Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, já mám doma receptivního dysfatika těžšího stupně a můžu říct, že ve věku 3 let není lehké určit zda je někde LMR, dysfázie, autismus - spíš atypický. Můj syn má problém s porozumění, ve 3 a půl letech má porozumění řeči jako dítě 1,5 roku staré, ale pomalu se to lepší. pokud dítě nerozumí, může mít autistické rysy a přitom nebýt autista.
Já se samozřejmě stále bojím nějakého lehkého atypického PAS, ale pomalu jak se lepší odeznívají i jeho autistické rysy - ignorování lidí, přestal skoro jíst teplé jídlo, občas chodí po špičkách - ale jen málo a krátce - třeba tak jen přešlapuje u televize (to značí nezralý mozek), jako menší řadil auta do řady, neuměl si hrát symbolicky,a pod.
Teď už je mnohem lepší, poslední co mu zůstalo je drobné ignorování lidí, ale ono je to dané za a tím, že nerozumí řeči, za b tím, že má opožděné vnímání zvuků, to že než to k němu dolehne. A samozřejmě kvůli tomu všemu je opožděn i v sociálnu - nutně potřebuje do nějaké školky aby okoukal od dětí hru, a takové to naprosto normální dětské chování. Ale fakt už je to mnohem lepší a za rok udělal obří, ale obří pokrok. Vůbec nemluvil, měl jen asi 5 slovíček. Teď posledních 10 dní začal opakovat a jde mu to moc hezky.
Narozdíl od autismu je na něm hodně vidět že prostě je na vině to neporozumění, páč je úslužný, hodně emoční, krásně a něžně se chová ke své malé sestřičce, hodně mazlí miminka, panenky, hračky, dává je do kočárku, vozí, přikrývá, rád mi nosí nějaké věci. když ho požádám aby mi něco donesl, má hroznou radost když to udělá a je na něm hrozně vidět, jak se snaží a třeba mi nerozumí a podává mi vše v dosahu aby se zavděčil. A jako normálně funguje všude - venku, na hřišti, v obchodě.
Dříve jsem ho musela nutit ke společné práci - puzzle, učení,a pod. A teď poslední dobou, vyžaduje společnou práci, hrozně ho baví puzzle, zklidnil se, přijímá. je to vše dané tím, že se mu zlepšilo porozumění a z mimoně se stal skoro normální tříleťák.
Jak jsi psala, že dcera při hře ve školce neví co, tak to mi hrozně připomíná chování receptivního dysfatika. I to mluvení tomu vcelku odpovídá. Nebo tedy aspergerovi. Ale MR to si nemyslím.
Jedna z nejlepších v psycholožek v ČR je PhDr. Krejčířová v Thomayerce v Krči. Ale ona to má v sobě, řekla bych že ona prostě ví a nepotřebuje tabulky. Děti u ní skvěle spolupracují. Ale má objednávací lhůty asi půl roku. Ale říká se o ní, že jede podle starých tabulek a tak kde je ta dg. taková nejasná, že třeba dítě má auti rysy, ale…tak ona se spíš klaní k výraznějšímu povahovému rysu. Zatímco Apla prý přediagnostikovává a šupne autismus kde komu. proto jsem tam nešla, bála jsem se že by mu nějaký atyp dali a já si jsem pocitově na 99,9% jistá že on PAS není.
Aladina píše:
Nel a kde vám určili diagnózu? Psalas, že Apla není jediná možnost. Kde najdu dobrýho psychologa? CHtěla bych si vybrat.
Brno - Makovská
Praha - Krejčířová
objednací lhůty víc jak půl roku
Ale ty nemáš podezření na totéž, co máme my, ne? Já se v jiných dg neorientuju.
![]()
(Jukni do naší diskuze
- ostatním pardon za OT.)
VGreen: teda tvůj syn je na svůj věk moc šikovný, podle popisu jde vidět, že tam autismus určitě nebude. A jak je na tom tvůj syn třeba s motorikou nebo jak mu jdou každodenní praktické činnosti? Měl někdy přehnaný strach z něčeho? Nebo jak reaguje na emoční situace? Já si totiž právě nejsem 100% jistá, jestli u naší dcery přece jen nějaký typ autismu nebude..Taky se strašně lepší, ale pár věcí tam je no..Ze začátku jsem se hrozně bála, aby neměla „nějakou dysfázii“ a teď si na kolenou přeju, aby to byla jen ta dysfázie..
