Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, ráda bych se zeptala, jak byste řešili podobnou situaci:
S partnerem se budeme v létě brát a já se nějak nemůžu rozhodnout, jaké příjmení budu mít. Mám malého syna z předchozího vztahu, jmenuje se po mně - dejme tomu Novák. Já jsem tedy Nováková a partner je třeba Mareš. Mám tedy několik možností, jak se po svatbě jmenovat:
Fakt nevím, kudy z toho ven ![]()
Nejlepší by bylo, aby vzal manžel tvoje příjmení. To kvůli tobě neudělá? Synovi bych nic nemenila.
Proč u partnera neprojde, aby si vzal tvoje příjmení? Je to nejjednodušší řešení. Ego do nebes? ![]()
@Bethuska asi bych se v tom nepatlala, vzala bych si příjmení nového manžela a pokud bio otec nesouhlasí s přejmenováním dítěte, tak bych mu nechala jeho původní. Takhle vyrůstá spousta dětí a myslím, že to nikomu nepřijde divné. A nebo si nechej příjmení, které máš a přidej si k tomu to nové, ale je pak opruz všude vypisovat 2 příjmení a vyvětlovat, které je to „aktuální“ ![]()
@Kaileee píše:
Nejlepší by bylo, aby vzal manžel tvoje příjmení. To kvůli tobě neudělá? Synovi bych nic nemenila.
Prý se mu nelíbí
Trochu si říkám, jestli se třeba nebojí, co na to rodina, kamarádi, jak by se tvářili na to, že se mění příjmení. Přece jen u ženský se tomu nikdo nediví, ale u chlapa je to minimálně nestandardní…
Vzala bych si příjmení normálně manželovo, myslíš ze to syn bude resit? Mému je jedno jaké ma příjmení. Jenom vim, ze 3 příjmení v rodině jsou zmatek a chaos
ja mam jednoho syna z predchoziho vztahu, ten ma prijmeni po otci, druhy syn v soucasnem vztahu ma taky po otci, my svatbu ještě nestihli, takze ja mam svoje rodné a pak kdyz jdu s dětma nekam k dr nebo na urady, tak to je zmatek na entou
uz aby bylo po svatbě a měla sem příjmení aspon jako mladší syn a starší si holt nechá svoje (taky nedoufam ze by ex svolil k prejmenovani). Navic starsi by v tom mel zmatek, ze se jednou jmenuje tak a pak zas jinak a plet by si to.
@janickaIII píše:
@Bethuska asi bych se v tom nepatlala, vzala bych si příjmení nového manžela a pokud bio otec nesouhlasí s přejmenováním dítěte, tak bych mu nechala jeho původní. Takhle vyrůstá spousta dětí a myslím, že to nikomu nepřijde divné. A nebo si nechej příjmení, které máš a přidej si k tomu to nové, ale je pak opruz všude vypisovat 2 příjmení a vyvětlovat, které je to „aktuální“
Naprosto souhlasím.
Zakl. nekomplikovala bych to. Detem je to vcelku jedno a přeci pořád zůstaneš jeho maminka.Jen kdyby ti to Joo vadilo tak bych si nechala obě.
A jinak když se jmenuje syn po tobě a ne po bývalém tak proč bys potřebovala souhlas otce? to jsem si myslela že je jen kdyby m příjmení po něm ![]()
@ametyst píše:
Naprosto souhlasím.Zakl. nekomplikovala bych to. Detem je to vcelku jedno a přeci pořád zůstaneš jeho maminka.Jen kdyby ti to Joo vadilo tak bych si nechala obě.
A jinak když se jmenuje syn po tobě a ne po bývalém tak proč bys potřebovala souhlas otce? to jsem si myslela že je jen kdyby m příjmení po něm
Díky za názor ![]()
S tím souhlasem je to proto, že můj ex je zapsán v synově rodném listu a tedy se změnou jména by musel souhlasit.
