Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, že by člověka ovlivňovalo a omezovalo místo narození, s tím nesouhlasím. To by bylo asi stejné, jako tvrdit, že kdo se narodil ve velkoměstě nemá co dělat na vesnici a naopak. ![]()
My třeba část léta trávíme v Čechách a poznáváme naší zemi, ale spolu s tím také cestujeme do ciziny, na výlety do okolních zemí, za poznáním po Evropě i po světě, loni jsme třeba cestovali po severní Americe. A letos si naopak chceme užít pořádný odpočinek a plácnout s sebou k moři, o nic se nestarat. Mám pocit, že v ČR bych si tolik neužila a neodpočinula, protože jsem pořád „doma“. Jsem stále ve stejném prostředí, mluví se kolem mě pořád stejným jazykem, jsem pořád ve střehu, očekává se ode mě nějaká spolupráce - něco zařídit, vyřídit, jsem na příjmu „kdyby náhodou“ a tak dále. Kdežto v cizině u moře prostě „vypnu“, užívám si ten jiný vzduch, to sluníčko a moře, nic neřeším a i lidi z mého okolí vědí, že jsem prostě pryč, daleko a nic po mě většinou nechtějí. Je to jiné.
Ale pro mě celkově je cestování důležité, nebýt pořád zavřená a omezená hranicemi. Čechy jsou krásné, to jo, ale sakra tam za hranicemi je celý úžasný a krásný svět! ![]()
S tímhle si dovolím nesouhlasit. Ne proto, ze se do zahraničí taky chystáme, ale proto, ze tenhle názor mi přijde mimo. Stačí se podívat na Sněžku, Šumavu atp, kde je daleko více lidi než na pláži. Podle mě je jedno jestli jsi v obchodu, na horách, na pláži, když to chytneš tak je úplně jedno kde. Ten vir hranice ani mapy nezná.
Mám ráda moře, ale ne vedro. Představa dovolené na lehátku v Chorvatsku mě nějak neláká. Vyhovují mi naše dovolené autem, kdy projedeme kus Evropy, zastavíme na pár dní a zase pokračujeme, prostřídáme města, hory, moře, přírodu. A v Čechách si to taky užiju, ale zase trochu jinak.
Pro me je more dulezite, v cechach bych na dovolenou vlastne ani nejela… ( ale zas nebydlim v panelaku a les mam uz v podstate na zahrade). Byla jsem zvykla jezdit 2-3 x do roka a diky malemu mimcu jsem mela 2 roky pauzu. Mela jsem letet v cervnu, tak to mam prehozeny na srpen a doufam, ze to klapne, protoze proste potrebuju k mori…jinak v mem okoli tohle v podstate nikdo nechape ![]()
Přesně takhle to cítím i já. Čechy jsou krásný, ale to i Rakousko ať už Alpy, nebo Vídeň.
Jsem horsky typ. Potrebuju hory (at uz ceske nebo cizi). Pro me je dovolena vylezt na nejaky hoodne vysoky kopec
. K mori bych sama nejela, ale loni s detma to bylo fajn. Nicmene cestou k mori jsme se na par dni stavili v Alpach a u deti tez vyhraly - letos se jelo znovu do Alp.
Mě se líbí obě varianty. Moře mám ale spojené s mnohem větším odpočinkem, relaxem - moře, pláž, jídlo, drinky, sem tam výlet. V Čechách na dovče jezdíme pořád na výlety, což je taky super, ale není to vyloženě ta odpočinková dovolená. Teď budeme mít mimčo, tak moře asi na pár let odložíme a budeme jezdit převážně po Čechách a okolí. Protože s prckem by asi ani u toho moře nebyl zas takový odpočinek.
Už teď se ale těším, až zase jednou k moři vyrazíme. ![]()
@bse.pedro píše:
Slaná voda není zdravá, nadbytek soli škodí, zvyšuje krevní tlak, atd…![]()
Já ji nepiju
Ale ksicht jsem vysušený měla, jen co je pravda
Partnerovi ale zase třeba rychleji zahojila bebicko ![]()
More miluju. Tak moc, ze sem se z Cech odstehovala. Bavi me, ze muzem kdykoliv na plaz. Nabiji me to a mam radost, ze i muj maly syn si to uziva, vody se neboji atd.
@Natálka26 Já se bez moře objedu a naprosto nechápu lidi, kteří se hned hroutí, když jeden rok k tomu moři nejedou…
@Hotaru píše:
Já ji nepijuAle ksicht jsem vysušený měla, jen co je pravda
Partnerovi ale zase třeba rychleji zahojila bebicko
Když jsem se byl naposled koupat v rybníce, vypil jsem tolik vody, že kapři zůstali na suchu…
Na rychlé hojení bebí mám v květináči Aloe vera, stačí utrhnout kousek listu a potřít, je to jednodušší a rychlejší, než kvůli odřenýmu kolenu jet dva dny autem k móři…
![]()
Dovolena bez more pro me neni poradna dovolena. Ale nemame radi vedra a nechceme jet dlouho, tudiz jezdime jen tady u nas v Nemecku na sever. Idealne bysme se tam radi prestehovali.
@Natálka26 píše:
Samozřejmě hrady, zámky, koneprusy, Macocha, zoo, různé výlety o Čechách jezdíme, ale u toho moře je to pro mě zkratka jiný a je jedno jestli je to Chorvatsko, Bulharsko, Thajsko. Jde o to, ze když jsme v Čechách tak si tak neodpocinu jako u moře, kde řeším pouze to co si dnes dam k jídlu. V Čechách ten telefon odložit neumím, ale umíte to jde snadno. Večer jen kouknu kdo volal a podle důležitosti se rozhodnu jestli zavolám zpět nevinně.
A není to jedno? Však si můžete každá jezdit kam chcete, ne?
Nebo plánujete dovolenou spolu a nemůžete se domluvit? ![]()
Mám ráda obojí, i dovolenou u nás, i u moře. Ale u moře to vedro špatně snáším. Hledám zemi, kde by bylo teplé moře ale teplota vzduchu max. 25 stupnů ![]()