Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
na vzdělání nezáleží, měla jsem chlapa s VŠ, ale byl to debil, teď mám chlapa s maturitou a jsem spokojená, ale znám plno Vš co jsou pohodě. Dodělávám si dálkově VŠ, spíše z nudy než že bych opravdu chtěla mít titul, ikdyž hnací motiv tam trošičku mám, zaměstnavatel mi skrachoval a já nechcu skončit v nějakém marketu za kasou ![]()
Je pro mě mít důležité VŠ, nikoliv kvůli titulu, spíš kvůli tomu, že věřím, že jedině tak se mohu někde „upíchnout“
chápej tím, že manuálně zručná nejsem, podnikatelský typ taky ne a mám gympl
a vedoucí kavárny bych doživotně být nechtěla
co se týče partnera, neberu VŠ=vysoká inteligence a zaručený spokojený vztah..můj partner VŠ nemá, práci dobrou ano, inteligentní je dotatečně..naopak znám spoustu vysokoškolsky vzdělaných mužů, kteří jsou pro praktický život zcela nepoužitelní ![]()
Děláš si nějaký sociální průzkum?
Za mě, je to jedno, ani VŠ nic nemusí značit o inteligenci člověka, jeho sociálním cítění, všeobecném rozhledu a charakterových vlastnostech.
Nesouhlasím s tím, že by lidé s nižším vzděláním byli nějak „jednodušší“..
Spíš si naopak myslím, že spoustu lidí studuje VŠ, protože neví, co dál. Po střední škole jen s maturitou je dnes málokde zaměstnají, navíc, je vyžadován titul i na obory, na které to podle mě není absolutně nutné. A maturita na řemesla, které by člověk mohl dělat i bez maturity.
A protože je těžké najít práci jen s maturitou(nemusí to ale být pravidlem), tak spousta lidí studuje i obor, který ho nebaví, nezajímá a který nemá ani moc uplatnění, hlavně, že mají ve finále titul a mohou využívat státní výhody pro studenty.
A taky záleží, na které ročníky tuto otázku pokládáš. Lidé, co maturovali např. před 20,30,40 lety, měli úplně jiné podmínky jako ti, co mají maturitu dnes.Jejich maturita má nějaký význam. Až do loňského roku, do zavedení státních maturit, měl maturitu pomalu každý „blbec“. Ke státním maturitám mám sice taky výhrady, ale to by bylo na jinou diskuzi.
Takže když to shrnu pro výběr vztahu, samotné vzdělání není pro mě hlavním kritériem, ale zanedbatelné to zase taky není. Záleží a podmínkách a konkrétní situaci.
tak bohuzel v CR si myslim,ze pokud clovek nechce zivorit tak to dulezite je,
pro me osobne ne,ja mam maturitu,ted po mnoha letech jsem zacala opet studovat a manzel ma pouze ucnak,je kominikem vyucen,
na druhou stranu znam plno lidi co maji skoly,ale neumi se prodat a ani vydelat slusny penize a pak jsou lide,kteti jsou vyuceni a vydelaji a kolikrat i v te hlave to maji srovnane lepe
v CR je velky tlak,kazdy chce vysokou skolu a nekteri lide studuji jenom proto aby ji meli,pripada mi to hloupe,
v zahranici se studuje vice pro to,ze ten obor lidi bavi a jde jim,ne kvuli titulu
Nemám potřebu ji „mít“, ale vždy mě bavilo studovat, učit se, novinky z oboru. Takže jsem vystudovala celkem 3 VŠ. A chodila jsem i na různé jiné kurzy. Měla jsem VŠ v době, kdy ji zdravotní sestry neměly a všichni na mě koukali jak na exota. Dneska si hodně (i starších) sestar VŠ dodělává, protože ji ostatní mají, mladé holky nemají na výběr; pouze mezi VOŠ a VŠ. Přijde mi, že tím, že je „povinná“, její hodnota klesla.
Příspěvek upraven 24.10.14 v 16:48
Mám maturitu, manžel VŠ ( před 20ti lety)..Důležité to pro mě není..V životě to pro mě není žádné měřítko - jak ve vztazích milostných, tak ani přátelských.
