Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já dělám podle Malé farmy: http://www.ceskatelevize.cz/…804-recepty/?…
Počkej, a ty jsi ji vařila méně než dvě hodiny?
Ne dokonce dvě a půl, bo jsem na ni zapoměla. Ale vařila jsem ji dřív, než po těch 48 hodinách abych právě nemuselabýt dlouho vzhůru.
Hm, takže bez vody, tak příště zkusím podle tohoto receptu. Když nakládám maso na uzení, tak sůl taky vtírám do masa a vůbec ho nedávám do vody.Dala jse určitě málo soli. Jinak mi pěkně drží pohromadě.
@bamba Já ji teda vařím i déle než tři hodiny. Ono se s ní nic nestane a maso je zaručeně měkké. Dělám z králíka nebo vepřového. Voní a chutná „jako“ šunka, jen není tak růžová, v podstatě jako na fotce u receptu.
Taky ji příště budu vařit dýl, určitě písnu, jestli se povedla.
@bamba píše:
Hm, takže bez vody, tak příště zkusím podle tohoto receptu. Když nakládám maso na uzení, tak sůl taky vtírám do masa a vůbec ho nedávám do vody.Dala jse určitě málo soli. Jinak mi pěkně drží pohromadě.
Zkus, ale děláš asi i dobře s tím masem do hnětače. To já nedělám a nedrží mi tak hezky pohromadě. Teda drží, ale nedá se natenko nakrájet. Příště to zkusím.
No vyčetla jsem to někde na emiminu. Lepší hnětač, než to žvachlat jakou dobu rukama.
Vodu bych určitě nevynechávala. A těch 8 hodin naložení myslím musí být na výsledku znát, taky už mi jednou vypadla tužší a bylo to úplně stejnou situací - nechtěla jsem ponocovat. ![]()
Jinak doporučím - příště zkus do nálevu s cukrem a solí rozmíchat 1 čajovou lžičku medu na 1 kg masa, je to pak znát na vůni i na chuti. Samozřejmě jenom pokud med můžete.
@bamba píše:
No vyčetla jsem to někde na emiminu. Lepší hnětač, než to žvachlat jakou dobu rukama.
To by u nás neprošlo. Šunku nakládá vždycky manžel a za nic by se nenechal připravit právě o to žvachlání. On je poněkud masofilní, děsně ho baví se s tou flákotou mazlit. ![]()
@Bersaba Ono je těch receptů moc. Já vodu nedávám, jsem s výsledkem spokojená, někomu to zase nevyhovuje. Pak se v tom vyznej
Když to ale nevyjde s jedním receptem, proč to příště nezkusit jinak?
@Bersaba Předpokládám,že manžel nemá každý den v rukách vaření, pečení. Jednoduše si práci ráda usnadním. Není pro mě problém si doma uklohnit cokoliv, bo mě ty blafy z obchodu nechuznají, ale zase, když si práci můžu ulehčit, tak proč ne.
@bamba píše:
@Bersaba Předpokládám,že manžel nemá každý den v rukách vaření, pečení. Jednoduše si práci ráda usnadním. Není pro mě problém si doma uklohnit cokoliv, bo mě ty blafy z obchodu nechuznají, ale zase, když si práci můžu ulehčit, tak proč ne.
Naprostý souhlas
.
Bamba - já dělám šunku podle Romana Vaňka
850g masa, 200ml ledové vody, 26g pragandy (dáváme míň, zdá se nám to dost slané)
maso nakrájíš na 1cm velké kousky, přidáš vodu, sůl a hněteš. Já to hážu do pekárny na program příprava těsta (jen na tu dobu, kdy to hněte). Pak dáváme tak na hodinu do lednice, no a potom už to nacpu do sáčku na tlačenku a dám do vody 85-90 stupňů horké. Vařím 90 minut při teplotě 75-80 stupňů. Výsledek je potom takový:
@Paoloska Jak to děláš ty? Já ten recept vyčetla někde na netu. CHtěla jsem blbec vidět výsledek, chystala jsem ji v 8 večer a představa, že nejmíň do deseti bych ju vařila…Příště raděj víc hodin, než míň. Dělala jsem ji z plecka a maso je i docela tuhé. Jo a nakonec jsem ji obalila v trojobalu a byl z toho sice nezdravý, ale dobrý oběd. Večer asi upeču pizzu.