Jaká by měla být maminka?

320
7.12.14 17:11

Jaká by měla být maminka?

Ahoj holky,
nedávno mě v psychole nakopla jedna studie o tom jaký by měl být učitel. Ale brouka do hlavy mi nasadila trochu jiná souvislost… jaká by vlastně měla být matka? Myslím tím „vaše matka“ - co od ní očekáváte? Možná jste to neměli doma úplně růžové a když se ohlédnete zpět na své rodiče, říkáte si „taková nikdy nebudu“. Mohly byste za sebe napsat třeba 3. vlastnosti, které byste si na mamce nejvíce cenili (aby nerozlišovala mezi sourozenci - spravedlivá; aby na mě měla čas když ji potřebuji;) a které naopak ne (aby mě pořád neprudila, nesnažila přetvořit dle svých představ)?
A proč mě to zajímá? Sama jsem to doma neměla úplně 100%, byl tam alkohol, a to hodně a mnohé to ovlivnilo. Možná si určité věci ani neuvědomuji jak by měly být. Moc mi to pomůže utřídit si své rodičovské cíle. Za všechny vaše příspěvky a názory moc děkuji :kytka: a prosím nevyčítejte mi to a nevysmívejte se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9403
7.12.14 17:17

Chtěla bych aby moje máma vytvářela doma pohodu-to znamená aby si neustále nestěžovala, že toho má hodně, že ji nikdo nepomáhá, prostě aby svoji roli matky-ženy brala jako přirozenost. Pak aby se snažila mít harmonický vztah s manželem(tedy otcem) no a když by tohle bylo ok, tak pak vše jsou jen takové drobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
7.12.14 17:20

Mám skvělou mámu! Možná, aby byla méně starostlivá, ale to by už nebyla ta naše mamka. ;)

Jinak je to zajímavé téma, jsem zvědavá, co se tu objeví :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
7.12.14 17:22
@ínid píše:
Chtěla bych aby moje máma vytvářela doma pohodu-to znamená aby si neustále nestěžovala, že toho má hodně, že ji nikdo nepomáhá, prostě aby svoji roli matky-ženy brala jako přirozenost. Pak aby se snažila mít harmonický vztah s manželem(tedy otcem) no a když by tohle bylo ok, tak pak vše jsou jen takové drobnosti.

takže jako aby dělala vše a nestěžovala si? Nebylo by lepší, kdyby jí v tomto směru pomohl zbytek rodiny a matka mohla dělat tu pohodu a byla samý úsměv? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.14 17:23

@ínid No tak to mě moje dcera a budoucí syn budou nesnášet :mrgreen: já si pořád stěžuju že mi někdo nepomůže a rozhodně nebudu nikdy brát jako přirozenost dělat všechno doma sama. Pokud budu matka v domácnosti, tak ano - budu se starat o celou domácnost sama a je… ale neuznávám to že ženská musí chodit taky do práce a pak by měla ještě všechno sama dělat doma. Domácnost je celé rodiny. A za tím si budu stát :!
Mě na matce spíš vadí upřednosťňování bráchy.. nejmladší dítě a syn. To by matka dělat neměla..

• Citovat
  • Upravit
375
7.12.14 17:27
@Regina Hero píše:
takže jako aby dělala vše a nestěžovala si? Nebylo by lepší, kdyby jí v tomto směru pomohl zbytek rodiny a matka mohla dělat tu pohodu a byla samý úsměv? ;)

asi tak :)
ve mně úpně hrklo, když jsem ten příspěvek četla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9403
7.12.14 17:34

Já nepíšu aby dělala vše. Když normálně funguju tak jak funguju, tak mi sami s radostí pomáhají. když je neustále do něčeho tlačím, tak je stejně do ničeho nedotlačím. Jaký si to udělám takový to mám. A dokud tu podstatu nepochím, tak se tady můžu rozčilovat jak chci, a pak moje celá rodina je akorát nervozní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630
7.12.14 17:39

Chtěla bych, aby byla více babička. Na druhou stranu, to není její povinnost. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
7.12.14 17:43
@Aerith píše:
Možná jste to neměli doma úplně růžové a když se ohlédnete zpět na své rodiče, říkáte si „taková nikdy nebudu“. Mohly byste za sebe napsat třeba 3. vlastnosti, které byste si na mamce nejvíce cenili (aby nerozlišovala mezi sourozenci - spravedlivá; aby na mě měla čas když ji potřebuji;) a které naopak ne (aby mě pořád neprudila, nesnažila přetvořit dle svých představ)?

tak když to vezmu podle sebe a své mamky taky jsem to neměla lehké..tak určitě aby nesrovnavala se sourozenci, nenadavala mi a neříkali věcí, které řekla
a kladné vlastnosti ( které i díky tomu co mám za sebou tak si říkam taková nikdy nebudu a spíš si říkam jaka chci být lepší mamka)
povídat si s dětmi, travím s nimi čas, dát jim najevo lásku a oporu, mluvím s nimi slušné a nesrovnat je mezi sebou (jestli budu mít odvahu přes mé prožitky mít víc jak jedno dítě)

• Citovat
  • Upravit
Gorgeous
7.12.14 17:50

:think: hmmm velice zajímavé téma. Mám super mamku.Ale taková dokonalá máma by u mě byla.

• žena spokojená sama se sebou a se svým životem
  • aby byla spravedlivá a nedělala rozdíly mezi dětmi
  • aby uměla říct, že je taky jen člověk a že má právo na své chyby jako každý, že za chyby se člověk nemusí stydět
  • aby milovala své děti bezpodmínečně a né ( až budeš hodný, až se budeš dobře učit ) prostě se vším všudy :hug:
  • aby měla muže o kterého se může opřít a nebyla na všechno sama - rodiče by měli být dvě těla jedna duše :srdce:

To asi stačí, kdyby byly takové mámy, tak víc ke štěstí žádné dítě nemůže potřebovat :)

• Citovat
  • Upravit
19388
7.12.14 17:52
@kačule.j píše:
Chtěla bych, aby byla více babička. Na druhou stranu, to není její povinnost. :hug:

Povinnost to neni, ale je to prirozene. Pokud neprijme roli babicky, neco je spatne.

Ja bych chtela mit mamu hodnou, co neresi znamky, dvojka neni dost dobra. A doma se nemusi furt uklizet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
7.12.14 17:59
@Regina Hero píše:
takže jako aby dělala vše a nestěžovala si? Nebylo by lepší, kdyby jí v tomto směru pomohl zbytek rodiny a matka mohla dělat tu pohodu a byla samý úsměv? ;)

Tak je psáno, že si na to stěžuje, to neznamená že to tak je i ve skutečnosti… :twisted:
jinak já na rodiče měla dost štěstí, takže bych je neměnila… 3 kladné vlastnosti: ať se jí líbí nebo nelíbí co děláme týká se to té „činnosti“ a né nás, ná má ráda stabilně páč jsme její děti; sice zanadává a podělí se o svůj názor, ale respektuje naši volbu; je tolerantní a my po ní… jen se mi nelíbí, že občas mám pocit, že mě protěžuje oproti sestře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
7.12.14 18:18

Miluji svoji mamku takovou jaká je. Je úžasná. I když má na věci jiný názor, nikdy po mě nechtěla ať to dělám po jejím. Vždy mi byla oporou a stála při mě. Je skvělou babičkou, kterou jsem já nikdy neměla. Je pravda, že když jsem byla v pubertě, tak nebylo vše růžové ale o to víc si jí teď vážím. I přesto, že mám 3 sourozence, nikdy mezi námi nedělala rozdíly. Mám štěstí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.14 18:35

„Jaké je to mít matku?“, umřela mi v pěti. Asi trocha černého humoru.
Snažím se být snad dobrou, ač příklad doma nemám.
Vážím si života se svou rodinou.

• Citovat
  • Upravit
2277
7.12.14 18:42
@Gorgeous píše: :think: hmmm velice zajímavé téma. Mám super mamku.Ale taková dokonalá máma by u mě byla.
  • žena spokojená sama se sebou a se svým životem
  • aby byla spravedlivá a nedělala rozdíly mezi dětmi
  • aby uměla říct, že je taky jen člověk a že má právo na své chyby jako každý, že za chyby se člověk nemusí stydět
  • aby milovala své děti bezpodmínečně a né ( až budeš hodný, až se budeš dobře učit ) prostě se vším všudy :hug:
  • aby měla muže o kterého se může opřít a nebyla na všechno sama - rodiče by měli být dvě těla jedna duše :srdce:
To asi stačí, kdyby byly takové mámy, tak víc ke štěstí žádné dítě nemůže potřebovat :)

Také moje řeč. A dále, když dítěti něco nejde, nehubovat mu a říkat, že ten a ten spolužák se tak hezky učí a ty ne. Dále brát dítě jako rovnocenného člena rodiny, ne chovat se tak, že matka bude dítěti rozkazovat a dítě bude muset poslechnout, nejednat tak, že dítě je malé, ničemu nerozumí a tudíž nemá právo říct svůj názor, ale naopak správná maminka by si měla názor dítěte vyslechnout, probrat ho s ním a vysvětlit mu, že se mýlí, případně mu dát za pravdu. Nehubovat dítěti, když něco pokazí, ale říct mu, nevadí, zkus to znovu, jednou se to povede! Správná matka by si měla neustále všímat zájmů svého dítěte a plně ho v nich podporovat, rozhodně by si neměla slepě namluvit do hlavy, že její dítě bude jednou studovaný doktor a dělat vše proto, aby z něho byl. Měla by dítěti dát větší důvěru a nebránit mu v té či oné činnosti jenom proto, že by se dítě mohlo zranit. A co je také důležité: správná maminka by se měla snažit své dítě nejen správně vychovávat, ale hlavně ho také neustále poznávat. Pokud nerozumíte, co tím chci říct: u nás v rodině je to tak, že se navzájem prakticky neznáme, oni neznají mě a já zase je, což je sakra smutné :-(.
A jak už tu asi bylo řečeno, měla by umět zajistit takovou tu všeobecnou rodinnou pohodu, kam se bude člověk rád vracet :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová