Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuji poradit.
Jak je možné zrušit trv. pobyt nájemníkovi který v bytě více než půl roku nebydlí? Musí to udělat majitel bytu nebo se může nájemník odhlásit sám? Je to složitý proces, a jak dlouho to asi trvá?
Děkuji za odpověď ![]()
@erdora Trvalé bydliště si musí změnit on tím, že se přihlásí jinde k trvalému bydlišti.
Majitel bytu dá návrh na zrušení u místně příslušné ohlašovny, doloží ukončení právního důvodu užívání a označí svědky, kteří odsvědčí, že se osoba odstěhovala. Délka záleží na tom, zda odhlašovaný přebírá poštu, nebo jestli je mu nutné ustanovit opatrovníka, max. cca 2 měsíce.
Buď si nájemník sám někam přihlásí nové trvalé bydliště a tím se mu zruší to staré, anebo mu majitel nechá zrušit trvalé bydliště a tím se mu nahlásí na úřad.
@erdora TP mu můžete zrušit i vy. Prokážete, že nájemník nemá užívací právo k bytu (ukončení nájemní smlouvy). Je nutné prokázat, že se v bydlišti nezdržuje (např. svědectví sousedů). Pokud si sám nepřehlásí TP, může jej mít na „úřadu“
Já rušila bydliště synovi. Zašla jsem na úřad a řekla, že už rok u nás nebydlí, že bydlí u přítelkyně. Ona to se mnou sepsala a pak mi přišlo vyrozumění.
Dobře, takže nájemník si může sám zažádat o trv. bydlíště na MěÚ? ![]()
Stačí když mu vypovím nájemní smlouvu?
@erdora Nemůže, žádná osoba se nemůže sama přihlásit na MěÚ, pouze se přihlásit jinam a tím se ruší původní TP.
@Daša 2 píše:
Já rušila bydliště synovi. Zašla jsem na úřad a řekla, že už rok u nás nebydlí, že bydlí u přítelkyně. Ona to se mnou sepsala a pak mi přišlo vyrozumění.
A mezitím proběhlo se synem správní řízení o zrušení trvalého pobytu.
@erdora píše:
Dobře, takže nájemník si může sám zažádat o trv. bydlíště na MěÚ?
Stačí když mu vypovím nájemní smlouvu?
Heleď nejsem si jistá, ale já když jsem si minulý rok chtěla zrušit trvalé bydliště v jiném městě a ať mi ho napíší na městský úřad, tak mi řekli, že to udělat nemůžou, že si musim v tom daném městě přihlásit jiné trvalé bydliště, ale na městský úřad, že mi to nenapíší a staré trvalé bydliště mi nezrušili, což jsem jaksi nechápala a nevím, jestli je to furt stejné
.
@barca93 Na MěÚ se trvalý pobyt dává pouze těm osobám, kterým byl zrušený trvalý pobyt ve správním řízení.
@mag píše:
@barca93 Na MěÚ se trvalý pobyt dává pouze těm osobám, kterým byl zrušený trvalý pobyt ve správním řízení.
A to správní řízení probíhá jak?
@barca93 píše:
Heleď nejsem si jistá, ale já když jsem si minulý rok chtěla zrušit trvalé bydliště v jiném městě a ať mi ho napíší na městský úřad, tak mi řekli, že to udělat nemůžou, že si musim v tom daném městě přihlásit jiné trvalé bydliště, ale na městský úřad, že mi to nenapíší a staré trvalé bydliště mi nezrušili, což jsem jaksi nechápala a nevím, jestli je to furt stejné![]()
.
Tak si ho uveďte tam, kde aktuálně bydlíte. TP je pouze evidenční údaj, úřady však mají s lidmi, kteří u něj mají nahlášený TP spoustu práce (např. kolem doručování), proto se brání. Když však prokážete, že k nemovitosti nemáte užívací právo a že se v ní trvale nezdržujete, TP na město dostanete.
@erdora píše:
Oznámí mu zahájení, vyzvou ho, aby se vyjádřil, vydají rozhodnutí, čeká se, jestli se odvolá, pokud ne, tak to končí, pokud ano, rozhoduje ještě nadřízený správní orgán.
@erdora píše:
Posuzují se všechny uvedené skutečnosti. Jako všude na úřadě, je na to měsíc.