Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud máš záchrannou síť - střechu nad hlavou u babiček - tak bych do toho šla. Máš výuční list a to je na osamostatnění se mnohdy lepší, než maturita z gymplu. Když bude nejhůř, najdeš si prostě práci na plný úvazek v oboru.
Také jsem vylétla z hnízda v 19ti letech a také zejména kvůli špatnému vztahu s matkou. Cokoliv, co jsem udělala, jí nebylo dost dobré a de facto vše na mě bylo špatně v jejích očích. Posbírala jsem si své zadupané sebevědomí, pár cajků a vypadla jsem. Vztahy jsem nepřerušila - takovou nemám povahu, pálit mosty - ale začala jsem prostě novou samostatnější etapu v životě. Vřele doporučuji. ![]()
S financemi si to s přítelem pořádně proberte - kdo co bude platit, jak si spolu vytvoříte rezervu, jak do toho bude zapadat nějaká tvá případná brigáda, studium, atd.
Pokud se máte rádi a oba sestěhování chcete, jděte do toho. Maminku si posaď na gauč, nenechej se vtáhnout do žádných debat, spirál výčitek a domnělých zákazů a oznam, že tehdy a tehdy se stěhuješ. Na mě zkusila snad úplně všechno, aby mě udržela doma a aby udržela status quo, i dost těžké kalibry, ale uhájila jsem se a odešla. Dávala jsem se pak docela dlouho dokupy po psychické stránce, ale všecko jde, když se chce. Přeju ti jen to dobré. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravíčko.
Mám takový větší problém. Je mi 19, za půl roku mám výuční list a jdu na nástavbu. Mám přítele a ten jde od příštího měsíce do podnájmu. Je to krásný, nově zrekonstruovaný byt s poměrně malým nájmem. Přítel skoro veškeré vybavení do bytu má a také plat má slušný + invalidní důchod. Do toho já mám alimenty od táty, které si můžu nechat, po domluvě s ním, o slušnou částku navýšit. Jde ale o to, že doma je to poslední měsíce nesnesitelné ještě víc, než kdysi. Dělám první poslední, pomáhám s chodem domácnosti, se psem, s úklidem a také se sourozencem. Jenže vše co dělám, pro mou matku nestačí. Nemůžu říct ani vlastní názor, nebo s něčím nesouhlasit, okamžitě je zle. Neustále poslouchám nějaké výtky a co všechno dělám špatně. Přitom se postarat umím a jsem soběstačná až až. Hodně mi to hraje na psychiku a cítím se doma špatně. Jsou tam ve mě i úzkosti. Jenomže jsem dostala zákaz odstěhovat se a pořád poslouchám, jak doufá, že nedojedu, že to prostě nejde.
Myslíte, že se po dodělání učebního oboru můžu v 19 odstěhovat? I přes zákaz mé matky? Mám z toho hrozný strach.
Takze budes dal studovat? Po pripadnem rozchodu bys delala co, mela bys na najem? Z 5 tisic asi ne. Odstehovala bych se, az bych mela praci a na najem, do te doby to vydrzela.
Taková malá otázka, ty budeš někam nastupovat do zaměstnání? Nebo budeš studovat a máma ti bude studia sponzorovat?
@PaníBovaryová píše:
Pokud máš záchrannou síť - střechu nad hlavou u babiček - tak bych do toho šla. Máš výuční list a to je na osamostatnění se mnohdy lepší, než maturita z gymplu. Když bude nejhůř, najdeš si prostě práci na plný úvazek v oboru.
Souhlasím. Ta záchranná síť je hrozně důležitá. Pokud bys odcházela s tím, že všechny náklady na provoz nové domácnosti s přítelem budete táhnout vy dva, tak bych Ti to coby studujícímu člověku a tedy někomu, kdo nemá vlastní stálý příjem, asi rozmlouvala. Ale pokud máte na provoz, můžeš si i něco dávat bokem, a kdyby cokoli nevyšlo, máš kde bydlet a máš někoho, kdo se o Tebe postará, než dostuduješ a seženeš si práci, tak je odchod asi dobré řešení, pokud to máte doma takhle vyhrocené…
Jen menší úvaha: Nechci se Tvé mámy zastávat, protože sama i od kamarádek vím, jakou neplechu dokážou mámy na svých dcerách napáchat, ale ona má důvod, proč Tě chce držet doma? Táta s Vámi není? Řeší všechno sama? Jak starý je sourozenec? Netvrdím samozřejmě, že to jsou Tvoje starosti (a přítel má pravdu v tom, že duševní zdraví je na 1. místě), ale možná to v jejím nátlaku hraje vliv.
@blumen píše:
Takze budes dal studovat? Po pripadnem rozchodu bys delala co, mela bys na najem? Z 5 tisic asi ne. Odstehovala bych se, az bych mela praci a na najem, do te doby to vydrzela.
5tisic na spolubydleni staci v pohode a s brigadou pak uz bude mit i v klidu na jidlo apod, jako vyhazovat si moc nebude, ale ikdyby se rozesla tak alimenty + brigada by bylo v pohode na to aby dodelala maturitu a pak praci uz to bude ok.
Dusevni zdravi je fakt lepsi nez mit zajisteny bydleni u matky.
@lleennttiillkkaa
Chci si při bydlení u něj dělat nástavbu a chodit na brigádu. Když to bude málo, změním to na dálkové studium a ani na jednom mi nikdo nic financovat nemusí.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa
Chci si při bydlení u něj dělat nástavbu a chodit na brigádu. Když to bude málo, změním to na dálkové studium a ani na jednom mi nikdo nic financovat nemusí.
V tom případě si s mamkou sedni, promluv v klidu, řekni jí, že si na ní vždycky najdeš čas. Domluvte se třeba na nedělní obědy.
Ona třeba mamka trošku počítala s tím, že jí pomůžeš s náklady na bydlení.
Taky má prostě strach ze samoty, z toho že její malá holčička odchází, z toho, že stárne. Je toho na jednu ženskou kolem 45 let celkem dost.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa
Hlavně si schovej nebo si přestěhuj někam (třeba k babičkám nebo u ž k příteli) občánku, zda máš tak řidičák, rodný list, vysvědčení atd… všechny důležité papíry, které by ti matka mohla ze vzteku schovat, zničit apod…
Chodí do práce matka? Jestli jo, tak s ní téma stěhování vůbec neprobírej. Až bude v práci, sbal se a běž.
Věci co máš ve skříní (toho si snad nevšimne, že pomalu odcházíš), aby matka neměla podezření že už se stěhuješ, stěhuj postupně, jak nebude doma
Proste děláš máme služku a ji se nelíbí že by to pak musela dělat sama.. odstěhuj se. Co vic chceš radit. 18 ti bylo tak jdi
@VitaminC píše:
Muzes, bez. Shazuje te, protoze se boji, odejdes a ona bude muset hejbnout prd-eli.
Přesně. Přijde o alimenty, ještě bude případně ona muset alimenty platit. Plus se postarat o psa, domácnost a další dítě/děti v rodině.
Sedni si se svým partnerem a spočítejte si příjmy a náklady. A podle toho co vám vyjde se buď odstěhuj, nebo se odstěhuj a najdi si brigádu a nebo počkej až budeš vyučená, najdi si príáci co budeš zvládat s nástavbou a odstěhuj se.
Nepotřebuješ k tomu svolení své matky.
Beztak si zodpovědná matka upichla na „zajištění“ dalšího sviště s nějakým novým perspektivním partnerem a je z toho prd a ze starší dcery si udělala otroka a chůvu pro všechno.