Je tu také někdo, kdo nemluví anglicky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6076
11.1.22 00:13

Je mi o pár let méně, anglicky jsem se učila od 8 let. Od maturity jsem ji snad nepoužila a dnes už neřeknu souvislou větu. Něco málo rozumím psaným aj, ale to je tak vše.
Ale jsem šikovná na ruce, umím skvěle péct a vařit a dokážu se postarat o rodinu.
To je důležitější, než rozumět nějakýmu barmanovi na dovolené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
11.1.22 02:05

Na škole jsem měl němčinu.
V jedné práci hned po škole byl samý Ukrajinec tak by mi byla AJ, NJ úplně k prdu a ještě nějaké dva roky zpět v japonské firmě :lol:
Ještě že mám ruce a nohy vždy se člověk nějak domluví.

Jo a v Anglii jsou strašně velkorysý ukazují na chlebíček říkám TEN a oni mi jich dají deset :lol: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.22 10:06

Mockrát děkuji všem za milá slova :srdce:

• Citovat
  • Upravit
234
11.1.22 10:17

Nemyslim, ze si musis pripadat hlupo, ak nevies po anglicky, v beznom zivote absenciu jazyka nepocitis, avsak v pracovnom zivote je neznalost aspon jedneho jazyka na komunikacnej urovni v kombinacii s ukoncenou VS velke minus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
groves
11.1.22 19:38

Pro věčné začátečníky a ty co umí Anglicky jen číst velice doporučuji kurz od pana AJ Hoge zvaný Effortless English. Hoge je velký odpůrce výuky Angličtiny na školách, kde se učí gramatika a biflováním slovíček. Všichni víme, že to nefunguje a na škole se dobře naučí angličtinu naprosté minimum lidí, obzvláště pak na mluvené úrovni.

Hoge poukazuje na to, že každý se naučíme mluvit nějakým jazykem jako dítě, aniž by jsme se naučili jediné pravidlo gramatiky. Nejprve jako děti posloucháme, pak opakujeme jednoduché slovíčka a nakonec mluvíme dobře, ještě předtím, než vůbec chodíme do školy a známe cokoliv o gramatice.

Hoge jeho systém výuky nazval „Angličtina bez námahy“, protože za celý kurz nebudete potřebovat strávit ani minutu studováním knih, gramatiky a biflováním slovíček. Člověk jen poslouchá jeho nahrávky a odpovídá na jeho otázky v těch nahrávkách. A musí se ta nahrávka poslouchat tak dlouho, dokud to zcela neovládáte a pak teprve přejít na další. Ono když to zopakujete dostatečně krát, tak se to zapíše do paměti a už to tam je.

O úspěchu jeho metody svědčí přes 40 milionů stažení jeho kurzu a je znám jako nejlepší učitel Angličtiny na světě.

No a ještě to zkombinujte s online kurzem na Youtube na kanálu English Hacker a budete mluvit Anglicky za několik měsíců. Já sám jsem se jen s pomocí těchto dvou kurzů naučil dobře mluvit za pouhé 3 měsíce a po 6 měsících jsem již sám odjel do Asie na pár měsíců a ještě jsem se tam seznámil s dnes mojí manželkou, rodilou mluvčí Aj. Takže to opravdu funguje. Jen se musí pořád a pořád mluvit. Celý den a klidně pro sebe.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.22 22:28

@groves
Mockrát děkuji! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
36556
12.1.22 12:45
@PaníBovaryová píše:
Někde jsem četla, že to hodně prý souvisí s hudebním sluchem :think: Možná by stálo za to posílit nejdřív sluchové vnímání - jako když se dítě učí mluvit na logopedii - když říkáš, že nemáš cit a nedokážeš zopakovat (jazykový cit je naučený, ne vrozený)

Říká se to, ale podle mě to pravda není. Já mám hudební hluch a jazyky se učím relativně snadno, přízvuk mi celkem chvalí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.1.22 12:49
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je tu také někdo, kdo nehovoří anglicky? Je mi 30 let, mám vš vzdělání a nemluvím anglicky. Je to v mém věku poměrně neobvyklé, všichni na mě koukají dost nevěřícně. Pravda je taková, že ve škole jsem byla němčinář, ta mi celkem dost šla, ale od maturity jsem německy nemluvila. Na vš jsme angličtinu neměli a je fakt, že mi vůbec nejde, nemám na ni cit, výslovnost také ne, nejsem schopna zopakovat těžší slovíčko. Umím jen nějaké naprosto základní fráze, představit se a tím končím. Sem tam maximálně něco malinko postřehnu… Hrozně se vždy stydím, když jsme s manželem někde v cizině, s někým se seznámíme a já jen čumím, protože nerozumím a neumím nic říct, nebo když je potřeba tam něco vyřídit…. Zkouším koukat na seriály v aj, mám v mobilu aplikace, dokonce jsem chodila i na kurz a jsem uplně marná. :zed: Má to někdo také tak?

Tak angličtina se bere u kvalifikovaných profesí jako standard, to je fakt. :think:
Když se pak lidé pohybují ve své bublině, mají pocit, že anglicky umí každý.

A upřímně, mezi mladšími lidmi to tak v Praze skoro je. Ještě před deseti lety se mi běžně stávalo, že jsem u pokladny překládala cizincům, dneska mladší pokladní/prodavačky umí. Nebo když se dřív v centru Prahy cizince zeptal na cestu, lidé od něj odstakovali. Dneska se k němu hrne deset lidí, co si chce procvičit angličtinu. :mrgreen:

Já bych ti doporučila a) objednat Netflix, b) vypnout si češtinu. Důsledně. A do roka mluvíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32927
12.1.22 13:01
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je tu také někdo, kdo nehovoří anglicky? Je mi 30 let, mám vš vzdělání a nemluvím anglicky. Je to v mém věku poměrně neobvyklé, všichni na mě koukají dost nevěřícně. Pravda je taková, že ve škole jsem byla němčinář, ta mi celkem dost šla, ale od maturity jsem německy nemluvila. Na vš jsme angličtinu neměli a je fakt, že mi vůbec nejde, nemám na ni cit, výslovnost také ne, nejsem schopna zopakovat těžší slovíčko. Umím jen nějaké naprosto základní fráze, představit se a tím končím. Sem tam maximálně něco malinko postřehnu… Hrozně se vždy stydím, když jsme s manželem někde v cizině, s někým se seznámíme a já jen čumím, protože nerozumím a neumím nic říct, nebo když je potřeba tam něco vyřídit…. Zkouším koukat na seriály v aj, mám v mobilu aplikace, dokonce jsem chodila i na kurz a jsem uplně marná. :zed: Má to někdo také tak?

Nepíšeš o mně? :mrgreen: Já též, na ZŠ němčina (ale v 90 letech, takže fakt nic moc), na gymplu němčina angličtina, maturovala jsem z AJ. Na VŠ AJ vůbec, měli jsme odbornou němčinu, a 2 roky latiny a rok polštiny. Po škole už jsem byla doma s dětmi. Na dovolené jsem spoléhala na ex, který AJ používal při studiu i v práci, takže zvládal. Já jsem se styděla. Ale vím, že je to potřeba, hodí se to, a chtěla bych se umět normálně domluvit, ale taky nevím, jak to uchopit, aby ta komunikační schopnost byla. Poměrně si i pamatuju slovíčka, gramatiku už ze školy moc ne. Teď jsem na RD, mám aspoň Duolingo v mobilu, abych denně přišla s AJ do styku a osvěžila si to. Asi víc by mi bodl nějaký individualizovaný kurz (abych neztrácela čas tím, co už umím nebo to stačí jen zopakovat a upevnit), ale zatím jsem takový nenašla, navíc finance..čas..Kromě občas dovolených mě zatím nic nedonutilo AJ pravidelně používat. Filmy a seriály mě moc nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.22 17:02

@Bábrdl netflix už 2 roky mám, pouštím si seriály pouze anglicky, ale s českými titulky, jinak bych nerozuměla ani ťuk…..

• Citovat
  • Upravit
1702
14.1.22 18:01

Mě pobavilo, že to máš v sekci „Cvičíme, krásníme“… :palec:

Určitě nejsi jediná, mám kolegyni (asi 35 let) a taky angličtinu nedává a dorozumí se jen německy. Ale je pravda, že mi to přišlo zvláštní, máme tu samou VŠ a je tam povinná jazyková zkouška že 2 cizích jazyků, tak netuším, jak to udělala. :D

Pak taky teda potkávám skupinu lidí, kteří sice říkají, že umí a jejich schopnosti končí někde u A2. :roll: Takže bych se být tebou nestresovala. Hlavně neházet flintu do žita!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková