Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@nototo píše:
@j.a.n.i1 hele dočti to a nechytej se slova
Neboj, ja mam dotčeno, ale ty pises strasne blbosti. Jo, beru, kdyz nekdo kalisek vyzkousi a z nejakeho duvodu mu nevyhovuje, ovsem ani to nezkusit a psat snuzku nesmyslu, to si pak holka akorat k smichu.
@MP Janka No a to byl nejspis ten problem, on se zas tak hluboko nedava…
@P4ja píše:
Tak nevím, kolik žen jsi viděla, že vylyva kalíšek do umyvadla.![]()
Ale jen když už tak brojis proti rychle se množícím bakteriím v kalíšku, tak krev z něj vylijes do WC a splachnes. Kdežto vložky a tampony se pěkně plní v odpadkovem koši. Pamatuji si ani ne půlku směny v práci a odpadkový koš byl fakt echt humus. Párkrát byl odpad i ucpaný, protože některé to házely přímo do mísy. Ale pořád jsme u toho, ženy umí být prasátka a je úplně jedno, které hygienické potřeby používají.
A hlavně můžeme být rády za tu možnost volby a alespoň nějaké pohodlí. Když vyprávěla prababička, tak by se z toho dnešní ženy
Příspěvek upraven 28.10.19 v 15:27od utírání spodničkou přes vyvaření a šití vložek atd.
On je docela humus ten koš i otevřít, když tam občas někdo hodí nezabalenou vložku. Ucpané odpady a nápisy na všech veřejných toaletách, aby to tam dámy neházely, to už je no comment
@j.a.n.i1 píše:
@MP Janka No a to byl nejspis ten problem, on se zas tak hluboko nedava…
Právě. Chce to natrénovat. Aby zase netlačil na čípek. Já to taky chtěla zprvu vzdát. A když jsem začínala kdysi s tamponama, kolik já jich vyhodila…
@MartinaIrena Mám teorii, může to být kvasinkami, nebo pokud je děložní čípek hodně nízko tak na něj tampon může tlačit, zatímco kalíšek se ho skoro nedotýká.
@MP Janka Ono s kalíškem je nutné že začátku trochu experimentovat než najdete vhodnou pozici, já ho třeba necítím pouze pokud ho mám nahoře kolem čípku jinak je to nepříjemné. Pokud u toho co máte nenajdete pozici při které o něm nevíte, tak je potřeba zkusit jiný. Moje sestra si první kalíšek koupila moc velký, druhý byl zase moc tvrdý a až na třetí pokus se trefila. Já jsem třeba musela úplně odstranit stopku protože mi vyčnívala z pochvy ven a hrozně škrábala. Mám LadyCup L.
@nototo píše:
@jiti81 musíš si tu šňůrku přidržet směrem dozadu od močové trubice a nepočůráš si jí
No spíš bych měla obavu že si tam něco zanesu. Přece nemůže stačit omytí horkou vodou. Prostě si tam imrvére rveš něco, co není sterilní a o to jde. Nebo si ho snad vždycky dezinfikuješ? Furt je to silikon, nebo guma kde může dojít k drobným prasklinkám oku neviditelným kde ti mikroskopicky bude ta krev hnít.
Ale neodsuzuji, opravdu
Tak sterilní ale není ani vložka ani tampón. Naopak ten tampon mi přijde nejmíň hygienický. Musí se měnit každou chvíli, takže pěkně s rukama plnými bakterií od kliky, oblečení, starého tamponu. Zatímco kalíšek měním 2× denně v pohodlí svého domova ve sprše, kde mám ruce pěkně čisté.
@lucenka Jo, to je svatá pravda. Mění se méně často a krev vůbec není cítit. Oproti tamponu. To mě dost překvapilo a i to, že jsem se zbavila kvasinek, co jsem s nima léta bojovala, mě přesvědčilo.
@nototo Do kalisku nejde vzduch, funguje na principu podtlaku
@MP Janka ja po porodech potrebovala vetsi kalisek, koupila jsem take merulu, mela jsem ho prvne a prisla strasna bolest po chvilce
uplne me to vydesilo. S jinym se mi to nestalo. Pak jsem si pohrala se zavedenim a je uz vse v poradku. Jeste bych to zkusila ![]()
@Káťa19 píše:No ona věřit nebude. Protože
@nototo Do kalisku nejde vzduch, funguje na principu podtlaku
@MartinaIrena píše:
@lucenka Jo, to je svatá pravda. Mění se méně často a krev vůbec není cítit. Oproti tamponu. To mě dost překvapilo a i to, že jsem se zbavila kvasinek, co jsem s nima léta bojovala, mě přesvědčilo.
Mně povídej. Já nikdy tampony nepoužívala a po porodu jsem nestačila kupovat a měnit vložky. A nehledě na to nepohodlí a obavy, že proteču. Kalíšek měním párkrát denně a hlavně ráno a večer v klidu doma.
A druhá věc, která mě o něm přesvědčila bylo, když jsem omylem vyprala prsní vložku. Takovej cucek, co jsem vytáhla, to byl fakt humus. A když si vezmu, že se takhle někde na skládce válí použité tampony a vložky. ![]()
Mně kalíšek maximálně vyhovuje, o menstruaci skoro nevím. I musím ymslet na to že ho mám, protože ho vůbec necítím. První použití nebylo úplně ideální, chce to trochu tréningu a vydržet a pak si to třeba sedne. Nebo taky ne ![]()
Ale jsem ráda, že nemusím používat vložky a tampony. jednou se mi s tamponem udělalo tak strašně špatně, že jsem myslela, že na mě jde infarkt nebo co a přešlo to až po zbavení se tamponu. pak už jsem je radši nikdy nepoužila.
kalíšek není pro někoho, komu vadí pohled na krev, nebo manipulace s ní, ale jinak se to vcelku dá, pokud teda někdo nemá velmi silnou menstruaci ![]()
Já když jsem prvně zkoušela kalíšek, tak jsem myslela, že moc velcí kámoši nebudeme, ale pak se to srovnalo.
Myslím, že kalíšek nikdo neomývá na veřejných záchodech v umyvadle
já bych to tedy nikdy neudělala. To bych ho raději v kabince vytrela ubrouskem a umyla až večer doma
kdybych ho musela pořád měnit ve škole nebo v práci, tak bych se na něj asi vykašlala, doma se mění nejlíp. Hlavně mi přijde super, že nemůže dojít. Ve městě si člověk doběhne do drogerky, ale když jsem ještě jako středoškolčka bydlící na vesnici zapomněla doplnit zásoby a dostala to na víkend, tak mě posledních 5 tampónů fakt nespasilo… zlatý kalíšek.
Naopak na festival, vodu a akce kde ta hygiena je někdy pochybná jsem si místo kalisku brala raději neco jiného.
A manipulaci s krví se člověk nevyhne ani u tamponu nebo u vložky…
I když já se teď bojím kalíšek používat kvůli nově zavedenému tělísku, prý se kalíšek moc nedoporučuje, aby podtlak tělísko neuvolnil ![]()
Nevim, proc se v podobnych diskuzich vzdycky naramne probira vymena kalisku na verejnych zachodech a vymyvani v umyvadle ![]()
On ten kalisek pojme tolik krve, o jake si tampon muze nechat jenom zdat, takze jsem s nim za nekolik let pouzivani manipulovala na toalete v zamestnani dvakrat-trikrat. Vyndala jsem ho, vylila do zachodu, utrela toaletakem a normalne jsem si ho zase dala zpet. Jinak rano doma po noci vyleju, vlozim do sebe, opet doma vecer pred sprchou vyleju, osprchuju se, kalisek zase vlozim do sebe. A to vcetne cviceni. Nikdy mi teda nijak extra super sterilni neprisla ani aplikace tamponu, tak nevim, proc bych mela hrotit kalisek. Navic k te krvi se tam nedostane vzduch, takze ani nezapacha jako pouzity tampon nebo vlozka.
Nekdo tu vzpominal tury v horach - tam je naopak kalisek ultraprakticky, protoze nemusim odskakovat do kericku menit tampony a pak je s sebou nosit pouzite v sacku zase dolu do civilizace, abych je vyhodila. S kaliskem jsem absolvovala i nekolikadenni treky a naopak to na rozdil od tamponu bylo skvele v tom, ze jsem rano vyndala kalisek, vylila obsah nekde pod mech, kalisek nandala a cely den jsem neresila zadny tampon, jeho vymenu a skladovani v krosne. A to prosim pekne druhy den menstruace menim tampony „super“ (ty vetsi nez normalni velikosti) co 3 hodiny maximalne, protoze jinak protekaji.
Nijak nehygienicky mi kalisek a manipulace s nim neprijde. Chlapovi prece taky penis pred stykem nedezinfikuju, takze pocitam, ze s nejakymi bakteriemi se zdrave posevni prostredi poradit musi. A od doby, co mam kalisek, netrpim na kvasinkove zanety, ktere jsem s vlozkami a pozdeji tampony mela.
@Afrikana Tak já to chápu. Ale chápu, že to někoho prostě ekluje.
Jinak s tebou souhlasím. Za mě je ten pocit, že v době MS můžu v klidu spát bez toho aniž bych řešila možné proteceni k nezaplacení. V práci jsem si kolikrát neměla čas pomalu ani zajít na záchod a ve spěchu měnila vložky. Takhle jsem v klidu. Sport a třeba týden na vodě taky super. To je pro mě víc než trocha nepohodlí při výměně.
Ale taky záleží, jak silné krvácení je. Chápu ty, které o MS pomalu ani neví, že pro ně kalíšek může být zbytečný
@ospalámyš právě že, kdo má silnou menstruaci, tak je za něj rád…
Bohužel po druhém porodu mám fakt silnou a musela jsem koupit velký kalíšek, jinak bych to nedala, tampon i vložka v kritický den (mám tak den a půl velmi silnou) protékají okamžitě, musím mít kalíšek a ještě se sichrovat malou vložkou (mám látkové), ale musela bych být zavřená s dětmi doma a neexistovalo jít na dvě hodiny ven, takto už aspoň můžu fungovat, sice kalíšek musím také často vylévat, ale ty tři hodky třeba dám…
@Afrikana
přesně tak, hezky jsi to napsala…
to vymývání na záchodkách, aky se vždy divím, jak se to tolik rozebírá, jen bych k tomu ještě chtěla říct, že se kalíšek má umývat STUDENOU vodou, právě kvůli případnému množení bakterií, které mají rády teplo.
Když má někdo silnou menstruaci, nosí si petku s vodou v kabelce a kalíšek opláchne, pokud není přístup k vodě