Jak zvýšit porodnost

152
19.12.19 08:19

Jak zvýšit porodnost

Ahoj, zajímalo by mě, co by třeba pro vás bylo impusl pořídit si další dítě. Politici se tuhle dohadovali nad různými příspěvky za dítě, už dlouho tu máme slevu na daních… Mně osobně přijde problém spíše nemožnost skloubit dítě s prací. Možná by pomohly školky, podpora dětských skupin, obědy ve školách zdarma a podobně. Nebo třeba poporodní konzultace s výživovým poradcem a podpora hubnutí (proč ne?). Ale každý to má určitě jinak, tak by mě zajímalo, co by třeba vás nakoplo k tomu, abyste začali o dalším dítku uvažovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
19.12.19 08:23
@-Vikiviki- píše:
Ahoj, zajímalo by mě, co by třeba pro vás bylo impusl pořídit si další dítě. Politici se tuhle dohadovali nad různými příspěvky za dítě, už dlouho tu máme slevu na daních… Mně osobně přijde problém spíše nemožnost skloubit dítě s prací. Možná by pomohly školky, podpora dětských skupin, obědy ve školách zdarma a podobně. Nebo třeba poporodní konzultace s výživovým poradcem a podpora hubnutí (proč ne?). Ale každý to má určitě jinak, tak by mě zajímalo, co by třeba vás nakoplo k tomu, abyste začali o dalším dítku uvažovat.

Tak to je přeci jasný, že možnost kloubit ptáci s rodinou :nevim:

Politici se bijí v prsa, jak máme dlouhou rodičovskou, ale co pak… Žádné zkrácené uvazky, sdílená místa, plné školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
19.12.19 08:25

Dostupnost zkrácených úvazků a to ve všech oborech, kde je to jen trochu možné, aby děti nebyly celý den ve školce nebo v družině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
19.12.19 08:28

Souhlasím, práce a dítě. Máme sice krásné dlouhou RD, ale potom nic. Málo míst ve školkách, předražené soukromé školky, minimum zkrácených úvazků, práce z domu.. Já bych tedy brala nějaké pracovní vyhody pro matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908

Hlavně žádné další finanční pobídky (jako dát prachy navíc :roll: ). Daňové úlevy, přesvědčit zaměstnavatele, aby se rozšířila nabídka zkrácených úvazků. Jesle, mateřinky - ideálně zase ve firmě nebo v rámci průmyslové zóny nebo office centra. Stejně řešené i hlídání o prázdninách :think: toho by se našlo. Jo a hlavně změnit nastavení společnosti, že máma co jde v 1r dítěte do práce není krkavčí matkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473

Nic. Kdybych dítě chtěla, tak pro mě není překážka ani práce ani nic jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2036
19.12.19 08:33

Zkrácené úvazky, sdílená pracovní místa (státní správa by měla jít příkladem), zvýšit kapacity v předškolních zařízeních. Ale pro druhé dítě jsme se rozhodli, protože chceme, ne kvůli politikům. Jasný peníze se hodí (slevy, vyšší RP, ale není to zásadní). Opravdu mám teď největší hrůzu z toho, kam pak půjdu po druhém dítěti do práce a jak to skloubit s péčí o dítě a domácnost. Do původní se vrátit nemůžu z důvodu stěhování. Úvazek 5-6 hodin denně by byl ideální, bohužel se na to v našem okrese moc nehraje. Mám VŠ, 2 roky praxe a i tak se toho opravdu bojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77008
19.12.19 08:33
@terien píše:

asi tak :palec: :potlesk:
@-Vikiviki- že by poporodní konzultace s výživovým poradcem přesvědčila lidi k dalšímu dítěti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to mi přijde jako výplod chorého mozku, nezlob se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.19 08:34
@terien píše:

Přesně tak. Možná lobotomie a výměna nyní opotřebovaných orgánů by mě přesvědčila :mrgreen: :mavam:

Ale souhlas, přeplněné školky a absence jeslí vidím taky jako problém. Rozhodně nevnímám jako pozitivní počin přidávání peněz na rodičák :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77008
19.12.19 08:40

@-Vikiviki- a já u přemýšlení, zda druhé dítě ano či nikoli, spíš vidím problém, jak se budu učit s dvěma dětma do školy, jak se nám prodraží dovolená - jedno dítě bývá zadarmo, dvě už ne, jestli finančně zvládneme dva středoškoláky a tak dále, zvládnout s předškolními dětmi se dá všelico, ale já vidím problémy, až jsou děti větší - platí se kroužky, poděděné oblečení na puberťáky taky nenavlečeš a tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
19.12.19 08:43

Zkrácené, alternativní úvazky, víc státních školek, dětských skupin. V obecné rovině sebrat porodné a podobné nesmysly a radši dát pořádné slevy na daních. Prostě to udělat tak, aby benefity mohli čerpat jen pracujicí lidé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
19.12.19 08:44

@stinga Tak promiň, já jednu takovou znám :D dlouho se dohadovala s manželem, až jí předplatil konzultace na 3 roky (těhotenství a po porodu) a ona souhlasila. Je pravda, že je to dost zvláštní pár, ale není „divný“, jen zvláštní.

Jinak díky za reakce, docela mě překvapuje např. @unuděná případně strach z toho „co bude potom“ u @K92 . Já děti nemám, tak nemohu soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
19.12.19 08:48
@Kelpie píše:
Dostupnost zkrácených úvazků a to ve všech oborech, kde je to jen trochu možné, aby děti nebyly celý den ve školce nebo v družině…

Ano, přesně tak. Sehnat teď po rodicaku zkrácený úvazek je moje velké přání, v mem oboru.
Zeptám se, máš, soudě dle nicku, australskou kelpii? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
19.12.19 08:52

Tak my děti chtěli, i kdybych měla být doma zadarmo. Ale fakt je, že s prací po rodičáku je to kolikrát na houby, zkrácených úvazků minimum, přitom mně velmi pomohlo i 80 % - na výplatě se to až tolik neprojevilo a přitom jsem nebyla ve stresu z vodění/ vyzvedávání ze školky, kroužky… Prostě motivace pro zaměstnavatele, že ženská s malýma dětma není obtížný hmyz. V některých oblastech školky, kam se dostane dítě tříleté a nikoliv až pětileté. Prostě podpora toho, aby matka mohla být ekonomicky činná, pak už mě tak netrápí, jestli můžu zaplatit školní výlet… A pokud už finanční podporu, tak formou úlevy na daních. I když teda nevěřím, že těch pár korun, co naposled přidali, by bylo pro někoho motivující pro další dítě, pokud by předtím váhal z finančních důvodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.12.19 08:57
@-Vikiviki- píše:
Jinak díky za reakce, docela mě překvapuje např. @unuděná případně strach z toho „co bude potom“ u @K92 . Já děti nemám, tak nemohu soudit.

Co tě překvapuje na mém názoru? Ta lobotomie nebo chybějící jesle? :P
Jinak strach z pozdější doby je podle mě velmi zodpovědný přístup, i to, co píše @stinga. Spousta žen před pořízením dítěte vidí jen to miminko, případně školkového prcka, ale už nedohlédne o moc dál. Skutečné „problémy“ a finanční pecky s dětmi (pokud teda nejsou dřív nějaké zdravotní potíže) skutečně přicházejí až později, se školou parádně stoupnou náklady. Najít si práci po rodičáku je pro mnohé taky oříšek, pak zkloubit to s dětmi… no uf. Na ten svůj první rok v práci po 5,5 letech doma nevzpomínám moc ráda ani já a to jsem neměla problém sehnat i zkrácený úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová