Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@Conulka píše:
Ahaaa, to jsem tušila, že ty visítka nejsou ok, akorát jsem marně doufala, že u starších mimin už to tolik nevadí
tak nic, tak pořídíme asi manducu a bude na zádech koukat přes rameno
v manduce ti jeste nejakou dobu pres rameno neuvidi, pokud chces dite nahorena zadech, tak v satku.
Malá si vynutila přechod od šátku k manduce. Ač mi to připadá podobné, v šátku nebyla spokojená a v manduce jsem na břiše nosila skoro do roku. Nošení na zádech nevyhovovalo mě, bylo to přes zimu a neměla jsem kontrolu nad sundanou čepicí a podobně.
Edit: Občas jsem ještě nosila na boku, měla jsem šátek ring-sling, ale dá se to uvázat i z normálního šátku.
@Bibi239 to se nedá nějak zkrátit popruhy, aby bylo mimi výš..?
a dáte tipy na konkrétní ergo nosítko, které se Vám osvědčilo, slyšela jsem chválu na Kibi…
pak teda ještě je Ergo, Beco a Manduca…ještě nějaké…ráda bych si porovnala než nějaké koupím a cca do kolika kg jsou?
@Conulka píše:
Ahaaa, to jsem tušila, že ty visítka nejsou ok, akorát jsem marně doufala, že u starších mimin už to tolik nevadí
tak nic, tak pořídíme asi manducu a bude na zádech koukat přes rameno
To je stejné, jako různá chodítka a další ptákoviny - dítě se samo nepřetočí ze zad na bříško a opačně, dokud nemá vypracované potřebné svaly, které mu jednak ochrání páteř, aby váhu těla netáhla ona, jednak zajistí právě tu schopnost přetočení těla. Stejně tak se, dokud nejsou vypracované břišní svaly, dítko nezvedne z bříška na všechny čtyři, nezačne lézt, nepostaví se, nesedne si… - vše je odvislé od vytvoření potřebných svalů, čili od zpevnění těla předchozím typem pohybu (kinklání se do stran, pak to pérování a tak..). Jakmile dítě vezmu pod ramínky a takto ho budu půl dne nosit, zničím mu páteř, protože ještě nemá na zádech dostatečně vypracované svaly, které by tíhu pánve a nohou nesly za ni. Jestliže dítě vezmu a posadím jej (byť ho zezadu podepírám za zády), tak mu opět huntuji páteř, protože váhu hlavy a hrudníku nenesou zatím nevypracované svaly, ale právě ta páteř, která se pak bortí (typicky když dítě brzo posadím, než to samo od sebe umí, tak se hroutí - schoulí se do jedné ze stran..) - obojí jsou pozice, ve kterých je dítě neergonomicky nošeno.. Jakmile je nošeno čelem k tvému hrudníku, kdy má kolínka výš než zadeček, tak ti prakticky nesedí, ale leží, byť ve vertikální poloze - má zakulacená záda a váha těla je přenesena do nich, avšak záda podpírá ta látka za nimi… - čili technicky ti nesedí, ale leží a nic se mu neničí. Naopak, když ho máš byť i čelem k sobě, ale kolínka jsou v úrovni kyčlí či pod nimi, tak už sedí a ať bude uvázané jakkoli, váha jeho horní poloviny těla se koncentruje do oblasti kříže a beder.. Pokud si ho jakkoli namontuješ na břicho, ovšem směrem od sebe, tak nikdy nedokážeš naštšlovat ten zakulacený tvar - aby mělo kulatá záda a kolínka výš než zadeček, to prostě technicky nejde.
@Conulka ja mam Kibi, jsem spokojena, mela jsem Manducu, Bondolino, Manduca byla v pohode tak do roka a ctvrt, pak uz nebyla pohodlna mne ani diteti.
Bondolinem by se dalo strcit dite asi trochu vys, ale ma dost kratkou zadovou operku, ktera se sice da plynule nastavovat, ale nejak to nebylo ono.
A taky jsem nosila na boku, to bylo pak sikovne, ze dite videlo dopredu, na me, mohla jsem mu pohodlne dat napit, podat krupku, dokonce i nakrmit lzickou, nevyhoda je v zatezi na jednu stranu. Vyzkousej uvaz klokan na bok, poradne dotahnout a uvidis, treba to pomuze
Ahoj, máme nosítko Pink or Blue, ergonomické, něco hodně podobné manduce a za dobrou cenu… mimi se dá od 6m nosit i na boku - jsme spokojené, já i malá…
@Conulka: V manduce ti pětiměsíční mimino na zádech přes rameno neuvidí. Všechna tahle ergonomická nosítka jsou konstruovaná tak, aby bederní pás seděl nosiči nabbedrech, nanejvýš v pase (podobně jako bederák u batohu) a nesl vlastně většinu váhy. To limituje výšku posazu dítěte. Jestli chceš, aby ti na zádech dítě vidělo přes ramena, zkus nějaký úvaz v šátku, ten můžeš navázat výš.
@Conulka nekupuj kraviny ala neergo - tam dítě visí za rozkrok, to je špatně v každém věku.. vyzkoušej nosidla - dítku nemusí sedět.. čelem ven nenosit, je to blbý na páteř.
@Conulka máme doma Kibi a jsem nadmíru spokojená. Osobně bych do Manducy nešla, přijde mi, že je na menší děti. A tvoje už je celkem velká - beru to podle svojí dcery, kousek přes dva roky, váha 10,600 kg. Pořídila bych Kibi a pokud by byla možnost, předem byh ho někde vyzkoušela, aby nebrečela i v něm. Jinak čelem ven, nikdy.
Holky díky moc rady, žádný visítko nekoupíme zkusíme ještě šátek a když to neklapne, tak nějaké ergonosítko co jste mi poradily, ale ještě budu googlovat a hledat, aby nám to vyhovovalo co nejvíc
@lucky.girl no právě, malá je macek 5m a skoro 70cm a 8kilo, tak aby mi z toho nosítka moc rychle nevyrostla
Našla jsem třeba toto - http://www.loveandcarry.cz/…-wise-birds/
vzbuzuje to u Vás důvěru…?
@Conulka Kibi je do 20 kg, velikostně nastavitelné http://kibi.cz/
@Conulka na Love and Carry nosítka jsem slyšela jen a jen chválu ![]()