Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
V obchodech jsou velmi nekvalitní výrobky, hlavně, co se párků týče a tak už delší dobu přemýšlím o vlastní výrobě doma, jako sami pro sebe. Na šunku zřejmě je potřeba šunkovar, jeho pořízení moc nestojí, i tak mě zajímá, jestli ho nekterá máte a jestli vyrábíte a jestli máte i nejaký recept. No a párky zkoušíte? To bych taky chtela, ale nevím o tom vubec nic, kdyby nekdo mel recept jak na to, budu ráda, když se o nej podelíte, díky moc
@eldarka píše:
V obchodech jsou velmi nekvalitní výrobky, hlavně, co se párků týče a tak už delší dobu přemýšlím o vlastní výrobě doma, jako sami pro sebe. Na šunku zřejmě je potřeba šunkovar, jeho pořízení moc nestojí, i tak mě zajímá, jestli ho nekterá máte a jestli vyrábíte a jestli máte i nejaký recept. No a párky zkoušíte? To bych taky chtela, ale nevím o tom vubec nic, kdyby nekdo mel recept jak na to, budu ráda, když se o nej podelíte, díky moc
Já zrovna vyrábím svou první domácí šunku. Inspirovala jsem se tímhle receptem, kde se to dělá v šunkovaru. Jen maso jsem změnila na vepřové, kvalitní kuřecí jsem teďka neměla k dispozici.
http://blog.florentyna.cz/…unka-domaci/
Ale viděla jsem i postup, jak se to dělá bez šunkovaru a líbí se mi to ![]()
http://www.wagnerovi.cz/view.php?…
Jen pozor na to, aby se to maso vařilo opravdu při 80C! A musí se to pořádně promačkat, aby se z toho masa uvolnil takový sliz (bílkovina) a spojilo se.
V týhle kuchařce jsou jak recepty na šunku, tak i na párky. JInak tu kuchařku mám doma a je super, i ten druhý díl.
http://www.kosmas.cz/…ch-a-moravy/
Ahojky, taky si leccos děláme doma sami, ale poslední dobou jsem zjistila, že v Lidlu mají docela kvalitní uzeniny. I když my jsme spíš sýrový, dá se tam koupit šunka až s 96% obsahu masa a bez zbytečných konzervantů a párky taky s vysokým obsahem masa, takže kdyby se nepovedlo, mrkni tam ![]()
@kaca.zagi píše:
Ahojky, taky si leccos děláme doma sami, ale poslední dobou jsem zjistila, že v Lidlu mají docela kvalitní uzeniny. I když my jsme spíš sýrový, dá se tam koupit šunka až s 96% obsahu masa a bez zbytečných konzervantů a párky taky s vysokým obsahem masa, takže kdyby se nepovedlo, mrkni tam
Jenomže v té šunce je dusitan sodný, není?
Šunku doma děláme často. Recept se v podstatě shoduje s tím, co uvádí @mariannnka . Děláme vepřovou a králičí. Je výborná, ale má jednu nevýhodu
Sní se vždycky hned, což u té kupované nehrozí
Takže se nám zase až tak nevyplatí. Ono je problém nakrájet z ní takové supertenké plátky, to fakt nejde. Ale ta chuť a kvalita stojí za to minimálně to zkusit
.
@mariannnka píše:
Jenomže v té šunce je dusitan sodný, není?
Ten je v každé šunce, a i v té zmiňované kuchařce se podle receptu do šunky přidává solící směs, která mimojiné zajišťuje, že se to ihned nezačne kazit.
@Renčí2 píše:
Ten je v každé šunce, a i v té zmiňované kuchařce se podle receptu do šunky přidává solící směs, která mimojiné zajišťuje, že se to ihned nezačne kazit.
No, ale právě proto já si dělám domácí šunku bez rychlosoli, aby tam nebyl. Rychlosůl obsahuje dusitan sodný, když použiju klasickou zdravou verzi soli, tak se mu vyhnu. A musím šunku sníst co nejdřív, protože nevydrží. Nebo se pletu?
Šunku dělávala mamka též v šunkovaru, obdobný recept jako zde.
Nemýlím-li se, tak ten dusitan tam musí být-jinak z toho nebude šunka, ale dušené maso.
Výborná opradu je, s šunkou z obchodu ani s tou nejlepší se nedá srovnat.
Je pravda, že doma se nedají nakrájet takové plátky jako v obchodě. A i proto se sní hned. Také si neuděláš 10 či 20deka jako koupíš v obchodě.
@Renčí2 píše:
Já dávám do šunky jen sůl a cukr. Ale u nás nehrozí, že by se zkazila, sníme ji hned a najednou ![]()
My děláme šunku podle Malé farmy http://www.ceskatelevize.cz/…804-recepty/?… Taky tam žádný dusitan není ![]()
@Paoloska píše:
Já dávám do šunky jen sůl a cukr. Ale u nás nehrozí, že by se zkazila, sníme ji hned a najednou
Tak ale pak je otázka, zda je zdravější
Protože sníst trochu KVALITNÍ šunky z obchodu nebo zbouchat půl kilo doma, no já ti nevím
![]()
@monika32 píše:
Tak ale pak je otázka, zda je zdravější![]()
![]()
Protože sníst trochu KVALITNÍ šunky z obchodu nebo zbouchat půl kilo doma, no já ti nevím
![]()
![]()
Půl kila ve čtyřech není taková hrůza ![]()
Našla jsem tohle:
Solící dusitanová směs se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení. Přispívá ke zvýšení údržnosti výrobku a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.
A jak píše @monika32, nevím jestli se vyplatí udělat kilovou šunku a sníst ji během dvou dnů. Asi moc neee
, nám by stačilo z obchodu tak 15 deka
.