Děti a sladkosti - jsem divná?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@růžový achát píše:
@Wani - kravské mléko není primárně určeno lidským mláďátkům, ale okatým telátkům, které mimo jiné rostou mnohem rychleji, než my lidé a vůbec mají na výživu zcela jiné nároky. Kupříkladu takový obsah bílkovin je v mateřském mléku mnohem nižší, než v mléku telátek rostoucích mnohem rychleji, než lidská mláďata. V mateřském mléku obsažené bílkoviny jsou vzhledem k nižší hladině kaseinu navíc lépe stravitelnější a vstřebatelné – tedy pro nás. Velké množství bílkovin potencionálně zatěžuje dětský metabolizmus, zejména ledviny. Navíc je nadměrný příjem bílkovin (mléka, masa, tvarohu, sýrů apod.) považován za rizikový faktor obezity v dospělosti.
Kravské mléko dále obsahuje nejen hodně bílkovin, ale také větší množství minerálů, než mléko lidské a naopak mu chybí potřebné množství některých stopových prvků (železo, zinek, selen a jód). Problematický je i poměr mastných kyselin a nižší obsah mléčného cukru… z dostupných info na netu
Tak to ale není o tom, zda tomu dítěti dám v roce kravské mléko, že jo
Citovat z netu umím taky a zdroj maminka.cz a článek, který mluví o okatých telátkách není pro mě tedy nijak směrodatný ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahojky, prosím anonym- nevím jestli ta známá tady nemá účet. Tak se sní nechci hádat.
Byla jsem s manželem a svou 3 letou dcerkou na návštěvě u známých, zrovna tam jeden pán slavil narozeniny- tudíž samé dorty a atd. Naše dcera chtěla dort. Nakonec ho ani nesnědla. Takže měla tak 5 lžiček dortu.
Teď tam přišla ta kamarádka se svým 2,5 letým synem. A její manžel říká - může si Maty dát? A ona - no v žádným případě! ( Podpantoflák )
Jenže : v ten moment si ona sama dala kus dortu. Když jsme se jí ptali proč malý nesmí sladké tak říkala že dítě v tomto věku sladké jíst nemá, že by byl tlustý a atd.. fajn - minimálně je to její věc. Do toho jí nemluvím.
Ale když se mě ptala jak to máme my, tak jsme jí říkali že naše dcera sladké jí. Samozřejmě ne každý den, a nesmí pytlík bonbónů. Ale prostě když jsme někde.. nebo tak tak si dá, nebo hranolky, a podobně. Jenže moje dcera krásně jí, takže vím že mi pytlík bonbónů přejí prostě třeba jablíčkem nebo tak. A ona na mě koukala jak péro z gauče a pomalu jak na špatnou matku, že své děti futruju sladkým a brambůrkami. A v těm moment mi řekla že jejich syn jí taky hodně a právě že kdyby měl ještě sladké tak že by byl tlustý..prý byli někde na nějaké oslavě a tam mu dali na triko nápis: nekrmit!!! Pak říkala že malý normálně sušenky jí, ale bez cukru.. ona ta známá je celkem při těle, takže chápu že třeba má strach, ale tomu aby dítě časem nejedlo sladké a Fast food.. přece nezabrání..
Jaký na to máte názor? Spíš mi i vadilo jak to má.. že synovi řekne : NE! Ale sama se před ním cpe sladkým? Mám známou jejíž dítě nesmí sladké kvůli silné cukrovce a ona mi říkala že je hrozně těžké si občas něco nedat, takže si dá třeba čokoládu, ale tak aby jí jejich děti neviděli.. což mi přijde fér. Jak to vnímáte vy? Já sama když vidím ty tlusté děti jak se cpou čokoládou a atd.. tak si myslím o rodičích své, ale jak říkám - když dítě jí normálně.. tak proč mu jednou za čas nedopřát..
Tak v první řadě ať si každý dělá co chce. Nelíbí se mi, když někdo bez upozornění mým dětem strká sladkosti. Každý na to máme jiný názor a myslíme si, že to, jak to děláme my, je nejlepší. Přestaň řešit ostatní. Obzvlášť komentář o podpantoflákovi
. Holt o malé dítě se stará především matka, někteří tatínci dávají i takto malým dětem líznout piva, takže se nedivím, že se ptá.
Taky jsem před synem jedla sladkosti a nedávala mu je asi do 3 let, říkala jsem, že je to hořký a pálivý. Výjimkou byl narozeninový dort, který si sám rozpatlal a dvakrát si olíznul prsty.
Dnes je mu 6 let a sladkosti mu dávám, když sní co má. Moc toho nesní ze slakostí nesní: lízátko, žvejku, nebo gumídky a kinder čokoládku. Že by se nacpával to rozhodně ne. Ani sušenku nesní celou.
Možná by jsi se měla zaměřit víc na sebe a nekoukat furt kolem, kdo co dělá blbě. Je to jejich věc a já v jejich chování nevdím žádný problém.
Jediné, kdy bych se ozvala by bylo v případě, kdyby do malého dítěte cpala alkohol nebo kofeinové nápoje. Bohužel, takovou maminku mám ve svém okolí a cpe to do dítěte od 9 měsíců - dává napít vína, frisca, mojita, coly. Prostě pohoda, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak za mně není známá vůbec divná. Mně naopak přijde divné nechat 2 leté dítě sníst půl balení bebeček, nebo ojíst čokoládového medvídka z pěti sušenek a sušenku nechat, na svačinu vnitřek z koblihu, žádné ovoce, žádná zelenina. Toto je prosím neteř a bohužel je to na ní vidět, prostě se z ní stává cvalík, doma prý pořád jí, svoji porci nesní ale somruje od matky nebo babičky (moje tchyně). Vídám ji 2-3× do týdne na víc jak půl dne a nikdy jsem ji neviděla s jakoukoliv zeleninou nebo ovocem, ale sušenky a koblížky pokaždé…
A že si máma dá dort a dítě nesmí? No a? Aspoň se dítě učí, že něco co dospělí jedí, děti nejedí. Každá maminka ať své dítě krmí čím ona uzná za vhodné- ale následky už si pak musí nést sama.
- Citovat
- Upravit
@neila píše:
Znám ve svém okolí rodinu, kde kluk asi od roka vesele laduje cukr ze sáčku přímo do pusy, klopí do sebe Colu, občas i Plzeňto je pro me extrém, ktery kdyvych nevidela na vlastni oci tak neverím
Rodiče přihlížejí, jeho vysokoškolsky vzdělaný otec dokonce tvrdí, ze ten cukr je v pořádku, protože je to rychlá energie, kterou kluk potřebuje. Prý ji vybeha atddnes má 4, je těžkopádný, obtloustlý, pomalý a s celulitídou jak vysloužilá modelka
a oni se diví…
Ja zatrhla synovi návštěvy bez mě přítomnosti u nich, tohle fakt nemusím a nechápu
chudak dite
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každé dítě potřebuje sladké, stejně tak, jako my si večer k TV dáváme vínko, nebo panáka. Já mojí malé taky dávám za vyčurání, nebo vykakání bonbony, nebo oplatek a nevidím na tom nic neobvyklého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aduš8 píše:
@Tableta ale cukrovkou druhého typu neonemocní dítě…
Teď v poslední době se bohuzel množí případy, kdy se u dětí objevuje cukrovka 2. typu. Co se ucilo dřív, uz neplatí. Mám to z VS skript ke zkoušce. Zrovna dnes jsem to procitala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já zastávám názor všeho s mírou, takže i sladkého dětem. Nemusí se cpát čokoládou a bonbony každý den, ale sem tam - proč ne? V dortu na oslavě apod. osobně nevidím žádný problém. Z kousku dortu na nějaké oslavě (což jsou výjimečné záležitosti párkrát do roka) žádné dítě neztloustne, ani neonemocní. A myslím si, že ani není dobré dělat dětem tabu ze sladkostí (co jsem totiž takové případy z okolí znala, tak to skončilo tak, že dítě bylo nakonec po sladkém celé divé a jak se mohlo kde utrhnout z řetězu, tak se cpalo vším, co bylo po ruce, hlavně hodně a rychle, aby máma nevěděla… to mi vždycky připadalo jako strašný výsledek), spíš je podstatné naučit je, jak s nimi zacházet. Pak si s radostí vychutnají ten narozeninový dort, ale budou chápat, že k životu člověk nepotřebuje každý den pytlík bonbonů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrav píše:
Každé dítě potřebuje sladké, stejně tak, jako my si večer k TV dáváme vínko, nebo panáka. Já mojí malé taky dávám za vyčurání, nebo vykakání bonbony, nebo oplatek a nevidím na tom nic neobvyklého.
Tak j nevím, ale ani já ani manzel si vínko k televizi dávat nepotřebujeme a ani teda nedavame. Manzel nepije vůbec a téměř taky ne, dětem bych proste sladké za odměnu taky nedavala ![]()
Ale každý jsme jiny a jak už tu bylo psáno, ať si každý hledí sebe a neresi ostatní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pam12 píše:
Tak j nevím, ale ani já ani manzel si vínko k televizi dávat nepotřebujeme a ani teda nedavame. Manzel nepije vůbec a téměř taky ne, dětem bych proste sladké za odměnu taky nedavala
Ale každý jsme jiny a jak už tu bylo psáno, ať si každý hledí sebe a neresi ostatní
Sklenička vínka nikdy neuškodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono je fajn se podívat, co je nadupané živinami a je tedy přínosné a co ne. Sladké žádné živiny nemá, stejně tak cola, hranolky, uměliny plné éček… Dítě toho za den moc nesní, takže to, co sní, by mělo být výživné. To ostatní opravdu jen někdy. Není vůbec důvod cpát dítě sladkým.
Já to teda mám tak, že např. na oslavě si můžou vzít co chtějí, ale tak často na ně zase nechodíme. A taky mám vyzkoušeno, že první dcera (u té se to dařilo držet docela striktně) si na sladkou chuť prostě nezvykla a teď to sladké kolikrát ani nechce nebo to nedojí s tím, že je to přeslazené. Takže ano, má to smysl, držet dítě třeba do tří let s omezeným sladkým. Vytvoří se jim jiné měřítko chuti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vertunka píše:
Tak u nas je to tak 50:50. Nejsem zastance ani jednoho tabora. Me treba vadi davat diteti Lipanka nebo Pribinacka. V tom jedou tchanovci. Od ty doby co se mala narodila, se me porad ptaji, jestli ji muzou dat Lipanka. No domaciho muzou, kupovanou sragoru at si sni sami. Nicmene holce jsou uz dva roky a dva mesice a obcas ji sladkost dam i ja sama. Ted ma obdobi vzdoru jak prase a v obuvi jsem do ni nacpala pul sacku haribo bonbonu abychom vybrali alespon jedny boty.
No, zrovna složení vanilkového Lipánka je 55% tvaroh, 35% smetana, 10% cukr a vanilkové (přírodní) aroma. V tom velkém 130g kelímku je teda asi 13g cukru (tj. cca 2 lžičky). Když jsem byla u našich a oni dělali „domácího zdravého lipánka“, a viděla jsem mamku sypat tam moučkový cukr, tak zlatý kupovaný Lipánek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrav píše:
Sklenička vínka nikdy neuškodí.
Ale potřeba není, stejně tak jako není potřeba odměňovat dítě sladkostmi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě ta matka divná přijde. Ne proto že nedovoli děcku dort(no i když, jednou za čas na oslavě…),ale proto že jí není blbý se před ním tím dortem ládovat. Chudák kluk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bylo by mi jedno, jestli někdo svému dítěti něco nedává. CO mi přijde divné a hodně zbytečné je to, že svému tříletému dítěti dáváš hranolky a brambůrky. Proč?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit