Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Žádost o ruku proběhla po 3,5 letech a svatba po necelych 5 letech. Kdybych si neřekla, ze se chci vdávat, tak bych vdaná stále nebyla. Netlačila jsem, jen jsem prohodila, ze bych se ráda nekdy vdala. Žádost pak přišla cca za rok…
Možná ti schválně říká, ze te požádá za tak dlouho, protože tě požádá driv a chce abys to nečekala.
To má každý jinak. My se brali asi po roce a půl, žádost o ruku na první výročí seznámení. Ale teda já vnitřně věděla asi od třetí schůzky, že je to ten pravý (a dokazuje to už přes 10 let). Protože předtím jsem chodila s jiným, a tam bych taky utekla, kdyby mě žádal po roce. ![]()
Žádost u nás proběhla po 3,5 letech a brali jsme se po 4,5 letech. Ono taky záleží kolik Vám je, mě bylo 20, když jsem manžela poznala.
Tak v tom zkus být i ty iniciativní, neříkám ať ho požádáš o ruku, ale mluv o tom taky. S tím dítětem a psí knížkou to není nijak extra konzervativní, pro tebe je dítě mnohem větší investice než pro něj, je pochopitelné si to alespoň nějak pojistit.
Manžel začal mluvit o svatbě tak po 10. měsících vztahu, na první výročí jsme se zasnoubili a do roka vzali. S nikým jiným bych do toho takhle rychle nešla, ale znali jsme se téměř 10 let ![]()
Kolik je ti let? Mně bylo 25 při seznámení, po dvou a půl letech zásnuby a po půl roce pak svatba. Pak snažení o dítě. Mluv o tom narovinu, že chceš dítě až po svatbě.
Řekni mu, jak to vidíš s dítětem? A až se vyjádří, tak mu řekni, že už se cítíš připravená a chtěla bys, aby on byl otcem tvého dítěte, ale že je proti tvému přesvědčení se stát matkou jako neprovdaná žena. A zbytek je už na něm.
Můj mě požádal o ruku po roce a půl a do půl roku jsem měli svatbu. A vše super… První dítě se nám narodilo za 10 měsíců. Když žijete spolu a vše vám klape, proč čekat pět let na svatbu?
My se brali po 2,5 letech už s miminkem. Celý den nespalo a to ho vozili všichni
Jinak to byla hezká svatba, skrz dítě nebyl prostor bůh ví co řešit ![]()
Určitě mu to řekni, jak to je. Že se chceš vdávat za rok a ne za 3 a že dítě bez svatby nechceš, že tě svým časovým údajem překvapil, tak ať ví, jak jsi na tom ty.
My se brali zamilovaní a jsem tomu ráda, nechtěla bych asi jít k oltáři v dlouholetém vztahu, to by nebylo „ono“. A není pravda, že se svatbou nic nezmění. Je to jiné. Takový vyšší level ![]()
Brali jsme se po 7 letech, ale my se dali dohromady ještě na škole, bydlet jsme spolu začali až po 5 letech.
Z toho, co píšeš, se mi zdá, že tě požádat chce a ty tři roky zmínil, abys to nečekala a mohl tě překvapil.
Dej tomu teď čas, třeba aspoň do konce roku. Jen bych nějak vhodně mezi řečí zmínila, že dítě bez svatby nebude a svatba se nepřipraví za měsíc (teda, připraví, pokud je někomu jedno kdy a kde bude. Ale jinak mají matriky plno i půl roku dopředu, hezká místa a fotografové to samé)
@Anonymní píše: …e prvně svatba a potom dítě a jsem na tom jaksi zvykláPřítel ale teď nadhodil to, že třeba až tak za 3 roky…miminko bychom chtěli rozhodně dřív (opět problém na psí knížku). To už …
A co jsi mu na to řekla? Řekla jsi mu, že to je podle tebe pozdě, protože dítě bez svatby mít nebudeš? A že dítě chceš třeba za dva roky? Nebo jsi jen řekla „aha“, a on ti má číst myšlenky?
@Sisika9 píše:
A co jsi mu na to řekla? Řekla jsi mu, že to je podle tebe pozdě, protože dítě bez svatby mít nebudeš? A že dítě chceš třeba za dva roky? Nebo jsi jen řekla „aha“, a on ti má číst myšlenky?
Přesně. Musíš o tom mluvit narovinu. Přesně, jak to cítíš ty!!! On se to jinak nedozví.
Mě bylo 27 let jak jsme se poznali, po roce jsme začali plánovat dítě, to bylo hned rok na to necelý… a na naší svatbě měla dcera tři roky.
@Sisika9 píše:
Od toho bych se taky odpichla.
Chce to mluvit. Je relativne jedno, nebo na každém, kdy bude svatba. Pokud ale planujete deti, a ty bez svatby nechces, je uz to konkrétnější.
Ja s predchozim partnerem byla bez svatby skoro dvacet let. Napred jsme byli hodne mladí, pak se mu jeste nechtelo, pak najednou uteklo deset let, dítě, on stale nechtel, ja to nejak neresila. No a pak prisla fáze vztahu, kdy uz bych ani nechtela ja, nebylo to dobry a nakonec rozchod ![]()
U druheho naopak, tam prvni zminka prisla ani ne po půl roce, ze svatba (dobudoucna) je „na pořadu dne“, ze jestli nam za rok bude stejne krasne jako teď, tak se zasnoubime. Proste uz sme věděli, ze chceme. I mezi kamarady jsme o tom tak mluvili.
Nakonec tedy prisel s prstynkem po dvou a třičtvrtě roce a ted, po trech a pul od seznameni, jsme se vzali. Rekla bych, ze je to tak akorát ![]()
My jsme plánovali svatbu rok od začátku, ale se zrušila, protože byla krize a skoro byl rozchod. Pak za další rok jsem otěhotněla, jsem jako ty, nechtěla jsem dítě přivést do vztahu na psí knížku, partner nějak na svatbě netrval, ale taky nebyl zásadně proti, tak na konci 4.měsíce jsem se vdávala, myslím, že po 2 letech už se dá. Ale u nás to urychlilo to těhotenství.
Brali jsme se po 2 letech a pár měsíců chození a to hlavně z důvodu, že jsem byla jsem těhotná (8. měsíc). Šlo mi i o praktickou stránku věcí a tak nějak to přirozeně vyplynulo.
Předtím jsme se vídali rok, rok a půl v práci.