Pro mne je VŠ důležitá. A to vzhledem k oboru, který jsem si vysnila a vzhledem k tomu, že střední mám jen gympl. Má profese nejde dělat bez VŠ. Navíc mne studium baví, i proto studuji druhou. Titul z první nepoužívám, pokud to není nutné (pracovní záležitosti atp.)
Jinak jsem si partnera vybírala bez ohledu na vzdělání, i když je samozřejmé, že u obou partnerů je nesmírně důležitá přiměřeně shodná výše intelektu. Ale IQ nemusí korelovat se vzděláním, že? Takže bych klidně žila s vyučeným, pokud by v hlavě něco měl. Mám mnoho kamarádů, nesmírně inteligentních, kteří jsou jen vyučeni, snad proto u mne vzdělání partnera hraje v „požadavcích“ snad poslední roli.
Příspěvek upraven 22.01.12 v 13:50
Co to je za otazku? Nikdy me nenapadlo neco takovyho resit, po prvnim rozhovoru s clovekem okamzite poznas jestli ti sedi nebo ne, jestli si s nim rozumis a da se s nim mluvit na urovni a kdo resi jestli ma VS, tak moc nechapu k cemu. Mela jsem kluka truhlare a byl vybornej, ale porad resil ze ja mam 2 VS a chtel furt neco studovat
pritom mel rozhled, byl strasne sikovnej, vtipnej, nemel takovy vycitky vubec za potrebi. Ted mam manzela Ing a zdaleka si nerozumime tak dobre:)
Nevím, jestli bych to nazvala důležité, ale jsem moc ráda, že VŠ mám.
Manžel má maturitu a ani jeden z nás s tím nemá problém. Ovšem přiznávám, že muž pouze se ZŠ nebo tříletým výučním listem by mě asi nezaujal
![]()
Možná je to ovlivněné tím, že jsem na učnáku učila a viděla jsem ten současný „materiál“. ![]()
hranika píše:
Co to je za otazku? Nikdy me nenapadlo neco takovyho resit, po prvnim rozhovoru s clovekem okamzite poznas jestli ti sedi nebo ne, jestli si s nim rozumis a da se s nim mluvit na urovni a kdo resi jestli ma VS, tak moc nechapu k cemu. Mela jsem kluka truhlare a byl vybornej, ale porad resil ze ja mam 2 VS a chtel furt neco studovatpritom mel rozhled, byl strasne sikovnej, vtipnej, nemel takovy vycitky vubec za potrebi. Ted mam manzela Ing a zdaleka si nerozumime tak dobre:)
To je pravda, že velmi často to spíš řeší chlapi, pokud mají nižší vzdělání než jejich partnerka. Můj zas řeší, že je „jen“ Bc.
![]()
Baslerinda píše:
Otázka je naprosto jasná. Je pro vás důležité mít VŠ, nebo se spokojíte ,,jen,, s maturitou ? Hledáte si ( nebo máte ) partnera se stejným vzděláním, nebo to pro vás není rozhodující ?
Pro mě je to důležeté (abych se mohla zabývat tím, čím chci) u partnera je mi to jedno.. ![]()
Posledni dobou, zacinam zjistovat, ze mit VŠ je velmi dulezite, at uz v uplatneni v praci, nebo v komunikaci s lidma.Bohuzel.A partner se ZŠ vzděláním, by me asi nepritahoval
,ale vyucni list mi rozhode nevadi.Pokud je sikovny. ![]()
Ano, aby měl můj partner VŠ tech. směru byla podmínka nutná, nikoli postačující.
Po těch zkušenostech, co mám, to psát můžu, páč s těma jen s maturitou nebo humanitně zaměřenýma, jsme si moc nerozuměli. A pro mne je to taky plus, abych mohla dělat svou práci.
Příspěvek upraven 22.01.12 v 14:08
Otázka je naprosto jasná. Je pro vás důležité mít VŠ, nebo se spokojíte ,,jen,, s maturitou ? Hledáte si ( nebo máte ) partnera se stejným vzděláním, nebo to pro vás není rozhodující ?