Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulinky,
zatím jeste mimiško s manželem nečekáme.. Ale už se snažíme o mimi ![]()
Jméno pro holčičku máme už ted vymyšlené Vanessa a pro klučíka Michael, nebo Michal… takže to klučičí, je obyč. české jméno.
Mischinka
Ahoj,
my jsme měli vybrané Vendula a Michal. Manžel je zastánce takovýhle jmen, ale mě se třeba líbí Kryštof, Dominik, Sára apod. Ale s tímhle bych moc neuspěla, tak jsme udělali kompromis na těhle jménech. Jsem zvědavá až jednou budeme vybírat jména pro druhé mimi. ![]()
Jinak mamka ani tchýně do toho vůbec nemluvili, postavili jsme je před hotovou věc a bylo to. ![]()
Teda já žasnu!!!
To je ale jmen. Já mám docela smůlu v tom, že manžel nechce se jmény experimentovat-takže máme doma Verunku a doufám, že se nám brzy „zadaří“ a budeme mít Viktorku (i to mi dalo dost zabrat
) nebo malého Vašíka. Na světě je spousta krásných jmen a když se umí hezky vyslovit tak není co řešit!
Zdravím a držím všem palečky a šťastnou ruku při výběru jmen pro ty naše drobečky.
Ahoj, jak sleduju, u nas se resilo jmeno nejak moc rychle a bezkonfliktne. Mozna je to tim, ze jsme chteli s manzelem neco neobvykleho, ale pritom normalniho. Hlavne, aby se to dalo rict anglicky. Vyber probihal jednoduse. Vypsala jsem z knizky patnact jmen pro holcicku a patnact pro kluka, z kterych si manzel mohl vybrat. Nakonec nam zustaly ctyri: Abigail, Sarlota, Tobias a Nicolas. Prvni jmeno nebyly babicky schopne ani vyslovit, takze zvitezila Sarlota. Rodine se to moc nelibilo, ale my si neumime jine predstavit a oni uz take ne. Musim ale podotknout, ze na vsechny jmena jsme meli dobre zkomoleniny, ktere by nedelali problemy nikomu.
Terik
Ahoj Radu, u nas se jmeno Radovan dedi. Deda, tata, bratr a synovec se tak jmenuji. Tim te nechci odradit, pak uz jsem to jmeno slysela jen ve vecernicku. Ale nikdy jim nikdo nerekl jinak nez Radku. Jo babicka rikala klukovi: „Radka“.
My jsme mimcu v brisku rikali z legrace Josefina a pak se nam to strasne zalibilo. Jen reakce okoli byla ponekud rozpacita az neprijemna. Akorat jsme pak meli Vitka.
Ahojda,
no já prostě musím přispět: můj táta dělal kdysi s člověkem, který se jmenoval Hyacint Kráva. Vždycky když se představil příjmením, tak se ho ptali, jak se jmenuje křestním, aby mu nemuseli říkat pane Krávo, a tím je většinou dorazil
.
My máme Emu (maso a mísu taky), což tehdy před skoro sedmi lety byla docela bomba. Většinou následovalo: Eva??? Cože? Ema? Jako Emílie? Hmmmm… Pak se jich asi tak před třemi roky vyrojila spousta, což mě docela štve… ![]()
A teď máme Pepíčka. To už se sice nikdo neptá „jakže?“, ale od drtivé většiny příbuzných jsme si (podotýkám v době mého těhotenství, kdy by podle mě měly být takovéhle výlevy na adresu nastávající matky tuplem zakázané) vyslechli: chudák dítě, děti se mu budou smát, to je jméno pro debila… My jsme se ale s manželem do toho jména tak zamilovali, že jsme věděli, že kluk bude Pepa a holka Pepča (Josefína), i kdyby se všichni na hlavu stavěli a ještě se odstrkovali ušima.
A hlavně - na obě děti volám jejich jmény s láskou!
Zuzana od Letních miminek
Ahoj,
taky se musím přidat! Měla jsem v práci kolegu, který se jmenoval Květoslav a říkali mu KVĚTÁK
ale on si ani nestěžoval ![]()
My máme Jakuba! Vím, že jich je teď spousta, ale vzhledem k našemu příjmení (1× „š“, 2× „r“) jsme moc jmen na výběr neměli! Ještě byl v kurzu Matěj. Holčička měla být Lucinka nebo Terezka.
Ahoj a hezký večer!
Eliška
Muj kamarad ze skoly se jmenuje Ivo Prcin, je doktor, ale nastesti[nebo bohuzel?] neni gynekolog. Doufam, ze Rusalka neni jeho maminka nebo babicka.
My mame doma Julii a uvazovali jsme o Nele. Chlapecek mel byt Vojtech. Tak uz mame vybrano na priste ![]()
Ahoj holky,
velmi podařená diskuze, moc jsem se u jmen nasmála. Přidám jedno do vínku, a tím je pacient jedné doktorky - Narcis Bejček ![]()
Já jsem pro klasická jména, je to způsobeno i tím, že u nás v rodině se nikdo nehonosnil exotickým jménem, pominu-li cizince (prababička Francouzka, druhá Ruska a praděda Maďar). Docela se divím, že se tento mix neprojevil na jménech jejich dětí.
Já mám Martínka a čekáme Moniku. Taková normální jména a přitom je zvláštní, že ve svém okolí neznám ani jednu malou Moničku. Vy jo?
Míša
Ahoj Zuzko,občas nakukuji do letních miminek a chci se zeptat,jesli máš Emílii nebo Emily.Díky
Ahojky,
vždycky si u těhle diskuzí vzpomenu na příhodu mého kamaráda, který slyšel ve vlaku pána, co se rozčiloval, že mu nepovolili pro syna jméno Sandokan, když mu pro staršího syna klidně povolili jméno Citrón…
Souhlasím s Missorkou, že by se mohla jména dávat až po narození mrňouse. Navíc nemám ráda, pokud v rodině nosí jedno jméno několik žen či mužů, podle mě se to plete. Nemám nic proti opakování jmen v rodině, ale pokud jejich nositelé žijí, mate mě to. (Můj muž chtěl případného chlapečka pojmenovat po tchánovi Jiří, což se mi sice líbí, ale právě že už se tak jmenuje tchán. Nakonec kompromisem měl být Jáchym Jiří…)
Máme doma Anežku, což zase vybral můj muž (taky se mi nejdřív zdálo, že se s tímhle jménem nedá nic moc dělat), ale oproti navrhované Žofii to bylo super. Nedávno v dětském koutku, kde jsem malou přebalovala, mě pozorovala holčinka tak 3roky stará a že se prý jmenuje „Žofinka“ (podle cedulky to byla sice Sofinka, ale znělo to tak pěkně, že bych nad tím příště snad i uvažovala ![]()
Moc jsem chtěla Šimona nebo Mikuláše (manžel tvrdí,že to nejde dohromady s příjmením, které začína na „Z“, i když sám je Lukáš ![]()
Ema se zase moc líbila mně a mému muži ani trochu a Josef nebo Josefína jsou bezva!
Hebrejská jména jsou nádherná, ale učila jsem sestřičku malé Sáry Vykydalové, což mi příjde jako nešťastná kombinace. Ale zase se může aspoň vdát ![]()
Veronika a Anežka z letních miminek
Ahoj,
my máme doma Jakuba, což je krásné jméno a pro kluka to u nás bylo jasné, ale je jich už vážně hodně. Byli jsme ve školce na zápis a tam byli Jakubové 4
Ale co se dá dělat, že? Pro holčičku jsme měli vybránu Rachel. Teď se nám líbí Sofie a mi Amélie. Ale pokud budeme mít dalšího kluka, tak fakt nevím. Teda mi se líbí Oliver nebo Eliáš, ale to asi doma neprojde. Takže musím doufat, že to bude holčička ![]()
Krásných jmen je opravdu hodně, i když pro holčičky jich je podle mě daleko víc.
Zuzka a Kuba
Tak nám se v září narodí kluk. Manžel chtěl hrozně Bohumila, protože jeho děda byl Bohumil a manžovi a jeho bratrovi říkali a ještě někdy říkají kamarádi Bohumile.
Já to ale nemůžu překousnout a tak jsem vybrala jiné jméno. Je to klasika, ale myslím, že malých dětí jménem Petr taky není moc. Nebo ano?
Jinak manža je Marek, synové Tomáš a Martin. Máme typické české příjmení a chci aby dítě mělo svátek, jindy než blízko vánoc a svých narozenin a taky aby bylo jméno trochu mezinárodní. Ještě se manžovi líbil Jaroslav, ale těch je v baší rodině dost, takže neuspěl.
Tarrynko, znám dvojčátka co se jmenují Viktorka a Veronika, je to moc hezké.
Julda
K tomu Bohumilovi… U me v rodine je to tradicni jmeno. Jmenoval se tak snad kazdy prvorozeny kluk v generaci (Takze pradeda, deda a muj otec). Jsem rada, ze jsem se privdala nekam jinam a muj syn se tak jmenovat nemusi. Dnes by to znelo asi az moc extremne a zvlaste po tom filmu s Polivkou by si z chudaka delali legraci. Terik
Ahojky, já jsem ve 30.tt a pořád ještě nemám jistotu, ale asi čekám chlapečka, takže tady jsme se s přítelem shodli na jménu Patrik. Já chtěla Erik, ale to moc neprošlo. Holčičku bych asi pojmenovala Sára nebo Lucinka, Nikolka, nevím. Jinak příliš exotickým jménům moc neholduji, ale pokud se vyloženě neperou s příjmením, pak proč ne?! Zdravím všechny těhulky i maminky!!!
Darča