Jenže i u té dysfázie to není jednoduché, protože holky na modrém koníku mě vyvedly z omylu, myslela jsem si, že dysfatici jsou všichni s normálním iq a prý to tak není, i k dysfázii se může pojit MR..Ono je toho bohužel strašně moc no, všech možných diagnos.. Tak uvidíme zítra, co nám psycholožka řekne, ty jo, už zítraaaaaa
!
Já vím, že do té Prahy by to byla ohledně diagnosy taková jistota, ale tam jsme s manželem říkali, že bychom se obědnali jen v případě, kdyby měla nejasnou diagnosu nebo by nám zase nikdo nedokázal říct, co teda má nebo nemá.. ![]()
No každopádně zítra večer napíšu, jak jsme dopadli, jsme dost zvědaví… ![]()
Sarael píše:
VGreen: teda tvůj syn je na svůj věk moc šikovný, podle popisu jde vidět, že tam autismus určitě nebude. A jak je na tom tvůj syn třeba s motorikou nebo jak mu jdou každodenní praktické činnosti? Měl někdy přehnaný strach z něčeho? Nebo jak reaguje na emoční situace? Já si totiž právě nejsem 100% jistá, jestli u naší dcery přece jen nějaký typ autismu nebude..Taky se strašně lepší, ale pár věcí tam je no..Ze začátku jsem se hrozně bála, aby neměla „nějakou dysfázii“ a teď si na kolenou přeju, aby to byla jen ta dysfázie..Jenže i u té dysfázie to není jednoduché, protože holky na modrém koníku mě vyvedly z omylu, myslela jsem si, že dysfatici jsou všichni s normálním iq a prý to tak není, i k dysfázii se může pojit MR..Ono je toho bohužel strašně moc no, všech možných diagnos.. Tak uvidíme zítra, co nám psycholožka řekne, ty jo, už zítraaaaaa
!
Já vím, že do té Prahy by to byla ohledně diagnosy taková jistota, ale tam jsme s manželem říkali, že bychom se obědnali jen v případě, kdyby měla nejasnou diagnosu nebo by nám zase nikdo nedokázal říct, co teda má nebo nemá..
No každopádně zítra večer napíšu, jak jsme dopadli, jsme dost zvědaví…
máme jen ADHD ale držím palečky aby ti nebylo nic zlého ![]()
ygreen píše:
ahoj, já mám doma receptivního dysfatika těžšího stupně a můžu říct, že ve věku 3 let není lehké určit zda je někde LMR, dysfázie, autismus - spíš atypický. Můj syn má problém s porozumění, ve 3 a půl letech má porozumění řeči jako dítě 1,5 roku staré, ale pomalu se to lepší. pokud dítě nerozumí, může mít autistické rysy a přitom nebýt autista.Já se samozřejmě stále bojím nějakého lehkého atypického PAS, ale pomalu jak se lepší odeznívají i jeho autistické rysy - ignorování lidí, přestal skoro jíst teplé jídlo, občas chodí po špičkách - ale jen málo a krátce - třeba tak jen přešlapuje u televize (to značí nezralý mozek), jako menší řadil auta do řady, neuměl si hrát symbolicky,a pod.
Teď už je mnohem lepší, poslední co mu zůstalo je drobné ignorování lidí, ale ono je to dané za a tím, že nerozumí řeči, za b tím, že má opožděné vnímání zvuků, to že než to k němu dolehne. A samozřejmě kvůli tomu všemu je opožděn i v sociálnu - nutně potřebuje do nějaké školky aby okoukal od dětí hru, a takové to naprosto normální dětské chování. Ale fakt už je to mnohem lepší a za rok udělal obří, ale obří pokrok. Vůbec nemluvil, měl jen asi 5 slovíček. Teď posledních 10 dní začal opakovat a jde mu to moc hezky.
Narozdíl od autismu je na něm hodně vidět že prostě je na vině to neporozumění, páč je úslužný, hodně emoční, krásně a něžně se chová ke své malé sestřičce, hodně mazlí miminka, panenky, hračky, dává je do kočárku, vozí, přikrývá, rád mi nosí nějaké věci. když ho požádám aby mi něco donesl, má hroznou radost když to udělá a je na něm hrozně vidět, jak se snaží a třeba mi nerozumí a podává mi vše v dosahu aby se zavděčil. A jako normálně funguje všude - venku, na hřišti, v obchodě.
Dříve jsem ho musela nutit ke společné práci - puzzle, učení,a pod. A teď poslední dobou, vyžaduje společnou práci, hrozně ho baví puzzle, zklidnil se, přijímá. je to vše dané tím, že se mu zlepšilo porozumění a z mimoně se stal skoro normální tříleťák.
Zajímavé, zjišťuju, že to opravdu není tak jednoduché a těch dg je víc. ![]()
U malého na autismus podezřívala akorát jednu dobu máma. Jenže co jsem vyčetla, moc mi nesedí. Oční kontakt má (jen když mu něco domlouvám, hledí občas do země), se sociálními vztahy problém není, spíš naopak, ke každýmu se hrne a chce si hrát, je hodně společenský, dětský kolektiv miluje. Autisti nejí teplé jídlo? S tím by snad taky problém nebyl. S chůzí po špičkám jsme na tom asi jak vy, taky tak někdy přešlapuje. Motoriku i jemnou má na výbornou. Je schopný si vzít z lednice pribináka, z šuplíku lžičku, sedne ke stolu, otevře, sní, odnese kelímek do koše a lžičku do dřezu. Tam ji opláchne, opláchne si pusu, utře a jde si hrát. Tohle začal dělat sám, neučila jsem. Chce být samostatný ve všem, málo si o něco říká. Jinak autíčka řadí někdy taky, ale když jsou rozházená, tak ho to nijak neirituje. Co přesně je symbolická hra? Dá se tam zařadit opečovávání plyšáků, nebo vození panáčků v autě? Z emocí mu jde nejlíp vztek
, ale radost, i smutek dává najevo taky. Z koleklitvích her je zatím vrchol posílání si autíčka, házení balonem, kolo-kolo mlýnský…ale možná ve školce toho už zvládá víc. Máš pravdu, že školka pomůže hodně. Od té doby, co chodí, zlepšil se dost.
Nějakou dysfazii má určitě. Do 2,5 let mluvil minimálně, pak jen pár dvouslabičných slov. Teď kolem 3 roku se rozmluvil hodně. Jednoduché věty, papouškuje prakticky všechno, i když výslovnost hrozná. Dost písmen neumí a i ty co umí má problém do slova začlenit. Třeba auto, písmena umí všechna, ale řekne buď a-o, a-to, nebo au-o
Rozumí celkem dobře, podá, přinese, udělá co řeknu (pokud nevzdoruje) všechno, jen na složité otázky odpovídá zopakováním posledních slov otázky, což je taky znak autismu, ale prý to dělá hodně dětí v určité fázi vývoje. Teď si začal hodně počítat. Počítá si prstíky do desíti, nebo začal i věci…možná to má jako básničku, není to taky znak nějaké poruchy? Čísla ho baví, ale barvy se učit nechce.
On když má své světlé chvilky, tak je zlatý, poslouchá co mu říkám, prohlížíme si knížky kde ukazuje, komunikuje. Jindy jakoby v hlavě nějaký blok, jen bezhlavě lítá, skáče, není schopen soustředění, jakoby nevnímá… ![]()
Nelisa píše:Aladina píše:Brno - Makovská
Nel a kde vám určili diagnózu? Psalas, že Apla není jediná možnost. Kde najdu dobrýho psychologa? CHtěla bych si vybrat.
Praha - Krejčířová
objednací lhůty víc jak půl roku
(Jukni do naší diskuze- ostatním pardon za OT.)
Díky, uvidíme jak budem spokojeni tam kam nás poslali, když tak vím, kam se dál obrátit. ![]()
Sarael píše:
VGreen: teda tvůj syn je na svůj věk moc šikovný, podle popisu jde vidět, že tam autismus určitě nebude. A jak je na tom tvůj syn třeba s motorikou nebo jak mu jdou každodenní praktické činnosti? Měl někdy přehnaný strach z něčeho? Nebo jak reaguje na emoční situace? Já si totiž právě nejsem 100% jistá, jestli u naší dcery přece jen nějaký typ autismu nebude..Taky se strašně lepší, ale pár věcí tam je no..Ze začátku jsem se hrozně bála, aby neměla „nějakou dysfázii“ a teď si na kolenou přeju, aby to byla jen ta dysfázie..Jenže i u té dysfázie to není jednoduché, protože holky na modrém koníku mě vyvedly z omylu, myslela jsem si, že dysfatici jsou všichni s normálním iq a prý to tak není, i k dysfázii se může pojit MR..Ono je toho bohužel strašně moc no, všech možných diagnos.. Tak uvidíme zítra, co nám psycholožka řekne, ty jo, už zítraaaaaa
!
