Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Viktorka2017 píše:
Zdravím holky
No, zajímá mě, do čeho se vyplatí investovat větší peníze a do čeho je to zbytečné, jde mi celkově - nádobí, oblečení, boty, elektronika, vybavení do bytu, úklid atd.?
Nějak jsem uvážila, že do bot bych klidně vrazila dost, ale do čeho se to vyplatí a popř poradíte prosím i značky?
Jde ti jenom o kvalitu? Za mě primárně opravdu trvanlivé věci nebo tam kde oceníš kvalitu - nábytek, auto,… ale záleží na tvých preferencích a co vlastně využiješ. Někdo rád nosí stejné oblečení 10 let, někdo to střídá každý rok (tak tam nemá cenu investovat větší obnos), někdo i ten nábytek rád střídá. Někdo je naopak rád, když jednou dobře pořídí a pak je to s ním desítky let. Stejně tak někdo využije kvalitní elektrotechniku (audio stojí strašně moc, počítač je taky občas bezedná jáma… ale pokud to nevyužiješ, tak je opět zbytečné investovat)…
ja si rada připlatim za kvalitu u věci, které chci na dlouho - a to ja vyžadují prakticky u vseho
základní kousky obleceni, boty, nabytek, atd. nicméně jako první nabytek do bytu jsme pořizovali levný ala ikea, neb jsme předpokládali zničeni detma - i kdyz cíleně se u nas nabytek ničit nesměl, proste utrpěl. později, az deti trosku povyrostou, budeme nechávat dělat vse nove a dobre. jinak značky - boty treba vasky, el naturalista, birkenstock. obleceni mam dost ,,na zakazku”, tak to ti neporadím, ale skvele a trvanlive basic kousky mam z c&a - trička, mikiny. kalhoty orsay - kupodivu stridam dvoje uz třetím rokem a neni na nich znát opotřebení.
My máme doma poměr cena/užitná hodnota a podle toho se řídíme. Investujeme do kvalitního oblečení. To většinou najdeš v sekáčích, protože jeho kvalita už byla prověřena předchozím uživatelem
. Elektroniku, nádobí a vůbec vybavení domácnosti kupujeme dražší a kvalitní. Chceme, aby vydrželo roky. Kupodivu tím dost ušetříme
. To vše vyjma nábytku. Ten kupuju v bazarech za hubičku a opravuju a upravuju pro moje potřeby.
@Tarjei To já taky. Kupuju pouze dřevěný nábytek, nepolstrovaný a v malé dílničce mimo dům projde dekontaminací. Navíc ho prakticky vždycky lakuju nebo natírám. Tak to už ty bestie nemají šanci přežít. Jako gauč bych si domů nekoupila…
Pro mě je nejlepší investice do vzdělání ditete6, cestování, zážitků… To jsou věci, co nám totiž nikdo nikdy nevezme.
Pak následuje bydlení.
Určitě se vyplatí investovat do pozemků, nemovitostí a některých cenných papírů