Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zvonimír, to snad ani není možné
![]()
No ale proti gustu…
Já znám kluka Věroslava (když byl malý, říkali mu Věrku, Věrečku) a kamarád teď čeká mimi a když to bude chlapeček, bude Gustav po tatínkovi ![]()
Radu,
jméno máš krásné, aspoň jsi originál!
Já jsem Markéta a těch jou tisíce…
vlastně jsem taky originální protože matrikářka zřejmě z roztržitosti zapomněla napsat na „e“ čárku takže jsem kratce Marketa…což je taky dost hrozný!
Jinak jsou ještě krásný jména Jonášek, Tadeášek… a Šimonek je taky hezký!
Stellinka je taky krásný jméno a docela se teď dává…známí mají čerstvého Šimonka a Stellinku měli v záloze kdyby to byla holčička…
Jo a k tomu Radovanovi, že to zní královsky…
to máš pravdu! ? I my jsme se u toho s manželem nasmáli, když jsme si říkali, nó Radovan, to nemůže být nějakej dělník…to zní jako přinejmenším „oblastní manažer“
tak někdy říkáme že si uděláme „oblastního“…
…no a následně na to jsem se v práci setkala s jedním ředitelem od firmy co s jsme s ní nově spolupracovali a hádej jak se jmenoval! No jo!!! Radovan! Málem jsem vyprskla smíchy…když se představil jako ředitel…
takže to asi tak nějak je Radovani jsou prostě ředitelé a manažeři… ![]()
naštěstí to byl sympaťák takže mi nezkazil iluze o tomto krásném jménu
Někdy je těřké dobře vybrat. Taky se mi líbí židovská jména, ale vzhledem k tomu, že mám po svatbě typicky české příjmení by to nebylo dvakrát šťastné. Myslí, že rodiče se někdy nechají oslnit křestním jménem a zapomínají právě na kombinaci s příjmením (dohoromady špatně vyslovitelné nebos e k sobě nehodící). I když na druhou stranu se mi moc líbí jméno Jakub (náhražka za Jakoba) a taky jsme tak našeho chlapečka pojmenovali, mínusem je to,že jen v našem okolí je Jakubů spoustu.
Přeju pěkné miminka s hezkými jmény. ![]()
Veru
Ahoj!
Tak u nás to bylo s výběrem jména taky veselý. Nikdo z rodiny nejsme moc na exotická jména, tak jmse chtěli něco normálního českého. Ale i takových jmen je spousta. Já i manžel jsme měli svůj seznam a nemohli jsme se domluvit, tak jsme to nechali uležet. Jenže holčička se nám narodila zcela nečekaně o 12 týdnů dřív. Když jsem se probrala z narkozy, už tam byla nějaká důležitá paní z matriky a furt po mě chtěla jméno a já fakt nevěděla. Byla jsem úplně mimo a jediné jméno, které se mi objevilo v hlavě byla Anička. A to jsme ji neměli na seznamu ani jeden! Tak teď máme Andulku, Aničku, Andu, Andulínu, Aninku, Anču, Áňu, Andy, Ančí… Ona sama si říká Anďa.
Ali
Meggie,
znám jednoho dospělého Radovana a ten pracuje v poměrně velké firmě na vedoucí pozici
, ředitel to sice není, ale co není, může být, kdoví
, a je to velice sebevědomý, příjemný a oblíbený muž ( a pěkný
)!!
Takže s tím jménem neváhej a dejte ho, zřejmě Radovánka čeká pěkný život ![]()
A pak znám jednoho ročního Radovánka, je z dvojčátek.
S tou Stellinkou jsi mě potěšíla, že ji známí měli zvolenou, já vím o jen jedné malé z Prahy a jinak o žádné ![]()
Šimon, Jonáš, Vítek - krásná jména!
Ahoj všem,
tak nám se pro holčičku líbí Adélka nebo Kačenka, ale ještě to není na jisto. Chlapeček by byl po tatínkovi Jiříček.
Jinak k těm hrůzám, co někteří dávájí. Znám holčičku, která se jmenuje Jinofefa a k tomu ještě Smržová. Říkají jí Fefo, což mi přijde děsný…
Zdraví Berča
Moje pra pra prababička byla taky „Jenovefa“, ale tenkrát to snad šlo…dneska už bych asi takové jméno nedala…chudák holka!
Ale ke starým jménům se asi hodně vrací…znam malou Matyldu a Šarlotku…docela pěkný ne?
me se libi jmena ktera jdou sklonovat, zdrobnovat a pouzivat ruzne tvary, tak jak uz jste psaly
osobne se mi ted nejvic libi Alzbetka, anetka, andrejka, adelka, amalka, adamek… (nechapu proc se mi libi vsecko od A
) ale jsou to ted dost uzivana jmena…
Ahoj, tak mě se líbí taky zvláštní jména, holčičku bych klidně dala Justýnu a chlapečka Šimona. Ale…
Manžel je pro klasiku, takže u holčičky, která dle ultrazvuku nebude
vyhrála Tereza. I když je dost používané, strašně se mi líbí:-))) Tak snad příště.
U chlapečka se mi zase líbil Jakub, ale máme příjmení začínající právě na B, špatně se to vyslovuje
No takže budeme mít Ondřeje.
Nelíbí se mi ani jména po rodičích případně po babičkách a dědečcích:-( Malého Jarouška ani Filoménu bych nerozchodila ![]()
Kamarádka chodila s Pepou a když čekala rodinu, říkala, že se jí to vůbec nelíbí, ale MUSÍ dát zase Pepču, protože je to v manželově rodině tradice:-( Také zvláštní ![]()
Desire
Holky, jak jste tady psala některá o jménu FiliP Pultar … mě se strašně líbí jméno Matyáš, ale naše příjmení začíná na Š … co si o tom myslíte … zní to hodně blbě … Matyáš Šimáček???
díky za upřímnost.
Alusha
Ahoj Alusch,
tak zkus Matěj, to je nakonec taky Matýsek. I když uznávám, že Matyáš se mi taky líbí víc.
Pajda
Alusho, upřímně - ta kombinace se opravdu hodně špatně vyslovuje
. Zkus si to párkrát nahlas vyslovit a uznej. Svoje jméno člověk za život vysloví milionrát a za tohle by vám váš chlapeček nepoděkoval. I když samotné jméno Matyáš je pěkné. Řešením není ani to, že by se mohl představovat naopak Šimáček Matyáš. V ČR se jako oficiální podoba při představování a psaní používá napřed jméno a pak příjmení, ( např. v Maďarsku je to naopak). TAkže já když vidím někde napsáno napřed příjmení a potom jméno, přijde mi to takové…nepřirozené.
Alusho,
mně osobně to teda nevadí vůbec, nepamatuju se, že bych se kdy v životě pozastavovala nad tím, že něčí jméno končí na stejné písmeno jako jeho příjmení začíná… A vyslovit se to určitě dá - případný Matyáš by si to určitě pořádně natrénoval… ![]()
Obecně si myslím, že to není tak důležité.
My máme Vojtu (první volba z obou stran) a za měsíc a půl budeme mít Viktorku nebo Bertíka.
Ale už mi jméno nepřijde tak zá:,–(ní jako při prvním těhu (i když boje taky byly…
. Mám pocit, že by se děti měly pojmenovávat až po narození, vůbec se mi nelíbí ten český (?) administrativní (?) zvyk, že s vybraným jménem musíte jít už do porodnice…
Hezký den všem.
Peta
Sari, tak mně se taky odjakživa líbila jména Adámek a Adélka, jenže Adélek teď máme v rodině už 3, takže musím přemýšlet dál, a Adámka dát nemůžem, protože to by byl Adam Adámek, takže taky smůla. ![]()
Z dalších favoritů: Filípek, Davídek (po tatínkovi) a u holčiček jsem v koncích-líbí se mi Natálka, Karolínka, Nikolka-ale máme tak velikou rodinu, že všechna má vybraná jména jsou už min. 2×. Já fakt nevím, ale do zimy času dost.
Tak přeji šťastnou ruku při výběru.
market2 ![]()