Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jake doplnky pouzivate nebo jste pouzivaly při snažení a pomohly vam?
Jestli pomohly zatím nevím, nicméně já užívám mimistar - má dost kyseliny listové i inosytol. Teď jsem nově začala i Omega 3 a vitamín D3. Jo a biotin, ale ten teda ne ve spojistosti se snažením ![]()
@baru1525 píše: Více
Jo a ještě čaje! Ale ty piju dost nepravidelně, když si vzpomenu. V první polovině cyklu čas pro klidnou menstruaci do Leros (obsahuje kontryhel) a celý cyklus čaj Ludmily Mojžíšové (Adiel).
To záleží… Teprve jste se začali snažit, nebo je někde nějaký problém? Doplňky je třeba vybírat dle konkrétních potřeb, rozhodně to není že by vše bylo vhodné pro všechny.
Pokud jste se teprve začali snažit a máš pravidelný cyklus, tak bych to nehrotila a brala jenom nějaký prenatální multivtamín. Chceš něco s naštěpenou kyselinou listovou a je prakticky jedno jaká to bude značka. Já třeba beru Chytré miminko Superfolin, vyhovuje mi cenově i složením. Ale je fakt fuk jestli bereš to, nebo třeba Femibion, nebo Mamavit.
Relativně pro všechny jsou vhodné i doplňky obsahující inositol (inofolic, fertiprona, verra), nebo klidně čistý inositol. Podporuje buněčné zdraví a tím pozitivně ovlivňuje kvalitu vajíček.
Jinak klidně ber i doplňky které nejsou přímo na plodnost, ale jsou dobré pro tělo celkově, jako Omega 3, nebo kor teď přes zimu vitamin D.
Pokud je ale nějaký problém, tak už se o to chce trochu víc zajímat a doplňky volit s nějakým cílem.
Já řeším problém s kvalitou vajíček pro IVF, tak mám v téhle problematice už celkem dost načteno, ale s tím ti tady hlavu zatěžovat fakt nebudu, protože pokud problémy neřešíš, tak je fakt zbytečné se tím zaobírat.
@Gracetheworld Praveze, snazime se rok, doktorka delala hormonalni profil atd a vse v poradku, mam nepravidelnou ms, treba jednou za 2-3 mesice
Tak v tom případě to bude komplexnější. Ta nepravidelná ms může mít více příčin, od anovulačních cyklů po PCOS ![]()
V první řadě bych ti ale doporučila se objednat někam do CAR, kde vás pořádně proklepnou. Marná sláva, obvodní gynekologové většinou nejsou úplně kovaní v léčbě neplodnosti a je lepší jít k někomu kdo se tím naplno zabývá. Rozhodně se nemusíš bát toho že by tě nutili do IVF, a pokud by se to náhodou stalo, tak jdi jinam. Moje zkušenost je, že se snaží pomoct jak to jde a IVF je až ta poslední možnost když je jasné že jinak to prostě nepůjde.
Co se týče doplňků, tak při nepravidelném cyklu bych určitě zařadila inositol. Dál bych ti doporučila ještě CoQ10 a mateří kašičku. CoQ10 je antioxidant, který dobře působí na buněčné zdraví a pomáhá s kvalitou vajíček. Je ale potřeba ho brát poměrně silnou dávku, klidně 200-600 mg denně. Mateří kašička zase působí na vaječníky a podporuje dozrávání a kvalitu vajíček, stejně jako dobře působí na kvalitu endometria.
Klidně zkus i ten gynex. Právě u nepravidelných cyklů hodně ženám pomáhá. Pokud ho ale budeš brát, tak opatrně s ostatními bylinkami.
@Lenka433 Asi jo, já to nikdy nebrala, spíš o tom vím tak okrajově. Já právě mám cyklus vesměs pravidelný a ovulační, tak jsem z gynexu měla vždy velký respekt. Když si o tom začneš číst trochu víc, tak si ho vesměs chválí holky které mají s cyklem nějaké problémy. Na druhou stranu ale spousta těch, které mají cykly v pohodě si stěžuje, že jim to cyklus rozházelo ![]()
Bylinky mají sílu a není radno je podceňovat.
Já mám prokázaný problém s kvalitou vajíček, tak beru jiný koktejl. prohrabávala jsem se klinickými studiemi abych si urovnala v hlavě co brát a proč a jestli je to pro mě vhodné. Ale to už je jiný level.
Fakt se ale objednej někam do CAR, je fajn mít jistotu že jste oba v pořádku a třeba to bude chtít jen o něco víc času. A nebo si třeba nechat pomoct mírnou stimulací, hlídáním ovulace a časovaným stykem.
Ne každé centrum asistované reprodukce (CAR) doporučuje stejný rozsah vyšetření.
Někde udělají jen základní hormonální profil a spermiogram, jinde postupují komplexněji – záleží na tom, v jaké situaci se pár nachází a jak dlouho se žena snaží otěhotnět.
Z doplňků stravy se často doporučují takové „klasiky“, které mají protizánětlivý a podpůrný efekt – například omega-3 mastné kyseliny, hořčík a vitamín D.
Je ale velmi důležité vybírat kvalitní formu s dobrou vstřebatelností, aby tělo opravdu využilo to, co mu dodáváte – a abyste zbytečně neutrácely za doplňky, které nemají efekt.
Pokud už chcete přistupovat k doplnění látek cíleně, doporučuji zajít si na krevní odběr a podle výsledků pak nastavit vhodnou suplementaci.
Takto získáte jasnější přehled o tom, co tělu skutečně chybí.
Například tento laboratorní balíček může posloužit jako příprava na těhotenství: 👉 https://www.eshop-synlab.cz/…tehotenstvi/