Jak začít běhat

janibubi
5.6.12 21:02

Jak začít běhat

Ahoj holky,chci se zeptat nikdy sem nebehala,ale přestala sem kouřit a stloustla sem 7 kg a nemůžu je shodit ani nahodou zpět . Snažím se jist zdravě,ale nic…
Napadlo mě běhatt,ale vubec nevim jak mam zacit,…jak dlouho. Díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2041
5.6.12 21:14

Ahoj, tak já se přidám, běhám třetí týden víceméně každý den. Běhám od začátku trasu 4km cca 27 minut, radí běhat hóodně pomalu, uběhla jsem to celý hned od začátku pomalejším tempem, ale pokud se sportem začínáš úplně, tak chvíli jít chvíli běžet a postupně přidávat, důležitý je správně dýchám, to je základ úspěchu, nesmí tě píchat v boku. Nějak jsem tomu přišla na chuť :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10369
5.6.12 21:15

Pokud chceš hubnout, musíš si hlídat tepovou frekvenci a běhat alespoň 25-30min. Tepová frekvence by měla být na 60% maximální tepové frekvence, tu vypočítáš 220-věk. Orientační zkouška je takzvaný talk test - pokud běžíš a můžeš ještě se zadýcháváním mluvit, tak je to akorát :D Přeju hodně úspěchů :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
5.6.12 21:18

já tqaky nevím, kolik mám tepovou frekvenci :nevim: prostě zkus běhat co nejpomaleji, jak jsem našla na stránkách o běhání a píšou doslova, že když se ti bude zdát, že běžíš moc pomalu, tak ještě zpomalit :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.6.12 21:20

Já mám nějaký tréninkový plán na půlmaraton :lol: Jsem ho kdysi tu kdesi na emiminu od kohosi získala, už ani nevím. Tak jedu podle toho, akorát se plácám furt na začátku. Je to udělané tak, že je tam třeba 6 minut rychlá chůze, 1 minuta běh - opakovat 30 minut, další týden 5 minut chůze, minuta běh, další 4 minuty chůze, minuta běh… Mezi tím jsou tam některé dny ještě jinak časy (např. 10 minut chůze, 5 minut běh, 15 minut chůze).

Pro mě úžasné, nikdy jsem neběhala, běh ve škole nenáviděla, fyzička ubohá, ale tohle prostě dokážu zvládnout a mám z toho radost. Akorát nezvládám běhat pravidelně, protože malá je ještě malá, tak se furt plácám někde při začátku, ale je to super i tak - a hubnu :mrgreen: Půlmaraton tedy jen tak nedám, ale to mi nevadí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.6.12 21:20

A klíčový je výběr správné hudby, i díky tomu mě to baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
5.6.12 21:22

Taky se chystám začít :palec:
Osmitýdenní plán pro začátečníky : 3× týdně
1.týden- 1min.běh, 90sec.chůze , opakovat 8× za sebou
2.t.- 2min. běh, chůze 1min , 7×
3.t.- 3min. běh, chůze 1minuta, 6×
4.t.- 5min. běh, chůze 2min, 4×
5.t.- 8min. běh, chůze 2min, 3×
6.t. -12min, 1min., 3×
7.t. -15min, 1min, 2×
8.t. -30minut běh

• Citovat
  • Upravit
5077
5.6.12 21:23

Ahoj,
já to dělala tak, že jsem si namyslela trasu a s mp3 v uších vyrazila. Ze začátku jsem ji neuběhla, část klidně šla, pak zase běžela a časem se to lepšilo. Jestli chceš hubnou, je dobré běžet pomalu a hlídat si ten tep, nesmíš prostě funět a nezvládat dýchat, to je pak výsledek úplně opačný. Nabíráš na svalech a nehubneš. Tu tepovou frekvenci si zjisti, je to lepší a můžeš si ji při běhu kontrolovat. Návod už ti psala Mial.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
5.6.12 21:24

Potom to pokračuje kdy se za dalších 11.týdnů dostaneš na běhání 3× týdně 60minut 8o :roll: Na což já vůbec nemám čas.Takhle běhávají známí.Kamarádka začala loni a teď už byla i na nějakých půlmaratonech.A to před tím vůbec neběhala ani necvičila :palec:

• Citovat
  • Upravit
50725
5.6.12 21:25

Tak já též přihodím ten „můj“:

Tréninkový plán - začátečníci

1. týden:
Pondělí: - Úterý: chůze 6 minut, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Středa: chůze 15 minut, běh 5 minut, chůze 10 minut Čtvrtek: chůze 6 minut, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Pátek: -
Sobota: chůze 6 minut, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Neděle: chůze 15 minut, běh 5 minut, chůze 10 minut

2. týden:
Pondělí: - Úterý: chůze 5 minut, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Středa: chůze 15 minut, běh 5 minut, chůze 10 minut Čtvrtek: chůze 5 minut, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 5 minut, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Neděle: chůze 10 minut, běh 10 minut, chůze 10 minut

3. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 4 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Středa: chůze 10 minut, běh 7 minut, chůze 13 minut Čtvrtek: chůze 4 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 4 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Neděle: chůze 10 minut, běh 15 minut, chůze 5 minut

4. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 3 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Středa: chůze 10 minut, běh 10 minut, chůze 10 minut Čtvrtek: chůze 3 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 3 minuty, běh 1 minuta – to vše opakujte 30 minut
Neděle: chůze 5 minut, běh 20 minut, chůze 5 minut

5. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 2 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Středa: chůze 5 minut, běh 20 minut, chůze 5 minut Čtvrtek: chůze 2 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 2 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 30 minut

6. týden
Středa: chůze 5 minut, běh 20 minut, chůze 5 minut Čtvrtek: chůze 2 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 40 minut

7. týden:
Středa: chůze 3 minut, běh 25 minut, chůze 2 minuty Čtvrtek: chůze 2 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 50 minut

8. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 1 minuta, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Středa: běh 30 minut Čtvrtek: chůze 1 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 1 minuty, běh 1 minuta - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 60 minut

9. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 1 minuta, běh 2 minuty - to vše opakujte 30 minut
Středa: běh 30 minut Čtvrtek: chůze 1 minuty, běh 2 minuty - to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 1 minuty, běh 2 minuty - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 60 minut

10. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 1 minuta, běh 3 minuty - to vše opakujte 30 minut
Středa: běh 30 minut Čtvrtek: chůze 1 minuty, běh 3 minuty - to vše opakujte 30 minut
Sobota: chůze 1 minuty, běh 3 minuty - to vše opakujte 30 minut
Neděle: běh 65 minut

11. týden
Pondělí: - Úterý: chůze 1 minuta, běh 4 minuty - to vše opakujte 35 minut
Středa: běh 30 minut Čtvrtek: chůze 1 minuty, běh 4 minuty - to vše opakujte 35 minut
Sobota: chůze 1 minuty, běh 4 minuty - to vše opakujte 35 minut
Neděle: běh 70 minut

12. týden:
Pondělí: - Úterý: chůze 1 minuta, běh 5 minut - to vše opakujte 35 minut
Středa: běh 30 minut Čtvrtek: chůze 1 minuty, běh 5 minut - to vše opakujte 35 minut
Sobota: chůze 1 minuty, běh 5 minut - to vše opakujte 35 minut
Neděle: běh 75 minut

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
5.6.12 21:26

aha, a to nevadí, že jsem hned od začátku běžela?Abych neměla spíš svaly, chtěla jsem posílit hlavně vnitřní stranu stehen :nevim: Měla jsem docela fyzičku, ale běh je prostě běh, jak tu někdo psal, od školy jsem nesnášela 15tistovku a vše, co se běhu týká. a tohle mi vzalo. Ta hudba je dobrý nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
5.6.12 21:26

@Angua - ten plán vypadá dobře.Hlavně je v něm oproti mém více chůze:) Asi vyzkouším prvně ten tvůj :mrgreen: :palec:

• Citovat
  • Upravit
50725
5.6.12 21:27

@Nelluška já myslím, že když jsi to zvládla, tak to nevadí. Já bych to nezvládla rozhodně :mrgreen: Začínala jsem asi 3 měsíce po porodu, to by se mnou fláklo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.6.12 21:29
@zichisek píše:
@Angua - ten plán vypadá dobře.Hlavně je v něm oproti mém více chůze:) Asi vyzkouším prvně ten tvůj :mrgreen: :palec:
:mrgreen: Jako musím říct, že jakožto netrénovanému jedinci mi to zatím úplně stačí. Jsem si říkala, jak to zvládnu s prstem v nose a že určitě pár týdnů přeskočím, ale bývám na konci celkem rudá i tak :lol: Ale právě tak příjemně - prvně v životě cítím, že se mi při sportu vyplavujou endorfiny a nechce se mi u toho umřít :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
5.6.12 21:31
@Angua píše:
@Nelluška já myslím, že když jsi to zvládla, tak to nevadí. Já bych to nezvládla rozhodně :mrgreen: Začínala jsem asi 3 měsíce po porodu, to by se mnou fláklo :lol:

Právě přítel mi dal svou GPS, tak jsem běžela celkem 4km, běžela jsem opravdu pomalu, však 27min mluví za vše. Ukázalo mu to celou mou uběhlou trasu, takže kdybych se stavěla v hospodě, tak by se to provalilo :) Ale bolely mi teda nohy hned jak jsem doběhla, druhý den míń a miň. A holky, jeslti tomu někdo rozumíte, jak často se má běhat, běhám každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková