Je naše dítě hyperaktivní, nebo nevychované?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1863
9.7.14 08:39

Mám úplně stejnou tříletačku, i s tím spaním, večer jakoby ještě víc ožije, ale zase spí pěkně celou noc, klidně i do půl10 do rána. jinak též neposedí, od mala, ani v kočáře nikdy nevydržela, velmi brzy mluvila, je až přechytralá…a hlavně vyčůraná. tak se držte
jo a mám nyní mimino a když mi někdo řekne jedno dítě, žádné dítě, směju se, u nás to teda neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
9.7.14 08:50

Az na to spani mame doma to same, taky si nesedne a vymejsli furt bejkarny, sice jsem z toho obcas fest na palici, ale stejne jsem rada, ze to neni dite, ktere kam posadis, tam najdes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
9.7.14 08:57

Mam hodne podobne ditko, plus se ničeho nebojí, takze je co chvíli nějaký úraz.
Ale nemyslim, ze je hyperaktivní, myslim ze je to jen peknej hajzlík :mrgreen:…ale jak uz mluvi a chape i souvislosti, je to s nim snesitelnejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
9.7.14 09:46
@Anonymní píše:
Myslim, ze mas jen zive a zvidave dite, kt. navic ted i vzdoruje. Na diagnostiku hyperkativity je jeste brzy. Oproti nasemu diteti mas andilka. Nakupy horor - skakalo z kosiku, lezlo po zebriku, po policich, na pult, na kasu asi 2 roky… Restaurace neprichazela vubec v uvahu, ted se po 3 letech jednou na kratsi dobu zadarilo. Skocilo nebo spadlo do potoka 2×… Nespalo v kocarku od 9 mes., doma po „o“ od 21 mes. Ted staci jen 10 hodin nocniho spanku ve 3 letech. V 15 mes. zvladalo pohybove veci jako 3lete, koordinace a motorika na vysoke urovni, navic je odmalicka neustale v pohybu, lezlo na nabytek, behalo po schodech, skakalo z vysek, strasne rychle utika, ujede na koloodrazedle. Neustale tropi alotrie, s kazdym se seznamuje a „skodi“.Ma za sebou mnoho urazu, jednu zlomeninu, siti zvlada s usmevem. Pri jidle lita a neustale nutime sedet. Neposloucha a zda se, ze neplati nic. Presto si nemyslim, ze je dite nevychovane a na okoli kaslu. Verim, ze se jednou zklidni. V soukrome skolce na mne rvali, nezvladali, tak jsem nase dite stahla. Proste po ranu nefnukalo jako ostatni a nudilo se. Potrebuje neustalou motivaci a zajimave podnety. U nas hodne pomaha sportovat ve zvysene mire a unavit a pak hned vystridat klidovym rezimem napr. s knizkou ci pohadkou. Casem se to zlepsuje. Dodrzovat rezim. Vyplaci se duslednost do zblbnuti, casem si zafixovava, ze takto ne. Neprestat verit, ze vychovavas a ze vychovas. Dockala jsem se i reci, ze nase dite se nedozije urciteho veku nebo pochvaly „matka roku“ nebo i toho, ze je pani rada, ze jeji dite neni nejhorsi, kdyz vidi nase. Byli jsme na vysetreni, hyperaktivita nediagnostikovana, velice pohybove a socialne zdatne dite, zive, ale usmernitelne. S dodatkem, ze je zdrave a zive, vesele a neuzkostne, velice temperamentni a ze je hrozne kolik ted maji deti v ordinacich prilis klidnych, apatickych, nestastnych a uzkostnych. Take se mi libi nazor, ze „zivi lide meni svet“. Manza byl velice zive dite a ted je v klidu. Znam mnoho lidi (jak v okoli, tak i z praxe), kt. byli „hodne“ deti a okolo 30ti let maji potize s uzkosti, depresemi, agresivitou, sebevrazednymi sklony… Hlavu vzhuru, chapu Te, kolikrat jsem byla vycerpana, myslela, ze vyplivnu i dusi, hlidani a pomoc nula, propadala jsem beznadeji a pocitu neschopnosti, ze se vychova nedari, ale nyni vidim spis ty pozitiva a cesem se to lepsi. Je to silna osobnost, kt. se v zivote neztrati a jen tak ji nic nezlomi.

S tímhle souhlasím do posledního písmenka! Náš mlaďas je živel, já naopak byla takový to děsně poslušný dítě a opravdu jsem po porodu malého prošla poporodní depresí, nyní už mám depresi diagnostikovanou jako chronickou. Takže jsem strašně moc ráda, že ten náš rarach je takovej lump, je šťastnej, zdravej a určitě se jednou v životě neztratí.
Máš zdravé, ale temperamentní dítě, tak si toho važ, co by za to daly maminky
jakkoliv postižených dětí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
9.7.14 10:08

@kelynka no, nemluví ve větách, to se nám zatím nedaří, nedá dohromady ani 2 slova ale jinak má slovní zásobu bohatou, slovíčka opakuje hodně ale nesmím to po ní chtít, musí chtít sama. Jakmile bych jí to nějak nutila, tak na mě prdí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
9.7.14 10:14

Holky děkuju za vaše zkušenosti, trochu mě uklidnilo, že v tom nejsme sami.
Malá po obědě spí ale musím ji vzít, ležet s ní v posteli a tímto způsobem uspat, jinak by sama od sebe nespala. Akorát v lednu jsme měli období, kdy asi 3 týdny nespala vůbec a ani uspat nešlo, to jsem solidně padala na ústa, protože jsem v té době ještě navíc byla těhotná…

Trápí mě to hlavně z toho důvodu, že absolutně nevím, jak se zachovat, jak jí dát najevo, že mi vadí co dělá. Naši to nijak nekomentují, protože ví, že zkouším všechno a nezabírá nic ale babička má občas takové nutkání poučovat, že jsem na malou moc měkká, že by měla dostat na zadek, to samé sestřenky. Ale jak píšu, i když malá na zadek dostane, nic si z toho nedělá a nežádoucí činnost stejně opakuje. Snažím se tyhle rady neposlouchat, i když babička vychovala 3 syny ale přece jen je to spoustu let a určitě si už pořádně nepamatuje, jak to bylo. A sestřenky nemají děti, takže tam to vůbec neřeším ale prostě pěním, když mi v tomhle chce někdo radit.

Možná bych spíš já potřebovala oraz, co se malá narodila, tak jsem pořád sní, nikde jsem pořádně nebyla a sama cítím, že vybouchnu strašně snadno, protože už je toho na mě moc…ale tak jako tak, nevím jak na ni reagovat, jak jí vysvětlit, že něco nesmí dělat atd… :nevim: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
9.7.14 10:21

@Verca1989
myslím, že tvá dcera není ani hyperaktivní, ani nevychovaná. V jejím věku je to normální. Až na spánek (díky Bohu, že už spí na jedničku) to máme se synem stejné - sednu si jen na pár minut denně :mrgreen: A také mu můžu vysvětlovat do alelůja, že něco nesmí, plesknout přes zadek, ale zítra to udělá zase - je to silnější, než on. Se vším mi chce pomáhat, všude se plete, všechno doma dělám za jeho asistence. Nesmím ho spustit z očí, jinak je schopen z bytu udělat kůlničku na dříví. Má i světlé stránky, sem tam ho zabavím hrou a můžu nechat, ale je jich pomálu. Každopádně jak říká s oblibou má babička - „buď ráda, že je aktivní a vnímavý - z peciválů nikdy nic kvalitního nevyroste“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
9.7.14 10:41
@Verca1989 píše:
@kelynka no, nemluví ve větách, to se nám zatím nedaří, nedá dohromady ani 2 slova ale jinak má slovní zásobu bohatou, slovíčka opakuje hodně ale nesmím to po ní chtít, musí chtít sama. Jakmile bych jí to nějak nutila, tak na mě prdí :D

Přesně jako můj syn. On se učí sám, nápodobou. Nějaké trénování něčeho, na to mi silně kašle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
9.7.14 11:36

Hmmm, tak moje dcera je to samé. Je jí 29 měs, občas jí stačí fakt spánek 22 - 6 hod, teď zrovna se snaží skákat šipku ze stolu. V obchodě se na zábradlí u pokladen houpe jak opice, neustále bere zboží z regálů a rozhazuje… Není motoricky tolik zdatná, ikdyž chodí od 11 měs. neustále zakopává, lítá bez rozmyslu. Naopak nadprůměrná je v řeči, zvládá r, zpívá písničky, mluví v rozvitých větách, většinou správně časuje, skloňuje, obrovská slovní zásoba. Ale její nejčastější slova jsou NE a NEVIM. V restauraci vydrží, dokud má hranolky na talíři, pak je to šílené, běhá mezi stoly, tahá za ubrusy, hrozně piští. Na ulici se mi vytrhla a vlítla do silnice. Držela se za zadek, věděla, že to nesmí a stejně to udělala, smála se a poskakovala uprostřed silnice. Tehdy jsem jí tedy fakt seřezala jak žito. Zázrak byl, že zrovna v tu chvilku nic nejelo. Domlouvání nepomáhá, mírnému plácnutí se vysmívá, totální ignorace matky… Mám prostě hodně živou a temperamentní holčičku. Hyperaktivní asi není, když jí dám pohádku na tabletu a zaujme jí, tak udrží pozornost i hodinu bez hnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
9.7.14 11:56

Nase ted ctyrleta byla taky jako malinka hodne zive a neposedne dite, vecne vpohybu, v kocarku nevydrzela. Kolem druheho roku se zklidnila, vydrzela sedet na piskovisti a hrat si tam a i docela pak poslouchalaze se s ni dalo neco podniknout. Ted mame 1,5rocni holcicku, ta je taky pekne zive dite (viz jako ty pises na zacatku, az jsem se musela smat :-) a chvli neposedi. Maji to obe po tatinkovi, ten byl jako maly taky neposedny a tomu to i zustalo, porad by jen neco podnikal. Jen jsem zvedava, kdy se i trochu zklidni ta mensi, doufam, ze taky kolem toho druheho roku. Jinak bystra je hodne, ale mluvit se ji mocnechce. A ta ctyrleta, co byla driv tak neposedna, tak ta by se ted nejradeji jen voila v kocarku a nechce se ji tapat (ale s tatinkem na vylete ujde i 10kmbez reci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
9.7.14 12:11

Máme doma úplně to samé jako zakladatelka. Jen teda to spaní je v pohodě, spíme večer od půl 8 do půl 8 ráno. Klukovi jsou 3,5. Doma to ještě jde, ale venku to je neřízená střela, když jdem, tak ho vodím za ruku, vůbec nemá pud sebezáchovy, neposlouchá. Jinak krásně ve větách mluví od roka, je chytrej, zvídavej, ale hooodně tvrdohlavej, paličatej, urputnej. Od března chodí do soukr. školky. Musím říci, že jsem na začátku hlásila, jakoej je a musím říci, že se mu hodně věnujou i individuálně a ty pokroky jsou značný. Od září jde do normální školky, hrozně se tam těší, takže doufám, že už se pomalu zlomí. Jinak 100× vysvětlovat toto se nesmí, je na houby, stejně to po 101 udělá znova. Důslednost a zase důslednost, nic jiného nepomáhá. Ikdyž hooodně pomalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
9.7.14 12:24

Podle úvodního příspěvku se nedá říct, že by byla hyperaktivní. Náš starší byl totéž - restaurace byla sci-fi, jednou jsem se slzami v očích sledovala rodinu s dítětem, které sedělo klidně 45 minut u stolu v kočárku. Spaní stejné - od narození teda horší, řešili jsme to po doktorech. Důležité ale je, jestli se dokáže chvíli soustředit na činnost, která ji zajímá. To má náš třeba naopak skvělé. Takže hyperaktivní určitě není. Jen živý. ;-)

Jak píší holky, v tomto věku se hyperaktivita diagnostikovat nedá a bylo by to i ku škodě. Bude se to hodně zlepšovat, neboj. U nás stačilo najet na absolutní důslednost. Bála jsem se toho, že to bude moc práce, ale v podstatě stačilo 3× ukázat, že jsem opravdu důsledná a už najel na pičítání do 3. Ovšem chce to oběti a nikdy nevyhrožovat planě. Když jsme přijeli ke kamarádce a řekla jsem mu, že jestli bude zlobit, tak odjedeme, museli jsme se po 10 min. zvednout a vážně odjet. Ale příště už stačilo jen říct: Nezlob, ty víš, že já (tu výhružku dodržím) a byl na nějakou dobu klid. :pankac: Bylo to jednodušší, než jsem si myslela. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.14 12:41

Není holčina náhodou květnová? :D tenhle měsíc je asi ve znamení ďáblíka :mrgreen: :P toho totiž máme taky doma :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
9.7.14 12:43

@Martiiinka111 červenec taky nic moc :mrgreen: Navíc syn je ve znamení Draka, což naprosto sedí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
9.7.14 14:28

Jako kdybych četla o svém synovi-2roky. On teda po obědě spí a teď, díky bohu, začal večer zase docela rychle usínat…Takže spí dost, ale jinak to je pařez, lumpík první kategorie a neposeda největší…Vy máte „problém“ se zeleninou, my utíkání nacestu za plot. Přesně na mě kříčí nenene, plácá se po zadku, ale stejně uteče a nejlépe s míčem :zed:. Nepomáhá naprosto nic. A v 28.tt se mi za ní opravdu blbě běhá…Myslím, že nejde o hyperaktivitu, ale prostě neposedné dítě…Já též v okolí neznám nikoho, kdo by vlastnil takový exemplář :). Do restaurací též nechodíme. O víkendu jsme byli na výletě a udělali jsme vyjímku. Seděli jsme v restauraci na terase a stejně to byla ostuda největší :oops:. Návštěv se též vyhýbám, jedině venku na zahradě. Snad se čase uklidní. Jinak moc nemluví, ale začíná hodně opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí