Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Christel píše:
Ahoj holky, jistě většina z vás četla muj deníček o tom kolik mám dětí(Vanessa,Tobias,Nikolas,Dorotka a Beáta) a mé kariéře.Nyní se nám má na začatku července narodit další dítko a to holčička.My s manželem vubec nevíme jaké, protože chceme jmnéno,které je používáno v Itálii,Německu a Česku (já jsem totiž italka a manžel němec).Může to být i třeba nějaké anglické, ale aby se dalo použiv těchto státech.Moc děkuji za všechny reakce.
Christel =o)
Ahoj
první, co mě napadlo ve spojení s tím, že jsi Italka, je jméno Apollonia, česky Apolenka. Asi to není uplně obvyklé jméno, ale mě se strašně líbí. Doslova mě uchvátilo, hlavně v tý italský verzi. Asi si budete myslet, že jsem prdlá, zvlášť když vám řeknu, že je to z Kmotra, Apollonia byla první manželka Michaela Corleone. Tak se třeba aspoň pobavíte. Vůbec se mi líbí italská a řecká jména. Francesca, Diana, Sofia, kde se to ve mně vzalo nevím. I u klučičích jmen. Jinak já mám Emu a s těma se v poslední době roztrhnul pytel.
@Litta píše:
No to už ne, ale má za sebou 30 spokojených let s dobrým jménem, ve kterých byla psychicky „nejzranitelnější“. A pak se může rozhodnout, že si třeba změní příjmení on na to její, nebo si ho nechá, aby se nejmenovala Šourková.
Já nevím, ale tohle prostě nechápu, a neuznávám. Jak k tomu přijde ten Šourek? On je třeba se svým jménem spokojený a šťastný. A teď má řešit budoucí manželku, která se za něj stydí?
Myslím, že tomu přkládáme přehnaný význam…
@J_Doe píše:
@terien Já jsem asi divná, ale podle mě je to pitomost. To si partnera má dcera hledat podle toho, jak se jeho příjmení hodí k jejímu jménu? Myslím si, že naše kultura je v tomhle prostě trhlá…
Právě naopak. Když u toho rodiče myslí a nevytvoří žádný paskvil tak může klidně dožít se svým dívčím příjmením když se jí to manželovo nebude líbit.
@J_Doe píše:
Já nevím, ale tohle prostě nechápu, a neuznávám. Jak k tomu přijde ten Šourek? On je třeba se svým jménem spokojený a šťastný. A teď má řešit budoucí manželku, která se za něj stydí?
Nevím, tak kdybys byla ráda Šourek, co taková Blbá? Nevím jak jsi křestním, tak třeba zde zmíněná Anna. Anna Blbá. S tím by ses chtěla představovat ve chvíli, kdy si o tobě dělají lidé první dojem a snaží se zapamatovat si tvé jméno? No já ne. Ty možná jo. ![]()
Příspěvek upraven 19.12.15 v 22:10
@J_Doe píše:
Tak šťastný být může, o tom žádná..Ale že by mu příjmení Šourek přidalo na štěstí, to se mi nezdá
. Vem si, kolikrát se denně představuješ, třeba pracovně. Podáš ruku (zvedneš telefon) a řekneš - „Šourek, dobrý den“. Příjemné by mi to nebylo.
@pe-terka píše:
Tak šťastný být může, o tom žádná..Ale že by mu příjmení Šourek přidalo na štěstí, to se mi nezdá. Vem si, kolikrát se denně představuješ, třeba pracovně. Podáš ruku (zvedneš telefon) a řekneš - „Šourek, dobrý den“. Příjemné by mi to nebylo.
„Šourek, dobrý den.“
„Píčová, co pro vás mohu udělat?“
![]()
@terien píše:
Právě naopak. Když u toho rodiče myslí a nevytvoří žádný paskvil tak může klidně dožít se svým dívčím příjmením když se jí to manželovo nebude líbit.
Jak jsem psala výše… U nás je kultura, že si holka bere jméno manžela. Jak se asi bude cítit kluk, když mu holka řekne: „Hele, tvé jméno ani omylem… To mé se mi hodí líp.“
@J_Doe píše:
Jak jsem psala výše… U nás je kultura, že si holka bere jméno manžela. Jak se asi bude cítit kluk, když mu holka řekne: „Hele, tvé jméno ani omylem… To mé se mi hodí líp.“
Tak Verešová to Volopichovi nejspíš nějak šetrně řekla. A zjevně to pobral ![]()
@J_Doe píše:
Pokud je Šourek a má soudnost, tak by ho ani předávat nechtěl, ani ženě, ani dětem. Takže si vymyslí nové jméno, nebo si vezme ženino. Můj táta se přejmenovával kvůli mnohem normálnějšímu příjmení, ale prostě se dohodli, že to nee, prohledali rodokmeny a vrátili se k něčemu lepšímu, i poměrně mezinárodně použitelnému. Já za to ráda jsem, sourozenci, řekla bych, taky. A to to žádná tragedie nebyla.
@Litta píše:
Nevím, tak kdybys byla ráda Šourek, co taková Blbá? Nevím jak jsi křestním, tak třeba zde zmíněná Anna. Anna Blbá. S tím by ses chtěla představovat ve chvíli, kdy si o tobě dělají lidé první dojem a snaží se zapamatovat si tvé jméno? No já ne. Ty možná jo.Příspěvek upraven 19.12.15 v 22:10
No, já jsem si už jméno změnila, a dál ho měnit nehodlám… Jak říkám, mně na tom tak nesejde, kdyby se můj manžel jmenoval Blbý, a chtěl, abychom se tak jmenovali celá rodina, asi bych se podvolila.
Možná proto, že jsem si jistá, že by mě nikdo automaticky za blbou nepovažoval, vcelku věřím svému vzdělání, schopnostem i inteligenci. A také proto, že já lidi podle jména nesoudím.
@J_Doe A teď to bude asi čekat i mě, protože přítelovo příjmení bych nechtěla, nepřijde mi zrovna lichotivé, necítila bych se s ním prostě dobře.
A on sám i kvůli tomu, že jejich táta je opustil a dodnes se nechová fér, takže proč ho glorifikovat do dalších generací? Takže před dětmi buď vymyslíme nové společné, nebo budou po mně. ![]()
@pe-terka píše:
Tak šťastný být může, o tom žádná..Ale že by mu příjmení Šourek přidalo na štěstí, to se mi nezdá. Vem si, kolikrát se denně představuješ, třeba pracovně. Podáš ruku (zvedneš telefon) a řekneš - „Šourek, dobrý den“. Příjemné by mi to nebylo.
Před x lety jsem byla na pracovním pohovoru a pán říkla: Dobrý den, já jsem Píchal. Byla jsem mrtvá smíchy. Ale místo jsem dostala. Myslím, že to tak říkal schválně a pozoroval lidi, jak zareagují. ![]()
@pe-terka píše:
Tak Verešová to Volopichovi nejspíš nějak šetrně řekla. A zjevně to pobral
To je trochu jiný případ. Ona se proslavila ještě se svým jménem, a možná proto to nechtěla měnit. Spousta modelek to tak dělá, ona není jediná.
Ale mmch, jen pro pobavení, nedávno mi padlo do oka, že snad nějaké modelce nebo komu, se v zahraničí narodil syn, a ona mu nechala své příjmení, i s příponou -ova. Takže syn je, řeknu příklad: James XXova.
Zaujalo mě to, ale neřeším. Každého volba.
@Litta píše:
Pokud je Šourek a má soudnost, tak by ho ani předávat nechtěl, ani ženě, ani dětem. Takže si vymyslí nové jméno, nebo si vezme ženino. Můj táta se přejmenovával kvůli mnohem normálnějšímu příjmení, ale prostě se dohodli, že to nee, prohledali rodokmeny a vrátili se k něčemu lepšímu, i poměrně mezinárodně použitelnému. Já za to ráda jsem, sourozenci, řekla bych, taky. A to to žádná tragedie nebyla.
A myslíš, že Šourkovy rodiče soudní nebyli?
Jak říkám, příliš se to řeší…