Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, z nedavne zkusenosti: Radovan je Radovan, i kdyz ani sam nechce. Mezi nami horolezci je Radovan i Radomir, a zatimco Radomir je v reci Radek nebo Radim, Radovan je stale Radovan. Jako kdyz si na tom davame vsichni zalezet. Na skale se casto musi kricet, aby bylo rozumet, a kdyz volate „Radovane!!“ je to krasne slyset po cele oblasti, jeste se nestalo, aby okoli nenastrazilo usi, co ze je to za jmeno a kdo k nemu patri… Myslim, ze chudak nas Radovan by nejakou zkratku i rad bral, protoze se vzdy tvari skoro ublizene, ale nam vsem to nejak nejde pres pusu. Asi jsme vsichni moc koukali na Princeznu se zlatou hvezdou.
Ahoj holky, my s manželem jsme příznivci cizích jmen. Máme 9.m.-ho kluka a jmenuje se Nathaniel a nyní jsem v 7.m. a zatím teda nevíme, co to bude, ale pro kluka máme vybrané jméno Mike a holka Michelle. Chtěli jsme zachovat iniciály, jelikož začínáme všichni na „m“, kromě Natánka, ale „n“ je hned vedle.
Ono, dnes jsou exotická jména dost „in“. Protože jak někdo již psal, když jsou ve třídě děti několikrát se stejnými jmény, tak to není to pravé. monýsek
Ahojky maminky, už jsem tu dlouho nebyla, protože jsme se přestěhovali a v bytě nemáme netík, tak to teď doženu (malinko, ale doženu) ![]()
My jsme se na amniu dozvěděli, že to bude holka (pro kluka jsme měli jméno hned, u holky jsme se vůbec nemohli shodnout). Protože jsme taky nositeli klasiky českého příjmení a já nejsem zrovna obdivovatelkou nějakých Kevinů a Jesik, tak jsme hledali české a hezké jméno. Naše příjmení začíná od Z, tak jsme si řekli, aby se jmenovala od A, aby byla holka od A po Zet
Manžel navrhoval Andreu, Alenu a nebo Helenu (to bych asi nevydejchala), já jsem chtěla Annu a nebo se mi líbila Kristina, Stella a Valerie. Nakonec, po dlouhé debatě jsme našli řešení-Adéla Anna. Měla jsem babičku Annu, ale protože manžel Annu nechtěl, tak jsme jí tam šoupli, ale na druhé místo a bude jenom na ní, jestli ho bude používat nebo ne. ![]()
Vím, že Adélek je taky hodně, ale nám se to jméno líbí, hezky se jí říká jak normálně, tak zdrobněle a Aničku tam mám po babičce a jsem spojojená
Hlavně si myslím, že každé dítě si to svoje jméno buď oblíbí nebo ne, ale zeptat se ho nemůžeme, tak je to jenom a jenom na něm, jak se s tím vyrovná ![]()
Jinak pro kluka jsme měli Adama, líbí se mi Jakub, Tomáš a Matyáš, ale zrovna Matyáše, Matěje a Šimony máme teď kolem sebe hromady, známí dali Olivera a druhého Radima a taky to jde.
Všem maminkám přeji pohodový den a těhu Petra a Adélka 36tt
ahojky všem,zkouším vložit také svůj příspěvek a stále není zobrazen,prosím poraďte, chci se vyjádřit ke jménům pro mimi… ![]()
Ahojík holky! Já osobně jsem zastáncem modernějších jmen. Pro kluka se mi líbí třeba Samuel a pro holcicku Klaudie. Samozřejmě že přítel je konzervativní a když se začalo debatovat na téma jmen tak si pro:,–(il aby se kluk jmenoval po něm (František) je to rodinný jméno a jako nejstarší musí pokračovat
nakonec se zjistilo, že čekáme dvouvaječná dvojčátka tak možná dojde i na to, že si budu moct nějaké jméno vybrat…tak uvidíme
když by to byli dva kluci napadá Vás nějaké hezké jméno, které by se hodilo k Františkovi ?? Dík moc. Mějte se krásně a příjemné vybírání jmen… Martina
Ahojky Marťo, co se týče mě,tak já bych nedala jméno po manželovi nebo po sobě,přijde mi to už zastaralé,my jsme si s manželem napsali seznam jmen,která jsou pro nás oba přijatelná,a právě proto,že to jméno už má děda atd. tak mi je to protivné dvojnásob,tak jsem to zamítla s tím,že rodit budu já a hotovo,napsala jsem seznam a vybírali jsme spolu a rozebírali a debatili dokola…výsledek je ten,že dosud nevíme co dáme,ale 23.6. budu vědět,co se nám narodí,tak se výběr zúží ![]()
Samuel je pěkné jméno,nenech si ho vzít
držím pěsti
Shodou okolností mám kamarádku, co má jednovaječná dvojčata a z rodinných důvodů (úmrtí jejího tatínka Františka) chtěli dát toto jméno.Takže jeden chlapeček byl jasný František a druhý měl být Vilímek (Vilém) nebo Kryštof a nakonec to je Samuel. Jsou to dva krásní kluci a říká se jim prostě Samy a Fany, Samíku a Faníku. Takže si myslím, ž ty dvě jména k sobě normálně jdou. Takže hodně štěstí a fajn porod
)
My máme zatím doma Jakuba. TeĎ jsme vybrali Vojtu (sice mi Vojtěch připadá dost archaický, ale podlehla jsem ) a pro holčičku jméno Johana.
Zatím jsem žádnou Johanku (kromě té z Arku
) nepotkala.
To je taká sranda, čítať túto diskusiu z pohľadu človeka žijúceho v SR
. Ono je to všetko tak relatívne - napr. ten Samuel, čo sa tu spomína ako neobvyklé meno, je v SR jedným z najčastejšie dávaných chlapčenských mien. Teraz mu začína konkurovať napr. Šimon. Veľmi často sa stretávam aj s menom Alex. U dievčatiek sa často dávajú mená, ešte pred časom neobvyklé - Sofia (veľmi časté), Nina, Nikolka, Rebecca, Sára, Simona, pred časom Dominika, Ema… Možno je to teraz už inak, ja som sledovala mená tak pred rokom
.
No a náš malý má zase meno, ktoré je v ČR absolútne bežné a pred pár rokmi patrilo k najčastejšie dávaným. Volá sa Krištof - v SR som počula len o dvoch, jeden je syn herečky Szidi Tobias. Ale v pôrodnici tvrdili, že z času na čas sa s ním stretnú. Napriek tomu sa nás dosť často ľudia pýtajú, či má malý meno po ockovi. My sme chceli meno, ktoré nie je až tak bežné, ale nie je ani neobyklé - také „seriálové“ alebo „telenovelové“
.
Kamarátka, ktorá uvažovala podobne, dala dcérke pred časom meno Gréta - to sa mi tiež veľmi páči.
Vo svojom živote som sa stretla s rôznymi menami, spomínam si napr. na chlapca, čo sa volal Elégius Šedivý
. Ďalší bol Justinián (volali ho Niko), ďalší pán bol Lorant (Lori)…
Ahoj,
kamarádka má syna Theodora. Je to kompromis mezi cizím a českým jménem a je moc krásné. Když ho vyslovím, tak si říkám, z toho kluka jednou něco bude! Je to hodně autoritativní jméno a na jejich dítě opravdu sedí.
Holčičích jmen je krásných víc, třeba Valerie, Viktorie, Johana apod.
Jana
Ahojky,
my jsme doma o dom diskutovali s manžou a došli jsme k tomu že chceme tradiční české jméno. Nak náš drobeček prozatím Ferdík ( tak mu říkáme od doby co jsme se snažili a vyšlo to). Má to být holčička tak bude Barborka nebo Anička. Moje tchýně mi říká ať dáme Aničku. Protože se bude jinak špatně vyslovovat Barbora Brabcová
, já si myslím že to není tak nejhorší. Pro náhodu máme i jméno pro kluka bude to Jan což je hezké a dá se ruzně skloňovat a tak.
Jana a Ferdík (Ferdinka) 21tt ![]()
i já mám vybrané 2 jména.Holčička Marika Natálie a klučík Filip Daniel.jenže většina v rodině s tím moc nesouhlasí,že je to jen modní výstřelek.U holčičky to vzniklo ,že já chtěla Mariku a rodina Natálku atak jsme řekla obě.Ale všichni jí chtějí říkat Natálku(teda až tím druhým jménem)mám za týden rodit a nevím jestli dát 2 jména nebo ne ale z Mariky se mi ustoupit nechce
tak to je děsný,dát mimi takové jméno,pak to u babiček zní k smíchu.
My jsme tepr na začátku těhu, ale já už měla jasno někdy od puberty … bude to holčička a jmenovat se bude Antonie. A jméno mě pořád drží. Jde poangličtit na Tony a pomoravštit na Tonču
. Tchyňa to sice asi nepřežije, ale bude to naše mimi, ona se taky s Radanou, Martinen moc nevyšvihla. … no beztak to bude kluk a budu v pytli
.
Mě se líbí na kluka Krystián, Jindřich nebo Robin… manžel se na vše ksychtí. jestli bude kluk bude boj, jestli bude holka už pochopil, že mě nikdo a nic nezlomí.