Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dalimil hele moje dcera začala kouřit taky asi v patnácti, bůh ví, jestli ne dřív. Já jsem mírný kuřák, manžel kouří poměrně dost.Doma nekouříme. Dcera si říct nedala nijakým způsobem, kašlala, jejímu tělu to evidentně nedělalo dobře. Puberta přešla, je jí 23,dva roky už nekouří, nám nadává, že toho máme nechat, hlavně, já, proč kouřím, když to vlastně ani nijak extra nepotřebuji. Jí zdravě cvičí. Dřív se cpala na všech fujtajblech. Mladší dcera v pubertě zarputilý odpůrce kuřáků začala kouřit v práci až v osmnácti, je číšnice. Kouří zatím stále.
@boball píše:
@dalimil hele moje dcera začala kouřit taky asi v patnácti, bůh ví, jestli ne dřív. Já jsem mírný kuřák, manžel kouří poměrně dost.Doma nekouříme. Dcera si říct nedala nijakým způsobem, kašlala, jejímu tělu to evidentně nedělalo dobře. Puberta přešla, je jí 23,dva roky už nekouří, nám nadává, že toho máme nechat, hlavně, já, proč kouřím, když to vlastně ani nijak extra nepotřebuji. Jí zdravě cvičí. Dřív se cpala na všech fujtajblech. Mladší dcera v pubertě zarputilý odpůrce kuřáků začala kouřit v práci až v osmnácti, je číšnice. Kouří zatím stále.
díky, takže tvoje rada pro roodiče začínajících pubertálních kuřáků je :
@dalimil Na tohle prostě rada není
Každý to řeší v tom stylu, v jakém vede výchovu celkově.
Sousedka to vzala po svém. Jednoho dne svého 13ti letého syna posadila na balkon, zapálila si startku bez filtru, jemu také a řekla, dáme si spolu cígo. Vysvětlila, jak se potahuje, synek si potáhnul z plných plic a málem se z toho udusil, plyval tabák a pak poblil
Dneska je mu 25 a nekouří
Asi to udělám se synem jednou taky tak ![]()
@dalimil jakou chceš na to radu? Neplatí nic, můžeš je zbít, nechat je klečet na hrachu, zkoušet i to aby jim bylo špatně. S tím tedy také nesouhlasím a neudělala bych to a je to houby platné. Básník tím chtěl říct, že musí dozrát z vlastního rozhodnutí. A že, ten kdo kouří v pubertě musí být zaručeně kuřík napořá a naopak, hodné nekouřící pubertální dítko, se může stát vlivem prostředí úplně klidně kuřák i v dospělosti když už to člověk neovlivní vůbec nijak ![]()
Jééé, naši to s námi udělali taky tak. Pak nám ukázali, jak vypadají plíce kuřáka, teta doktorka nám to ještě hezky popsala. Já nekouřím vůbec a můj bratr (dříve kuřák) si dá jednu svátečně, tedy spíš doutník ![]()
Jako pokud už kouřit začala, tak už neuděláte nic, to musí chtít sama. A kouřit bude stejně.
@dalimil píše:
pro mě jako dítě, by rodič, který mi tohle provede hrozně klesnul v ceně. Že prostě se k tomuto sníží a tohle udělá. Navíc v 15ti letech, to je peklo období. Bál bych se, jestli tím něco složitého a citlivého nenaruším. Kdo ví, jestli bych se nešprajcnul ještě víc…Já jsem nekuřák, stejně jako moje žena a všichni rodiče. Z příbuzných kouří jenom bratr a jeden bratranec, jinak nikdo, takže ani já kouření nemám rád. Ale obdobím kouření jsem si prošel cca po 20-tém roku asi 5-6 let, nelituju toho, ale jsem rád, že je to za mnou.
Podle mě záleží na povaze toho dítěte, pro mě v pubertě byl třeba blbej pocit, když jsem věděla, že je moje mamka ze mě zklamaná…
Podle mě je to, že se z těch cigaret poblije (napřed bych zkusila asi taky domluvu, tohle jako poslední možnost), je to nejmenší, co se mu ve spojitosti s kouřením může stát…
Stejně jako děti nenechám jen tak běhat po silnici, protože se jim to líbí, nenechám je pro zábavu házet písek po ostatních,… Dám jim jasně najevo, že s kouřením nesouhlasím a v nouzi klidně zkusím i tohleto… ![]()
@boball píše:
@dalimil jakou chceš na to radu? Neplatí nic, můžeš je zbít, nechat je klečet na hrachu, zkoušet i to aby jim bylo špatně. S tím tedy také nesouhlasím a neudělala bych to a je to houby platné. Básník tím chtěl říct, že musí dozrát z vlastního rozhodnutí. A že, ten kdo kouří v pubertě musí být zaručeně kuřík napořá a naopak, hodné nekouřící pubertální dítko, se může stát vlivem prostředí úplně klidně kuřák i v dospělosti když už to člověk neovlivní vůbec nijak
souhlasím, já právě nechci nikoho bít, nutit kouřit celé krabička a pod. Počítám s tím, že kouřit asi děti zkusí, doufám, že jim to do dospělosti nevydrží…
@Fjodorka píše:
@dalimil Na tohle prostě rada neníKaždý to řeší v tom stylu, v jakém vede výchovu celkově.
souhlasím…
@dalimil Já mám takový pocit, že čím jim to člověk víc se snaží znechutit, tím je to víc láká. Beru to podle sebe, naši byli tím jak posedlí abych nekouřila, máma mi očuchávala pusu, ruce, prohlížela tašku. Kouřila jsem od čtrnácti let, a pěkně úspěšně to ututlala do jednadvaceti. Jediné co dokázali, že před nimi nekouřím ani ve svých 44 letech. A jak už jsem psala, kouřím sice třicet let, ale opravdu hodně málo. Ale kuřák jsem.
@boball Moje maminka to vzala z druhého konce, nic mi nezakazovala, mohla jsem kouřit i doma (ostatně jako zbytek domácnosti, co by mi to zakazovala, s cigaretou v puse, podpalujíc babičce
) a i tak jsem kouřila 7 let, jakože dost ![]()
Sestra do teď nekouří, přístup k ní byl stejný (sestře je 30), to je o konkrétním puberťákovi, než o přístupu rodičů, řekla bych.
@Fjodorka taky to tak vidím. Můj muž kouří, jeden jeho brat kouřil, ale po pár letech přestal, třetí nekouřil nikdy.
@mybaby píše:
Sousedka to vzala po svém. Jednoho dne svého 13ti letého syna posadila na balkon, zapálila si startku bez filtru, jemu také a řekla, dáme si spolu cígo. Vysvětlila, jak se potahuje, synek si potáhnul z plných plic a málem se z toho udusil, plyval tabák a pak poblilDneska je mu 25 a nekouří
Asi to udělám se synem jednou taky tak
to je ideální řešení, podobně jsem to dělal u staršího syna s alkoholem. Když zvrací je třeba pohlídat, aby se neudusil ![]()