Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já čekám, kdy se mne kluci zeptají, ale zatím se mne nezeptali, možná to bude tím, že bydlíme vedle domu pro invalidy, takže lidi na vozíčku vídáme běžně, tak to berou jako samozřejmost. Akorát jednou Míša zkoumal vozíček po technické stránce.
pavlak5 píše:Palina.zl píše:Malej říkal romské holčičce v čekárně u doktora,že je špinavá a musí se jít umít.Malá byla malá takže to nijak neřešila a maminka seděla daleko.Jinak by to byl pěknej trapas.
Ahojky…tak zatím jsem postižení vysvětlovala snad jen jednou - přiměřeně situaci (pán je na vozíku, protože má moc nemocné nožičky) a bez doplňujících otázek. Tím to bylo jednodušší. Prozatím jsem nemusela vysvětlovat mentální postižení, to bude asi složitější - ale postupovat budu stejně. Pravdivě, neurážlivě a adekvátně věku. Momentálně máme spíš problémy s vysvětlováním jiné barvy pleti. Poslední dobou začal Maty reagovat na černochy slovy „pán je fuj“ nebo „pán smrdí“. Nevím, kde to vzal - protože doma to určitě neslyšel. Takže vysvětluju a vysvětluju a doufám, že to časem „přijme za své“
Shodou okolností mám dva kamarády (holku a kluka), kteří jsou od malička po mozkové obrně a špatně chodí.
Chodí k nám často na návštěvu. S kamarádkou se bavím už od dětství, kamaráda znám asi 6 let.
Mě už tedy absolutně nedochází, že špatně chodí. Stejně tak mám jednu kamarádku ze školy, která je romka a taky mi to nepřijde. Je slušná a pracuje.
Ale k věci. Dcera protože se s těmito našimi kamarády stýká od narození, tak jí to přijde normální a nikdy se mě zatím neptala, proč běhají jinak, než ostatní. Každopádně až se zeptá, tak jí vysvětlím, že se tak narodili, nebo po narození onemocněli.
Jinak mě rozesmála od dcery hláška, když viděla černošku na obrázku (ještě že to nebylo na veřejnosti)- ukázala prstem a říká: „Co to je???“ Tak jsem jí opravila na „Kdo to je“ a odpovídám, že černoška. Stejná holčička jako ty, ale bydlí v Africe a tam jsou tmavší než my.