vźdycky.
Teď se hodlám postavit další výzvě - domácí tvrdé sýry :-)
ideální by bylo mít na tyhlety všechny srandy druhou lednici, kterou člověk neotevírá a nic jiného tam nestrká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.12.17 14:51
@madlicka píše:
@Evulina Já uź se ptala, když jsme se viděly, protože to dělám stejně. Samo bych raději bez, ale nedoporučila mi to. Na tu kupovanou se poptám (uvidím se s ní během vánoc), otázka je, zda říkají pravdu - rychlosůl se prý přidávala vźdycky.
Teď se hodlám postavit další výzvě - domácí tvrdé sýry :-)
ideální by bylo mít na tyhlety všechny srandy druhou lednici, kterou člověk neotevírá a nic jiného tam nestrká.

Tak předpokládám, že obsah rychlosoli by musel být na obalu uveden. Název je „Gurmán šunka bez éček, glutamátů a dusitanových solí“ a složení je maso, kuchyňská sůl, přírodní koření.

Sýry tvrdé také zatím nedělám, neb nemám zvlášť lednici a ve sklepě nemáme optimální podmínky. Zatím nám stačí čerstvé sýry, jogurty a tvarohy.

Taky pečivo a chleba peču doma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
17.12.17 18:50

@Evulina no měl. Já se Ti poptám toho 26.12. jak to je, samotnou mě to zajímá. Pečivo taky dělám vlastní, těstoviny, žervé, jogurt, tvaroh. Zkoušela jsem domácí taveňák se sodou, ale dobré to nebylo, pořád ji tam cítím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
18.12.17 00:34

Holky vy mě úplně desite. Já si koupila sunkovar, že budu dělat domácí dobrou šunku ( hlavně pro prcka, bude mu 6.měsíců a chci začít s prikrmy do ručičky) a teď se dočtu tohle. Já hlavně nepobírám v čem je problém, když dám jen kuchyňskou sůl. Mohly by jste mi to prosím vysvětlit? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
18.12.17 01:39

@kopicka chápu to dost zjednodušené, nejsem chemik ani řezník. rychlosůl

1. zabrańuje části bakterií se pomnoźit
  2. zrychluje proces nakládání, což také sniźuje moźnost, źe se nežádoucí nebo dokonce nebezpečné mikroorganismy pomnoží

Maso samo o sobě je sterilní, záleží jak se krájí, ćím se krájí, jak se balí a skladuje atd neź se dostane k nám a pak i doma. Samozřejmě existuje systém kontroly jak ze strany samotných prodejců (např. supermarkety mají vlastního člověka, který jezdí na kontroly po prodejnách) tak ze strany státu. Nicméně chyba se můźe stát, známe různé kauzy s přelepováním etiket a já nechci být na druhém konci. Z botulinotoxinové otravy mám respekt, nepozná se ani na chuti, ani na vůni.

Já jsem se celkem řídila intuicí a selským rozumem - cca do roka jsem uzeniny nepodávala žádné - ani kupované ani domácí, protože bez většího mnoźství soli (by´t by se člověk spolehl jen na obyč sůl) šunka vyrobit nejde a obsah soli je tam dost vysoký - na kilo nějakých 20-30gr. Takže do roka jedly maso hlavně vaŕené, osolené málo nebo vůbec. Vyuzené uzeniny jsem nedávala vůbec, z kouře je těch dusitanů mnohem víc.
Co si budeme povídat, dnes uź šunku ani jiné uzeniny jako zdroj proteinů nepotřebujeme, čerstvé maso je dostupné celý rok a jde v podstatě o zpestření jídelničku.
malé množství dusitanů nás nezabije - přirozeně koluje v přírodě, hlavně zelená zelenina typu Špenát můźe obsahovat nadlimitní mnoźství ale téžko bude mít mimino dýchací problémy ze špenátu. Domácí šunku s Pragandou - plátek bych asi miminu dala bez problémů, 100 gr nakrájené šunky na kostičky bych mu asi nenabízela, je v tom necelá půl lźićka soli (ať uź obyč nebo s částí rychlosoli) a to uź by mi na drobka váźícího 6-7 kg přišlo dost. Do roka jsem jim skoro nesolila, ale to je na uváźení kaźdé maminky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1178
18.12.17 09:06

Moc děkuji za vysvětlení. Já jsem si koupila šunkovar a ještě jsem nic ohledně toho nezjišťovala. 8o Vůbec mi nedošlo, že tam musí nějaká sůl být, celou dobu si jedu v hlavě, že budu dělat pro prcka šunku bez soli :mrgreen: :zed:
Taky bych mu určitě do roka nic takového jako uzeniny nedala a teď už ani šunku. No nevadí, já si jí ráda dám, když už ho mám.

