Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, rádi bychom založily s kamarádkou Spolek na záchranu památek v našem městečku. Žádnou nadaci, jen spolek, zájmové sdružení, partička pár nadšenců. Potřebujeme k tomu vůbec nějaké formality? Co je nejvýhodnější? Chceme se jen občas sejít, publikovat v místních novinách článečky o historii obce a samozřejmě apelovat na místní úřady, aby se věnovaly péči o památky, nejde o výdělečnou činnost. Co radíte? Dík, pomůžete dobré věci
![]()
Příspěvek upraven 11.11.13 v 16:13
Radím občanské sdružení. Jen nevím, jak to bude po 1.1.2014, kdy bude platit nový občanský zákoník, něco se pro neziskovky mění, nejsem ale v obraze.
Jj přesně o. s. ale taky zatím nevím jak to bude po novém roce
. Jinak teď stačí napsat stanovy 2× podepsat přípravným výborem (min. 3 lidi) a poslat na ministerstvo vnitra.
Nyní buď teď založíš občanské sdružení a po 1.1.2014 se přetransformujete na spolek, nebo počkáš a po 1.1.2014 založíš rovnou spolek dle nového Občanského zákoníku http://www.epravo.cz/…k-18840.html
(§214-§302)
Teď také musíš postupovat dle Občanského zákoníku, tzn mít myslím aspoň 3 zakládající členy, ustanovující schůzi, udělat si stanovy a ty registrovat, tuším u Ministerstva vnitra
A asi musí být i notářský zápis, ale to nevím přesně.
No, ale než vám to na MV zaregistrují, tak bude Nový rok ![]()
Jedna vychytávka - do stanov si dejte Ochranu přírody a krajiny podle §70 zákona 114/1992 Sb. (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-114#…)
To je totiž JEDINÁ možnost, jak se jako spolek můžete účastnit řízení (stavebního, územního), jinak máte smůlu. Bohužel, památkáři nemají akovou loby v parlamentu jako ekologická sdružení, tudíž si něco podobného o památkách do zákonů neprosadili. Nicméně i ekologie se při troše dobré vůle dá na památky napasovat ![]()
Děkuji všem. Prosím, pokud víte, jaké máme jako obč. sdružení povinnosti? Musíme vést a nškam předkládat účetnictví? Atd. Zkrátka uvítám i praktické rady o toho, kdo spolek má
Hodně jsem googlila, ale mám v tom zmatek
Děkuju. Pomůžete zchátralým památkám v našem městečku (stř. Čechy).Můžete psát i SZ. Děkuju
všem
@yourlady ano je účetnictví pro neziskové organizace. JInak povinnosti vyplývají právě ze stanov - ty se dají najít na webu a jen si tam dopíšete vaše cíle a to co chcete vy
@Gina108 Nevíš, prosím tě, jakou cestou se stávající OS bude moct přetransformovat do nového subjektu? Mám OS založené několik let. Podle mých informací ještě v roce 2014 můžeme fungovat s platnou právní formou OS, ale pak již ne. Ale na který úřad se obrátit - snad na Ministerstvo Vnitra?
@yourlady účetnictví vést nemusíte, pokud nebudete hospodařit s penězi. Jenže to pak nemůžete mít ani členské příspěvky, ani dostávat dary, prostě nic. Osobně jsem znala jednoho chlápka, co měl NO bez účetnictví - nějaký svaz pro ochranu nájemníků - tam prostě nevedli ani proplácení poštovného, každý člen si to platil ze svého, když bylo třeba něco poslat. Jinak jsem to neviděla, ale podle starého OZ to šlo.
Jinak účetnictví vést musíte, normálně předkládat daňové přiznání na finančák jako každý jiný, může na vás i přijít kontrola…
Účetnictví vést musíte, daňové přiznání je povinnost podat jen tehdy, když má neziskovka příjmy, které jsou předmětem daně. To vám ohlídá ten, kdo bude vést účetnictví.
@hanka.br. píše:
@Gina108 Nevíš, prosím tě, jakou cestou se stávající OS bude moct přetransformovat do nového subjektu? Mám OS založené několik let. Podle mých informací ještě v roce 2014 můžeme fungovat s platnou právní formou OS, ale pak již ne. Ale na který úřad se obrátit - snad na Ministerstvo Vnitra?
Tuším do 3 let musíte uvést své stanovy do souladu s novým OZ, jinak nic nemusíte, automaticky přejdete na spolek. Tudíž vy jen změníte název tím pádem i stanovy a ty předložíte na Ministerstvo vnitra a postup je stejný jako při každé jiné změně stanov. V názvu musíte mít buď SPOLEK nebo zkratku Z. S. (zapsaný spolek).
Můžete se přetransformovat i na ústav, tam je postup složitější a vypustila jsem to z hlavy, ale v zásadě to jde. Máte registrovanou nějakou sociální službu? Pokud ano, tak to spolky nebudou moci si je registrovat a porto bude nutné měnit právní formu na něco jiného - právě na ten ústav např. nebo stihnout do konce roku transformaci na o. p.s.
@Gina108 Moc díky - se změnou stanov si poradím hravě. Jsme OS klientů rozštěpového centra Praha, potřebujeme právní formu, abychom mohli přijímat a poskytovat dary, ale současně bych ráda zachovala členskou základnu, protože díky členským příspěvkům můžeme provozovat web bez ohledu na sponzory. Z těch nových názvů tedy odvázaná nejsem, slovo SPOLEK na mě působí trochu pejorativně, ale to vydržím, co se dá dělat. Místo OS v názvu bude ZS - jinak se snad pro nás nic nemění. Díky.
@hanka.br. píše:
@Gina108 Moc díky - se změnou stanov si poradím hravě. Jsme OS klientů rozštěpového centra Praha, potřebujeme právní formu, abychom mohli přijímat a poskytovat dary, ale současně bych ráda zachovala členskou základnu, protože díky členským příspěvkům můžeme provozovat web bez ohledu na sponzory. Z těch nových názvů tedy odvázaná nejsem, slovo SPOLEK na mě působí trochu pejorativně, ale to vydržím, co se dá dělat. Místo OS v názvu bude ZS - jinak se snad pro nás nic nemění. Díky.
Jj, když chceš zachovat členskou základnu, tak je ten spolek jediná volba. Njn, ty názvy jsou masakr - my taky budeme z. s. slovo spolek je příííšerný a ústav ještě horší
a to jsme chtěli založit „dceru“ právě pro registraci sociálních služeb - nízkoprahový klub by se mi líbil) ale asi na to alespoň pro příští rok kašlem ![]()
@Gina108 Marně přemýšlím, komu současná právní forma a název SDRUŽENÍ vadilo a jaký to má smysl.Jako by v tomto státě nebyly důležitější věci k řešení. Hodně štěstí, nenechte se otrávit!
Ahoj, mam dotaz jiny,naivni.jsem ucitelka a maminka jednoho zaka ma sdruzeni na podporu architektuty, zalozila si ho. a z toho pry zije, provozuje kancelar, pobira penize, neco jako plat.ja ale naivka myslela, ze sdruzeni jsou neziskova a nevydelava se na nich…realita je tedy jina? ![]()