Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
připadá vám spravedlivé, že mamka platí sestře každý rok zahraniční dovolenou, na kterou jezdí společně, a když jsem chtěla peníze stejné hodnoty (jako stojí ona dovolená u moře) bylo mi řečeno, že mohu jet s nimi, ale jinak peníze využít nemohu? Já moře nesnáším, raději si koupím ojeté auto, které potřebuji… Přijde mi nefér, že je to takto každý rok (už tak 8 let)a jelikož moře mě neláká a nejezdím, vlastně bych za to už mohla mít dost věcí.. Přeci každý má jiné priority a když mamka vráží do sestry peníze takto, proč já bych si je nomohla využít, jak preferuji já? Zajímá mě jen objektivní názor. Předem díky ![]()
Matka platí sestře dovolenou, aby nemusela jet sama nebo s cizími lidmi. S tvého ojetého auta bude mít prd.
@petuldaa Objektivní názor je ten, že jsou to peníze mamky a ta si s nima může dělat co chce…
Nevidím důvod, proč by ti je měli dávat hotově. Něco ti nabídli, ty to nechceš, tvoje smůla.
Není žádná povinnost mamky platit zahraniční dovolenou dospělým dětem a když už se tak rozhodne, tak sourozenci, který to odmítne, dávat revanš ![]()
NEní její povinností vás jakkoliv dotovat a chtít po ní peníze stejné hodnoty je přinejmenším sprosté
Že Tě moře neláká je Tvůj problém..
Taky znám rodinu, kde babička a děda, kteří si to můžou dovolit, dávají svým dospělým dětem a vnoučatům jako vánoční dárek zahraniční dovolenou..POkud vím, tak peníze stejné hodnoty nevyplácejí nikomu..Ostatní dárky jsou tak v mezích normy, jakože by někoho poslali na dovolenou a jinému koupili drahou obývací stěnu a sedačku, tak to u nich nefunguje..Oni teda neberou všechny zaráz, ale na střídačku - jeden rok jednu rodinu, další rok druhou rodinu..
Můj objektivní názor je ten, že moc materialisticky kalkuluješ. Pokud Tě zvou na dovolenou, jeď..POkud z nějakého důvodu nechceš, nemáš nárok na žádný „revanš“..
@boball píše:
Matka platí sestře dovolenou, aby nemusela jet sama nebo s cizími lidmi. S tvého ojetého auta bude mít prd.
Přesně, tak jim navrhni, kam bys ráda jela ty. Jde nejspíš o ten společně strávený čas. Ještě jsem teda neslyšela, že by se v rodině proplácela dovolená ![]()
Nabídla ti zaplacení dovolený… ty nechceš, tvůj problém. Z auta by maminka nic neměla, takhle alespoň netráví dovolenou sama.
Edit a říct si o peníze nebo nákup něčeho v podobné cenové hladině by mě ani nenapadlo a přijde mi to od tebe dost divný/sprostý (lepši slovo mě teď nenapadá).
Příspěvek upraven 10.03.14 v 14:08
Mamka nabízí tobě i sestře společnou dovolenou. Ty ji využít nechceš, takže máš smůlu, nic jiného ti nenabízí.
Tohle mi přijde fakt hrozná povaha - někdo nabízí něco, i když by nemusel nic a druhej ještě bude brblat, že se mu to nelíbí a chce něco jinýho. ![]()
Chtěla jsi objektivní názor, no. ![]()
@petuldaa Nám taky rodiče platí společnou dovolenou, beru to tak, že je to pro ně prostě super mít dětičky jednou za rok pohromadě /u nás teda zimní/… nikdy by mě nenapadlo, chtít po mámě peníze když nejedu…
![]()
@Jana206 píše:
Není žádná povinnost mamky platit zahraniční dovolenou dospělým dětem a když už se tak rozhodne, tak sourozenci, který to odmítne, dávat revanš
NEní její povinností vás jakkoliv dotovat a chtít po ní peníze stejné hodnoty je přinejmenším sprostéŽe Tě moře neláká je Tvůj problém..
Taky znám rodinu, kde babička a děda, kteří si to můžou dovolit, dávají svým dospělým dětem a vnoučatům jako vánoční dárek zahraniční dovolenou..POkud vím, tak peníze stejné hodnoty nevyplácejí nikomu..Ostatní dárky jsou tak v mezích normy, jakože by někoho poslali na dovolenou a jinému koupili drahou obývací stěnu a sedačku, tak to u nich nefunguje..Oni teda neberou všechny zaráz, ale na střídačku - jeden rok jednu rodinu, další rok druhou rodinu..Můj objektivní názor je ten, že moc materialisticky kalkuluješ. Pokud Tě zvou na dovolenou, jeď..POkud z nějakého důvodu nechceš, nemáš nárok na žádný „revanš“..
Ne, nemyslím si, že je to upřednostňování. Pokud tvá sestra jezdí na dovolenou s maminkou, tak si nemyslím, že je to stejné, jako by ti dala peníze na tvé ojeté auto. Je to totiž něco úplně jiného. Tvá mamka by možná na dovolenou sama nejela, tak platí sestře. Můžeš jet s nimi, ale to se ti nechce. Nevidím důvod, proč by ti mamka měla dávat peníze. Dovolenou s ní trávit nechceš, sestra ji s ní tráví - a možná z toho třeba také není úplně nadšená, ale dělá to pro mamku, aby si jednou v roce odpočinula, protože ví, že mamka by sama nejela
…
@petuldaa I když se to může zdát, že sestra dostává něčeho víc, není tomu tak. Kdyby ses rozhodla jet k moři ty a sestra třeba onemocněla a nejela, měla bys z toho víc ty než sestra. Musíš pochopit, že nabídka je pro tebe i sestru stejná a zní „Můžete jet se mnou k moři.“
Není to nabídku typu „Můžete jet se mnou k moři a když nepojedete, peníze vám dám.“ Tím, že nejezdíš se o ty peníze vydané za dovolenou akorát sama šidíš aneb „Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.“ ![]()
Promiň, ale je to tak. Mamka se vám snaží zajistit prázdniny, spojit to s časem, který můžete strávit s ní a udělat něco pro všechny a ty se chováš takhle nevděčně a vidíš jen sebe a své auto. Nebuď na mamku a sestru tak tvrdá a zkus pouvažovat nad tím, že pojedeš s nimi místo toho, že budeš zase sedět doma a litovat se jak je ten svět nespravedlivej. ![]()
Příspěvek upraven 10.03.14 v 14:20
Ty bys měla přednostně dostat od mamky leda jednu po čuni, nevděčnice. ![]()
Příspěvek upraven 10.03.14 v 14:20
Ok, beru to, dává to smysl, co píšete..
Pro upřesnění. Bylo to první rok (8 let zpět), kdy jsem se jen zeptala, zda bych nemohla místo toho si pořídit ojetinu. Bylo mi řečeno, že dovča nebo nic a od té doby jsem to už nikdy víc neřešila, po nikom nic nechtěla.. Jen mi přijde zvláštní, že si to ségra nechá zaplatit každý rok a není ji to blbý, když už 5 let pracuje a slušně vydělává. Každopádně děkuji za reakce.