Můžu se zeptat, kde se ta rychlo sůl prodává? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.12.17 13:11
@madlicka píše:
@Evulina no měl. Já se Ti poptám toho 26.12. jak to je, samotnou mě to zajímá. Pečivo taky dělám vlastní, těstoviny, žervé, jogurt, tvaroh. Zkoušela jsem domácí taveňák se sodou, ale dobré to nebylo, pořád ji tam cítím. :nevim:

Jo, taky jsem zkoušela a jakoby nám to „čpělo“, ta soda byla cítit, to máš pravdu :?
A díky moc, že se zeptáš..Jinak jsem napsala ještě dotaz do Sasova, který taky dlouhodobě dodává bio uzeniny bez dusitanů a do Maso Eko, z které je ta gurmán šunka a další uzeniny bez dusitanů a napsali mi zatím ze Sasova a to toto:

děkujeme za zajímavý dotaz.
Zkusím stručně. Naše výrobna funguje v ostrém provozu již 4 roky a za celou dobu jsme nezaznamenali žádný takový případ u našich výrobků, které po celou tu dobu vyrábíme bez rychlosoli. A to ani v médiích, že by se to stalo nějakému jinému výrobci. Zdaleka již nejsme jediní. Pravidelně musíme dělat rozbory výrobků a máme pravidelně schvalované výrobní postupy a systém kritických bodů (HACCP) veterinární správou.
Podmínkou je vytvořit ve výrobku takové prostředí, které nedovolí pomnožení bakteriím Clostridium Botulinum, které by botulin vytvořili. V našem případě je to celá souhra faktorů: čistota a kvalita surovin, podíl soli ve výrobcích (přirozený konzervant, používáme mořskou), max. dodržení technologických postupů při minimálních teplotách díla, dosažení předepsané teploty min. po předepsanou dobu u tepelně opracovávaných výrobků, přiměřeně rychlé schlazení, okamžité zavakuování (zamezení přístupu vzduchu) nebo zavaření či sterilace, skladování v chladícím boxu při teplotě cca 1-3 °C, stanovení správné doby trvanlivosti při etiketování výrobků, rozvoz chladicími auty opět při teplotě cca 1-3 °C. Na straně zákazníka je samozřejmě třeba dodržet uložení v chladničce při nízké teplotě dle etikety a hlídat si trvanlivost. Pokud do té doby výrobek nezkonzumuji, mohu ho uložit v mrazničce. Po otevření výrobku konzumovat nejlépe co nejdříve.
Bohužel, nejsme oprávněni Vám radit při domácí výrobě šunky, nicméně řada lidí to již běžně zkouší a určitě nic nepokazíte, když budete dodržovat i doma výše popsané zásady. Navíc většinou takové domácí výrobky, každého potěší, takže se po nich jen zapráší a nemáte tak problém se skladováním :-)

Jako myslím si, že 100% zásady jako pán píše, asi doma nejdou dodržet, i kdybych se rozkrájela, plus by tam chyběl nějaký ten kontrolór 8).
Nicméně - říkala jsem si právě, protože ty clostridie mohou botulotoxin tvořit jenom bez přístupu vzduchu, že je právě možná rizikový ten postup, který je přímo u šunkovaru a to, že se maso, prosolené a promnuté, zandá rovnou do neprodyšného igeliťáku a do šunkovaru, v tom se to nechá uležet dva dny a pak se to v tom vaří. Zajímalo by mne, pokud právě tu dobu, kdy je maso neprodyšně uzavřeno, zkrátím na minimum (pouze na dobu varu a nebudu vařit v sáčku, ale rovnou v nerezovém šunkovaru, do kterého sáček dávat nebudu), tak jestli právě i tímto nedokážu zamezit produkci množení clostridií a tím i produkci botulotoxinu? Nasolené a prohnětené maso bych před vařením skladovala nikoli od začátku uzavřené v pytlíku a šunkovaru, ale jen v míse v lednici, kam by vzduch mohl.
:think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport