Jak vyrobit domácí šunku, párky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
7.3.13 12:48

@Paoloska Jak to děláš ty? Já ten recept vyčetla někde na netu. CHtěla jsem blbec vidět výsledek, chystala jsem ji v 8 večer a představa, že nejmíň do deseti bych ju vařila…Příště raděj víc hodin, než míň. Dělala jsem ji z plecka a maso je i docela tuhé. Jo a nakonec jsem ji obalila v trojobalu a byl z toho sice nezdravý, ale dobrý oběd. Večer asi upeču pizzu.

• Citovat
  • Upravit
9995
7.3.13 12:52

Já dělám podle Malé farmy: http://www.ceskatelevize.cz/…804-recepty/?…
Počkej, a ty jsi ji vařila méně než dvě hodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.3.13 12:55

Ne dokonce dvě a půl, bo jsem na ni zapoměla. Ale vařila jsem ji dřív, než po těch 48 hodinách abych právě nemuselabýt dlouho vzhůru.

• Citovat
  • Upravit
bamba
7.3.13 13:00

Hm, takže bez vody, tak příště zkusím podle tohoto receptu. Když nakládám maso na uzení, tak sůl taky vtírám do masa a vůbec ho nedávám do vody.Dala jse určitě málo soli. Jinak mi pěkně drží pohromadě.

• Citovat
  • Upravit
9995
7.3.13 13:01

@bamba Já ji teda vařím i déle než tři hodiny. Ono se s ní nic nestane a maso je zaručeně měkké. Dělám z králíka nebo vepřového. Voní a chutná „jako“ šunka, jen není tak růžová, v podstatě jako na fotce u receptu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.3.13 13:03

Taky ji příště budu vařit dýl, určitě písnu, jestli se povedla.

• Citovat
  • Upravit
9995
7.3.13 13:04
@bamba píše:
Hm, takže bez vody, tak příště zkusím podle tohoto receptu. Když nakládám maso na uzení, tak sůl taky vtírám do masa a vůbec ho nedávám do vody.Dala jse určitě málo soli. Jinak mi pěkně drží pohromadě.

Zkus, ale děláš asi i dobře s tím masem do hnětače. To já nedělám a nedrží mi tak hezky pohromadě. Teda drží, ale nedá se natenko nakrájet. Příště to zkusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.3.13 13:08

No vyčetla jsem to někde na emiminu. Lepší hnětač, než to žvachlat jakou dobu rukama.

• Citovat
  • Upravit
9995
7.3.13 13:10
@bamba píše:
No vyčetla jsem to někde na emiminu. Lepší hnětač, než to žvachlat jakou dobu rukama.
:palec: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
7.3.13 13:11

Vodu bych určitě nevynechávala. A těch 8 hodin naložení myslím musí být na výsledku znát, taky už mi jednou vypadla tužší a bylo to úplně stejnou situací - nechtěla jsem ponocovat. :lol:
Jinak doporučím - příště zkus do nálevu s cukrem a solí rozmíchat 1 čajovou lžičku medu na 1 kg masa, je to pak znát na vůni i na chuti. Samozřejmě jenom pokud med můžete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
7.3.13 13:13
@bamba píše:

:mrgreen: To by u nás neprošlo. Šunku nakládá vždycky manžel a za nic by se nenechal připravit právě o to žvachlání. On je poněkud masofilní, děsně ho baví se s tou flákotou mazlit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9995
7.3.13 13:15

@Bersaba Ono je těch receptů moc. Já vodu nedávám, jsem s výsledkem spokojená, někomu to zase nevyhovuje. Pak se v tom vyznej ;) Když to ale nevyjde s jedním receptem, proč to příště nezkusit jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.3.13 13:22

@Bersaba Předpokládám,že manžel nemá každý den v rukách vaření, pečení. Jednoduše si práci ráda usnadním. Není pro mě problém si doma uklohnit cokoliv, bo mě ty blafy z obchodu nechuznají, ale zase, když si práci můžu ulehčit, tak proč ne.

• Citovat
  • Upravit
9995
7.3.13 14:28
@bamba píše:
@Bersaba Předpokládám,že manžel nemá každý den v rukách vaření, pečení. Jednoduše si práci ráda usnadním. Není pro mě problém si doma uklohnit cokoliv, bo mě ty blafy z obchodu nechuznají, ale zase, když si práci můžu ulehčit, tak proč ne.

Naprostý souhlas :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5126
7.3.13 15:38

Bamba - já dělám šunku podle Romana Vaňka

850g masa, 200ml ledové vody, 26g pragandy (dáváme míň, zdá se nám to dost slané)

maso nakrájíš na 1cm velké kousky, přidáš vodu, sůl a hněteš. Já to hážu do pekárny na program příprava těsta (jen na tu dobu, kdy to hněte). Pak dáváme tak na hodinu do lednice, no a potom už to nacpu do sáčku na tlačenku a dám do vody 85-90 stupňů horké. Vařím 90 minut při teplotě 75-80 stupňů. Výsledek je potom takový:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí