Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Kamča.dalmatinka píše:
to je jak kdybych jablko chtěla nazvat nějak jinak třeba červená koule![]()
Ahoj, my teda používáme jednorázové plenky od začátku a nemám s tím problém, nikdo se nad tím ani nepohoršoval (kromě tchýně a mojí maminy, ale to je holt stará škola a těch „rad“ bylo a ještě bude!!!
). Plínkám říkáme pampersky, výraz „hnusky“ jsem ani nikdy neslyšela
KOukla jsem sem abych věděla, co to vlastně je
![]()
Upřímně obdivuju maminky, které mají čas ještě prát a žehlit látkové plenky
Ale beru to, je to každého věc, co používá za plínky, stejně jako to, jestli kojí nebo ne, příkrmy vaří doma nebo kupuje a tak…
Hanule píše:ivuska.h píše:neumisa píše:
docela mě fascinuje, jak jsou ty plínky „hnusné“ a přesto je nich látkovačky používají (sice prý jen občas, ale přesto). Já nevím, když je něco „hnusné“, tak přece nebudu používat, ne?Ale jo, budu, když se mi to v dané situaci (např. dovolená bez možnosti praní) zdá jako jediné východisko, klidně použiju i něco, co mi nevyhovuje (ani zdaleka) na 100%.
Když dostaneš na ulici hlad a nic jiného zrovna není po ruce, koupíš si párek v rohlíku, který je bezesporu sajrajt-jídlem, kterým se doma běžně neživíš. Stejně je to i s plínama.Tak nějak.. Kolikrát na mne koukali jak na vraha, že kupuji ročákovi párek v rohlíku bez ničeho (když jsme se zdrželi u doktorky dýl než jsme čekali). Ale že by někdo poradil co na nádraží sehnat lepšího, to ne.
Jinak já bych se hlásila mezi kojící hnusařkyA nekojící látkařky (jelikož jsme začali až v roce mladšího a to se z jeho zdravotních důvodů odstavil)
Rohlík bez párku?
![]()
Jinak pokud jde o mě, tak teda pokud mám hlad,tak si fakt párek v rohlíku nekoupím, přece jen mi přijde lepší to vydržet ![]()
Jinak jsem taky kojící hnuskařka, ze začátku z donucení (bez pračky látkovat jsem si fakt nedokázala představit
) a teď z lenosti a ten název mi taky přijde divnej, neuráží mě to, dokážu žít se svým rozhodnutím, ale prostě mi to slovo přijde divný
![]()
Pro mě jsou to prostě jednorázovky a nebo „pemprsky“
. A ať si tomu každý říká jak chce, žíly mi to netrhá.
Mišuna píše:
My jsme jim doma říkali ropáci, hlavně teda když jsem viděla ty tašky s odpadem. Ale k látkováním jsem nikdy nedospěla a od látkujících kamarádek jsem pojem hnuska vstřebala a asi mi tak nějak nevadil.
Myslím že zažitý pemprsky jsou dobrý název až až.
ropáci je super název ![]()
neumisa píše:
no když jsem se posledně ohradila proti tomu názvu, dostala jsem kapky, že jsem vztahovačná, přecitlivělá a že je to přece terminus technicus, který používá každý (tedy kromě mě) …
Tak každý určitě ne, neboj
Já jsem ten název nikdy neslyšela, ani by mě nenapadl a na diskuzi jsem šla ze zvědavosti, co tím zakladatelka myslí.
Já říkám „jednorázovky“, nebo „pamprsky“.
Haňulka žabulka píše:
Ahoj, my teda používáme jednorázové plenky od začátku a nemám s tím problém, nikdo se nad tím ani nepohoršoval (kromě tchýně a mojí maminy, ale to je holt stará škola a těch „rad“ bylo a ještě bude!!!![]()
![]()
![]()
Upřímně obdivuju maminky, které mají čas ještě prát a žehlit látkové plenkyAle beru to, je to každého věc, co používá za plínky, stejně jako to, jestli kojí nebo ne, příkrmy vaří doma nebo kupuje a tak…
V dnesni dobe se nezehli,a perou se max na 60 a vypadaji skoro stejne jak umelotiny.
Já nevím, ale hledejte spíš jiný, obdobný výraz pro látku. Mě se výraz hnuska líbí, a nikdo mě nedonutí ho přestat používat.
A používám někdy hnusky a říkám jim hnusky, očividně pro někoho neřešitelný intelektuální rébus ![]()
Ale prochcávačky, no nevím, mě když se dítě prochcalo, tak v hnusce
A to jako že fest, mokrý pyžamo, mokrá postel… No v noci fakt zábavný ![]()
Trefný název pro látku by měl určitě souviset s jejím objemem
Protože látka nemá nikdy šanci být štíhlejší a tenčí jak hnuska. Velkoprdelíny?
Nicméně moc dlouhé…
Kate, já ho potřebovala nakrmit, ne mít za sebou cestičku z drobečků
Mám masožravce.
Tak já až jednou budu mít děti, chci mít plenky látkové, ale teda „hnusky“.. to se mi moc nelíbí, říkat tak jednorázovým plenám… Věřím, že i jako látkařka bych je občas použila..
Takže prostě to vidím tak, že místo hnusek zkrátka ty „jednorázovky“.. ![]()
Nebo PP (PéPéčka - papírové plenky)
![]()
Gladys píše:
Já nevím, ale hledejte spíš jiný, obdobný výraz pro látku. Mě se výraz hnuska líbí, a nikdo mě nedonutí ho přestat používat.
A používám někdy hnusky a říkám jim hnusky, očividně pro někoho neřešitelný intelektuální rébus![]()
Ale prochcávačky, no nevím, mě když se dítě prochcalo, tak v hnusce
Trefný název pro látku by měl určitě souviset s jejím objememA to jako že fest, mokrý pyžamo, mokrá postel… No v noci fakt zábavný
Protože látka nemá nikdy šanci být štíhlejší a tenčí jak hnuska. Velkoprdelíny?
Nicméně moc dlouhé…
mě se to nestalo asi ještě, ono to chce asi zmáknout tu „techniku“ a koupit správnou velikost ![]()
Haňulka žabulka píše:
Ahoj, my teda používáme jednorázové plenky od začátku a nemám s tím problém, nikdo se nad tím ani nepohoršoval (kromě tchýně a mojí maminy, ale to je holt stará škola a těch „rad“ bylo a ještě bude!!!![]()
![]()
![]()
Upřímně obdivuju maminky, které mají čas ještě prát a žehlit látkové plenkyAle beru to, je to každého věc, co používá za plínky, stejně jako to, jestli kojí nebo ne, příkrmy vaří doma nebo kupuje a tak…
přesně tak, ale tady bude věčný boj kdo a co je lepší ![]()
Hotaru píše:
Tak já až jednou budu mít děti, chci mít plenky látkové, ale teda „hnusky“.. to se mi moc nelíbí, říkat tak jednorázovým plenám… Věřím, že i jako látkařka bych je občas použila..Takže prostě to vidím tak, že místo hnusek zkrátka ty „jednorázovky“..
Nebo PP (PéPéčka - papírové plenky)![]()
PéPéčka je hezký
Ačkoliv papíru v nich (prý) moc není.
Jo a ještě mi docela leze na nervy to, jak se neustále opakuje, že dnešní plenky vypadají jako jednorázové a nežehlí se - jak skoro všechny látkařky „zapomínají“ na čtvercové plenky, které se prostě občas žehlit musí, neb jinak jsou tvrdé jak prkno
A navíc se ze zmačkaných špatně dělají sklady.
No já nevim, ale teda mně výraz jednorázovka nepřijde až tak dlouhý, aby se nedal napsat… Řikám jim tak vždycky. Ale nepohoršuje mně ani „hnusky“.
Vykecáváte tady kolikrát celý vodpolodne a nejčko si budete stěžovat že napsat slovo jednorázovka je moc dlouhý? (Mimochodem když napíšete zkráceně jednoráz. - tak to snad každej pochopí…).
Hanule píše:
Jo a ještě mi docela leze na nervy to, jak se neustále opakuje, že dnešní plenky vypadají jako jednorázové a nežehlí se - jak skoro všechny látkařky „zapomínají“ na čtvercové plenky, které se prostě občas žehlit musí, neb jinak jsou tvrdé jak prknoA navíc se ze zmačkaných špatně dělají sklady.
No jo ale nadšený látkařky maj většinou ty krásný, nový, nežehlící.
(Protože jak je zkusej, už čtvercovky moc nechtěj - jen na stav nouze…
… viz i já). A i když - ani čtvercovky jsem nežehlila, sušila jsem je napůlku složené a používala změkčovadla. ![]()