Já vím, že do té Prahy by to byla ohledně diagnosy taková jistota, ale tam jsme s manželem říkali, že bychom se obědnali jen v případě, kdyby měla nejasnou diagnosu nebo by nám zase nikdo nedokázal říct, co teda má nebo nemá..
No každopádně zítra večer napíšu, jak jsme dopadli, jsme dost zvědaví…
Moc držím palce, budu na vás myslet a určitě napiš jak to probíhalo a co jste se dozvěděli ![]()
taky chodím na MK
Jinak Tobiáš je na normální činnosti šikovný vcelku normálně - jídlo, užívání příborů, hygiena, vše sám. Je takový normální. Trochu dětštější, ale to je tím neporozumění.
Nejen autisti nejí teplé jídlo - jde spíš o určité vybírání si v jídle. Ale dělá tohodně dětí s různými diagnozami.
A k dysfázii se pojí max. lehká MR. A třeba při expresivní dysfázii děti umí hezky gestikulovat, ale při receptivní už jim to moc nejde.
Za symmbolickou hru považuji hru na něco, na někoho, nikoliv mechanickou činnost - posílání autíček. Takže ano, chování miminka je symbolická hra;o)
Strachy Tobiáš nemá, je mu úplně jedno zda se věci mění (situace, věci), nepotřebuje vůbec stereotyp, po emoční stránce je vyrovnaný.
Hodně poskakuje, ještě víc dříve. Vyjadřoval poskakováním u televize radost z něčeho. Te´d občas hopsá a popobíhá sem a tam a něco u toho breptá a směje se. je to zvláštní,a le tak když mu nerozumíme, tak nevím proč to dělá. Ale zjistila jsem že to dělá před tím než jde na záchod ![]()
JInak on jak tu někdo psal taky vezme si jídlo, lžičku, vyhodí kelímek, umeje si ruce, dojde si na záchod i na velkou, nepotřebuje asistenci. Večer jdeme vyčistit zuby, vyčurat se, pak do pokoje, lehne si, a podle toho zda je unavený nebo ne si buď rozsvítí lampičku a prohlíží a komentuje si knížky a nebo rovnou lehne a jde spát. Dáme si pusu a je to ![]()
Holky ale kdybyste četly email, který jsem posílala Krejčířové před půl rokem
za toho půl roku udělal Tobiáš takový pokrok, že to až není možné.
Jo a jen koho by to zajímalo. Tobiáš byl před 3 měsícema na BERA vyšetření na foniatrii v Žitný a tam měl tzv. dysfatickou křivku. A tu mají jen receptivní dysfatici, těžší. Potom tam měl opožděné vnímání zvuků a opožděný vývoj CNS (ale s tím, že na mluvení to není ale brzy - no a po 3 měsících začíná opakovat). EEG měl čisté bez nálezů. Uši má v pohodě a slyší dobře.
U dysfatiků je typické, že různé složky zválají různě. Například Tobiáš má lehce nadprůměrné vnímání zrakové - pexeso, paměť - vkládačky - udělá to jednou a seká to po paměti, apod. Naopak porozumění mána 18 měsíců. Jemná motorika k věku cca. Hrubá cca taky. Neběhá třeba tak obratně jako jiní kluci jeho věku, na odrážedle začal jezdit až kolem 2 a 3/4. IQ bude k věku někde v průměru, což lze špatně ohodnotit u nemluvícího dítěte co nerozumí.
Např. u MR dítě zaostává většinou všude podobně - například 3 letý dítě odpovídá ve všech složkách cca na 2 roky.
U autismu to také většinou bývá mám pocit podobné, ale leckdy dítě v něčem hodně vyniká.
no a pro zajímavost u dysfatiků hodně zabírá Nootropil - Tobiáš ho bere už víc jak 7 měsíců každý den 5ml. A to až do doby dokud se nerozmluví. Jsou to takové vitamíny pro mozek. A na prokrvení. Až se rozmluví, neuroložka mu ho vysadí a po 3-6 měsíců znova na 3 měsíce. A já sama mu dávám Eye Q. Sice není vyloženě pro dysfatiky, ale nic se tím nezkazí. Pomáhá při ADHD, poruchách porozumění, tikách, apod. Je to vlastně rybí olej,a le jsou v tom jiné poměry účinných látek, než je běžné třeba v Hvězdících, Heliborange, apod. Dává se to první 3 měsíce 15ml denně, a pak až je organismus nasycen se dává denně ráno 5ml. Mluvím tedy o sirupu . je s vanilkovou příchutí. Syn ráno pije um, tak u toho mu to stříkačkou dám do pusiny. 200ml stojí necelý 400,– Takže první 3 měsíce vyjdou draze, ale pak už to je pohoda.
Ahooooj, tak jsem tady a se zprávou jak jsme dopadly s Vaneskou na generálce a s konečnou diagnózou......Dneska v přesně v 8 :00 ráno jsme naklusaly do ordinace k psycholožce a konečný verdikt (konečněééééé
).....zní : Vysokofrekvenční atypický autista!)… táááááák a máme to a je hnedka lépe.....uffff.....huráááá jip, hip hurááá, může pak do základní školy , je chytrá, šikovná.....sice s asistentkou, ale za to vyloučené veškeré jiné diagnózy… čistý autík, ten na vyšší úrovni, tak se mi ulevilo, , bude moct normálně žít, v pohodě, musíme tedkom začít vyjednávat MŠ pro autíky, jít na zápis, poinformovat se atd… atd… a od září půjde do MŠ, kde se ji budou na plno věnovat . Dnes proběhly psychotestíky, mudr si vzala malou na půl hodinky samotnou do ordinace, malá spolupracovala ( zázrak!
)…usoudila, že ten svůj svět tam má( zajíčci a dokola to stejné vyžadovala, ale nechala si udělat psychotestík bezvadně
)… já čekala v čekárně, potom po půl hodince mě zavolala dovnitř a už věděla diagnózu na sto procent- po druhé návštěvě u ni u té stejné mudr...... okamžitě návrh na zahájení dalších postupů- a to je domluva v místní MŠ speciálně pro děti s autismem, bude mít asistentku u sebe a tím je moje radost větší, nebo jsme se někam vůůůůbec posunuli, konečněééééé
…no mám radost holky, Vaneska bude mezi dětma a nebude už tak - sama......myslím tím, že bude mezi dětmi a mezi vrstevníky atd…a mě se uleví ten tlak tady doma a celkem kolem toho…no paráda, spokojenost, co víc dodat
Čekala jsem horší a nakonec vyšlo báááááájo
Jsme bez MR - prostě zdravá, akurát má ten svůj svět- s tím se dá normálně žít, může následně pak do normální ZŠ a v budoucnu se spraví na normál- takové prognózy nám dala p. mudr psycholožka , jsem šťastná dopředu..... no už to vidím velmi optimisticky už teď, udělám pro to maximum
![]()
tý jo, jsem ráda že jsi dopadla na vyšetření takhle dobře. Jen se chci zeptat, jak na normál? Jakéže v dospělosti bude mít třeba úniky do svého světa, ale jinak randění, rodina, práce - to všechno v pohodě?
