Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
ono nejhorší je,že lidi vidí bio a koupí to a přitom vůbec neví co se u jakýho výrobku bere jako bio
tetma píše:
ono nejhorší je,že lidi vidí bio a koupí to a přitom vůbec neví co se u jakýho výrobku bere jako bio
jak to myslíš? Bio potraviny mají přece jasnou definici:
„Pod označením BIOPRODUKTY se skrývají suroviny kontrolovaného ekologického zemědělství, tedy způsobu hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům. Samozřejmostí je, že pěstování či chov se děje bez použití postřiků, chemických přípravků či umělých hnojiv a látek, takže nedochází k poškození životního prostředí. Tyto bioprodukty jsou poté výchozí pro výrobu BIOPOTRAVIN.“
ty jo a teď mi napiš co j
e bio na vídeňských párecích
ale neí bio jako bio e eúplně jeno co kráva celej život žera ,hlavně kdy jí pak zatrhnou tipec jinak než na klasických jatkách
Český bio výrobky neuznávám, země je prohnojená fosfáty a dusíkatými hnojivy. I biokrávy žerou trávu ze země, která se hnojila v podstatě jedy.
Mě nejvíc za poslední dobu rozesmál biomed - jako jak překecat ty včely, aby opylovaly jen biorostliny, to bych toho machra chtěla vidět
![]()
Míša8808 píše: Český bio výrobky neuznávám, země je prohnojená fosfáty a dusíkatými hnojivy. I biokrávy žerou trávu ze země, která se hnojila v podstatě jedy.
Mě nejvíc za poslední dobu rozesmál biomed - jako jak překecat ty včely, aby opylovaly jen biorostliny, to bych toho machra chtěla vidět![]()
tetma píše:
ty jo a teď mi napiš co je bio na vídeňských párecíchale neí bio jako bio e eúplně jeno co kráva celej život žera ,hlavně kdy jí pak zatrhnou tipec jinak než na klasických jatkách
párky můžou být bio, když jsou vyrobený z bio masa a ostatních bio surovin, jestli ty co si videla byly nebo nebyly to posoudit nedokážu ![]()
Allee píše:tetma píše:párky můžou být bio, když jsou vyrobený z bio masa a ostatních bio surovin, jestli ty co si videla byly nebo nebyly to posoudit nedokážu
ty jo a teď mi napiš co je bio na vídeňských párecíchale neí bio jako bio e eúplně jeno co kráva celej život žera ,hlavně kdy jí pak zatrhnou tipec jinak než na klasických jatkách
tetma píše:Allee píše:tetma píše:párky můžou být bio, když jsou vyrobený z bio masa a ostatních bio surovin, jestli ty co si videla byly nebo nebyly to posoudit nedokážu
no škoda,že jsem se nekoukal na složení z čeha je to vyrobeno,ale zrovna u těch párků bych tomu bio moc nedávala
když na to přijde, tak bio může být třeba i tlačenka ![]()
Míša8808 píše: Český bio výrobky neuznávám, země je prohnojená fosfáty a dusíkatými hnojivy. I biokrávy žerou trávu ze země, která se hnojila v podstatě jedy.
Mě nejvíc za poslední dobu rozesmál biomed - jako jak překecat ty včely, aby opylovaly jen biorostliny, to bych toho machra chtěla vidět![]()
Včely mají nějaký okruh, kde opilují. Překecávat je nikdo nemusí, jen jim musí najít vhodné místo
Navíc se o ty včely taky trochu jinak včelař stará. Žádná chemická léčiva apod.
Být ekologickým zemědělcem není moc jednoduché. Spousta prudění ze strany státu. A když pak tady čtu, jak někdo značkou BIO pohrdá, je mi to vůči těm lidem, co se snaží o něco lepšího, líto ![]()
Renaat - v žádným případě nepohrdám snahou a prací zemědělců. Chápu, že to myslí dobře. Já jen nesouhlasím s lidmi, který slepě věří a propagujou, že všechno, co je označeno BIO, je prostě zdravý a neškodný. Vzhledem k historii zemědělství a způsobům hospodaření a hnojení za Komunistů tohle prostě u nás možný není, ať se snaží každej jak chce. Sama jsem se rozhlížela v okolí po farmě, kde by bylo možný objednat zeleninový bedýnky, ale ne proto, že chci bio, ale protože to co prodávají v supermarketech je prostě hnus. Takže rozhodně to není o pohrdání zemědělci. ![]()
Kupuju bio potraviny, hlídám si složení i zemi původu. Přes rok bedýnky a místní farmáři, v sezoně chodím ráda na farmářské trhy ![]()
Bio není jen o tom, jestli je to zdravější nebo není. V první řadě je to o tom, jak se co pěstuje, jak se chovají zvířata a že se zemědělci o svoje produkty starají poctivě a farmáři nepřistupují ke zvěři jako ke zboží a věci.
Samozřejmě chápu pokud někoho zrovna tahle stránka věci nemotivuje nebo se o to vůbec nezajímá a sáhne v regále po tom nejlevnějším co jako první uvidí.
Podle mě vyložení odpůrci jsou ze dvou důvodů. z neinfomovanosti a nebo ze strkání hlavy do písku,co nevidím, to mě netrápí.
My doma jíme BIO, ušetříme, protože jíme kvalitně a méně, nekupujeme nesmysli a svoje chuťový pohárky uspokojíme natolik, že se nepotřebujeme přejídat
Tahle společnost jí strašně jednostranně a je jedno, jestli používá kuchyni indickou, českou nebo emérickou. Ze základních surovin se dá vykouzlit cokoli a v tom je jejich rozmanitost.
Můj známý říká normální zemědělci hnojí ve dne, a bio zemědělci hnojí v noci.
A teď vážně, máme zahradu, takže sezonní ovoce a zeleninu svoje. Jinak v supermarketu bio potravinám nevěřím. Ráda bych kupovala potraviny od místních pěstitelů/chovatelů /maso, mléčné výrobky, zelenina, ovoce/, bohužel u nás není žádná nabídka a to bydlím v okresním městě. Takže nakupuji v Kauflandu, Albertu apod.
Ahoj, mám kamarádku, fanatičku do bio (sama to prodává) a musím říct, že co je bio, je chuťově výrazně lepší. Na druhou stranu, pokud se NESMÍ používat žádné ochrany proti škůdcům, není divu, že v Británii našli paličkovici nachovou v biomouce. Studovala jsem na hnojárně ekologii a přednášející z fakulty potravinových zdrojů nám říkal, že mnohem lepší jsou produkty jakéhosi řízeného zemědělství, kde hnojení ano, ochrana před škůdci ano, ale jen za přísných podmínek. Tolik můj názor. Dětem bych to asi necpala, ať si zvykaj od malička, mrkev z krámu je nezabije, ale posílí ![]()
Jinak k té ochraně životního prostředí… nedokážu si představit, že se u nás najde plocha, která je čistá a zdravá natolik, aby produkty na ní vypěstované mohly být označeny jako bio. Takže se to sem všechno dováží. A na povozech tažených koňmo to určo není
Takže z té přepravy se něco neeko a nebio tutově uvolní…