Já si nechala kvůli dceři příjmení prvního manžela a přibrala příjmení druhého. Obě s koncovkou ová. Má to svoje výhody i nevýhody. Výhoda je, že podle toho o kterém dítěti komunikuji s doktorem, učitelkou, kdekoli..takovym příjmením mě oslovují a nikdy to není blbě
Nevýhoda je, že mi nikde nestačí kolonky
Ještěže v práci mám razítko, denně nasazim hromadu podpisu. Kdybych se měla znovu rozhodovat, udělala bych to stejně. I děti chápou proč se jmenuju jako oni všichni dohromady.
Celou diskuzi jsem nečetla, ale napíšu názor na otázku zakladatelky.
Pokud bio otci syna nevadilo, že má chlapec Tvé příjmení, proč by mu mělo vadit nové? Pokud je trochu rozumný, pochopí, že chceš, abyste se všichni jmenovali stejně…
Nejvíce se mi líbí varianta Mareš Nováková, Tvůj syn Novák, sourozenec Mareš/Marešová… přijde mi to „elegantní“ a „nejméně bolestivé“ řešení…
Já sama dvě příjmení mám, manželovo a svoje, používám dle potřeby, těch situací, kdy musíš používat obě je minimum… dcera se jmenuje po manželovi…
Mám kolegyni v podobné situaci jako Ty, vdaná podruhé, první dítě příjmení po ex, druhé dítě příjmení po současném, ona obě, jedno v nepřechýlené formě, žádný problém.
Vzít se mít každý své příjmení mi přijde jako blbost…
Rozhodni se dobře, držím palec ![]()
Udelala bych kombinaci obou prijmeni, protoze tak si nechas synovo a zaroven se budes jmenovat i jako tvoje dalsi dite, pokud se ti nejake jeste narodi.
Ja moc nechapu ty 3 prijemni? Porad vidím jenom 2. Mareš a Novák. Ja jsem rozvedená, jmeno jsem si nechala po exmanzelovi, mam tedy stejne se synem. Dalsi 2deti maji prijmeni po svem otci. Po svatbe budu mit 2prijemni. Obě s -ová. Uz ted to mam dlouhé jak tyden pred vyplatou, tak tomu jeste pridam
titul+jmeno+2× prijemni = 32 znaku ![]()
@ametyst píše:
Naprosto souhlasím.Zakl. nekomplikovala bych to. Detem je to vcelku jedno a přeci pořád zůstaneš jeho maminka.Jen kdyby ti to Joo vadilo tak bych si nechala obě.
A jinak když se jmenuje syn po tobě a ne po bývalém tak proč bys potřebovala souhlas otce? to jsem si myslela že je jen kdyby m příjmení po něm
To jsem netušila že i tak je potřeba souhlas:think:.Já třeba osobně jsem to taky hodně řešila..nakonec syn zůstal po ex a já se vzdala toho příjmení..ale my byli vzatí a já už dál nechtěla nosit jeho příjmení ani kvůli synovi
.Syna miluju zbožňuju ale proč bych měla dál nosit to jméno které nesnáším…na sobě. Synovi sluší a beru to tak. Takze teď mám zkrátka jedno.Syn si normálně zvykl ví že se nic nemeni.Na zvonku ma svoje čestné misto. Osobne mi ty dve příjmení přijdou vlastně dost divný a pro ženu složitý…se podepisovat a tak a docela i dost lidem to přijde uhozený co jsem tak zjišťovala
.
Rozhodni se správně ale pokud má syn tvoje rodné příjmení tak tím spíš bych se já klidně přejmenovala a vzala nové. Vsak zůstane v rodině
Ale to by zůstal v každém případě.
@Kaileee @PanenkovaMakova na obranu toho chlapa, já bych si teda příjmení manželovy bývalé ženy taky nevzala. Bych si připadala jako úplný blb…
Edit pokud je Nováková tvoje jméno a ne po ex, nechala bych sebe i syna jako Novákovi
Příspěvek upraven 09.06.20 v 17:20