Teď čtu že to je atyp, tak to jo, to může mít malá fakt jen lehce narušenou nějakou složku;o) Tak to vypadá na dalšího studenta matfyzu
![]()
ygreen píše:
tý jo, jsem ráda že jsi dopadla na vyšetření takhle dobře. Jen se chci zeptat, jak na normál? Jakéže v dospělosti bude mít třeba úniky do svého světa, ale jinak randění, rodina, práce - to všechno v pohodě?Teď čtu že to je atyp, tak to jo, to může mít malá fakt jen lehce narušenou nějakou složku;o) Tak to vypadá na dalšího studenta matfyzu![]()
Ahoooj, no prostě v pohodičce na normál
Vyšli opět vysoké IQ testy , malá je prej dle psycholožky inteligent
…ale bohužel autista , ale to nevadí, …se to ztrattí, má perfektní slovní zásobu, je nadměrně ukecaná a má vysoce bujnou fantazii, takže samé plusy…ten autismus tam je ale na beton, fixace na ty jeji „bebety“ a „světy“… ale to všechno doslova převálcovala , mudr ji dneska pochválila, že jak mě nechala čekat včekárně, že ji tam náramně vyprávěla půl hodinovou povídku o pohádce z PC „Miceky Mouse“ a Donaldův ztracený les"
, že ukecanějsí autista tam už dlouho v ordinaci nebyl
, mezi tím ji nenápadně podsouvala pod nos psychotestíky( věděla skutečně jak na ni, smekáááám!)… a ona ji tam normálně všechny testy složila správně ( i když během toho, jak říkala mudr, měla problém udržet jeji pozornost)…ale nakonec po mordování to dotáhla zdarně do konce a mudr mohla s jistotou sdělit konečný verdikt. Jsem ráda, konečně víme , jak s ni máme pracovat a také to, že tím, že vyloučila totálně jiné diagnózy LMR a ostatní- opakuji- vyloučeno… takže můžeme hovořit tak, že se jedná o normálně lehkého autíka, který se dá včasnou péči a správnou „léčbou“ zavčasu „zaintegrovat“ do normálně běžného způsobu života"…ale musíme si na tom máknout a musíme dodržovat postupy, aby to všechno klaplo a mělo nějaký úspěch
Vypadá to skvěle , prozatím
Bože, mám radost, dokonce jsme nakonec zjistili, že nemusíme mimo město do SPC, ale že je přímo tady a že to SPC je právě pro ni a postačí. ![]()
Jak říkám, další inteligent na matfyzu
je to super, ten šutr co spadl, co? To byla zátěž. mě spadl potom co řekla Krejčířová že Tobiáš nemá PAS, ale čistou receptivní dysfázku.
ygreen, koukám kluci jsou si dost podobní. jsem fakt zvědavá, co nám nakonec řeknou. S tím porozuměním si nejsem totiž docela jistá. Jako chápe jednoduchý otázky, povely, ale jak je to složitější, tak někdy neví, no a někdy taky dělá, že nerozumí, že jo ![]()
Podle toho, co píšeš by MR mít neměl. Zatímco v řeči zaostává tak 1,5roku, v motorice je myslím spíš dost dopředu (na hřišti se mě ptávají na věk, že vyleze kam kolikrát čtyřleťák ne), vkládačky se taky naučil hodně brzo (základní tvary někdy v 15.m), pexeso taky zvládá. To mě právě zaráží, jsem četla, že řeč a motorika jde ruku v ruce ![]()
Stejně tak nesedí ADHD, kde popisují neklid a dráždivost už v kojeneckém věku. Kluk do doby než začal lozit byl naprosto pohodový mimino.
Ale hyperaktivní asi stejně bude.
Jinak my berem taky rybí olej s nenasycenými mastnými kys. DHA a EPA. Ona to koupila máma, někde četla, že je to dobrý na tu hyperaktivitu a soustředění hlavně. To bude jako nootropika, ale ty už budou asi na předpis. No když je to i na dysfazii, tak super. Ale malý to bere teprve týden.
Dneska jsem špatná, zas ve školce problém. Malý bouchl kluka hračkou po hlavě. Nevím okolnosti. Pokušitel je, ale rváč ne. On tak spíš reaguje na nějakou újmu. Dost si myslím, že na vině bude i ta komunikační bariéra…
ygreen píše:
Jak říkám, další inteligent na matfyzu![]()
![]()
![]()
je to super, ten šutr co spadl, co? To byla zátěž. mě spadl potom co řekla Krejčířová že Tobiáš nemá PAS, ale čistou receptivní dysfázku.
JOJOÓOOOÓ
, to spadl šutr, co šutr… balvááááán
…Akorát co nespadl šutr, je v tom, že ráno jak vstaneme, tak zase musíme „malovat zajíčky“ ( maminku a miminka) a vystřihovat dokolečka dokola…a pocit, že mě to čeká ještě x měsíců( či let? ) … je už dopředu vyčerpávající
… ale nevadí, nevadí, jsem ráda vůbec , že vůbec.....
![]()