Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravim takhle pozde, ale poprve jsem byla na navsteve u prarodicu od pritele a jsem podle nich „divna a nenormalni“ protoze jsem se zminila, ze nejim temer veprove maso. Udelali nam rizky a ja poprosila jen kureci, ze veproveho jsme odmala prejezena( vesnice, zabijacky) a ze si dam akorat na silvestra ovar a semtam sunku. Doma si veprove nepripravuji vubec a pritel to ani nevyzaduje, kdyz chce tak si ho da v hospode. No a pred hodinou prisel pritel s tim, ze babicka poslala smsku, jestli nejsem nahodou v nejaky sekte, ze veprove je preci nejlevnejsi, nejvetnejsi maso, co chutna kazdemu. A ja si ted pripadam jak exot, nevim co bych delala kdybych byla veganka. Babicka jeste pri odchodu rikala, ze se tesi az se s pritelem uvidi na svatky a rekla to v jednotnem cisle. Radu asi nechci, jen se sverit. Dekuji
Neřeš, taky vepřové nejím a muslimka nejsem. Prostě mi ten druh masa nechutna. Každý jsme jiný, moje babi v 83 letech třeba nejí kureci (a to je to ženská z vesnice).
Manžel je z vesnice a pravidelně jednou ročně zabíjí. Nikdo mi to nenutí a já to taky nikomu nezošklivuju, tak proč to řešit. Myslím, že řešíš blbosti (s vepřovým i s tím jednotným číslem).
@hospodki píše:
Jo, jako jedna přítelkyně kamaráda. Spali u nás a na snídani jsem dala máslo klasické, bonjour, lepší sýry, Susenou šunku, jogurty… no a ten xicht, když jsem řekla, ze gervais opravdu v te lednici nemáme… jsem myslela, ze ji jednu vlepim. Jako sorry, ale normálně prsut s maslem ji (byli jsme na x akcích kde se tím cpala) a najednou problem?… takže pro zakladatelku. Na první návštěvě jsi byla neslusna ty. Pokud měli dva druhy, tak jsi si jen měla říct o kuřecí bez dalšího okecavani. Pokud vepřové, tak poprosit o menší kousek a pochválit. Manžel nesnáší luštěniny, tchán teplou zeleninu… ani jeden si nedovolí pindat když tchyně udělá cockovou polévku a já činu se zeleninou a ryzi
hele, ale pokud něco nejim, tak se fakt k tomu nebudu nutit ani na navsteve
Tady se člověk dozví věcí
Na návštěvě úplně klidně řeknu, že něco nejím a nevezmu si to. Lepší než si to nechat nandat na talíř a pak se v tom rejpat.
Jejich reakci neřeš. Ale na tvym místě bych byla hodně zvědavá, co uvaří příště. To vypovi o jejich vztahu k tobě daleko víc.
Naprosto zbytečné řešení ze strany prarodičů. A že to měla sníst, i když to normálně nejí a nemá ráda? Já žiju v tom, že jako hostitelka chci, aby se u mě návštěva cítila dobře. Návštěva, která do sebe na sílu cpe něco, co jí nechutná, jen aby neurazila, se u mě tedy dobře rozhodně necítí. Já se třeba u návštěv, kde je v plánu, že budou na jídlo, vždycky ptám, jestli danou věc jedí a nebo zda nemají na něco alergii, protože chci, aby hostovi chutnalo. Jestli se někdo urazí, že návštěva nesní vepřové a sní jen kuřecí, tak je dobrý mimoň.
Prarodiče prostě odmítají vidět názor někoho jiného. Mně tohle v dobré víře dělá jedna příbuzná, taková ta „tetka“. Kdykoliv jsem k ní přišla na návštěvu, dostala jsem naloženo takovou hordu jídla, že bych to doma jedla tak tři dny. Kdykoliv jsem zkusila odmítnout, že něco nejím/jsem najedená/chci míň, dostala jsem takovou sodu narážek na mou osobu a upejpavost, že jsem zůstala zaraženě sedět. A ve výsledku k ní prostě nechodím, protože se tomu nechci vystavovat. Můj názor je, že tyhle lidi nepředěláš, i kdybys jim 100× zkusila domluvit, takže buď to vydržet, nebo se jim vyhýbat.
Jestli řešíš v životě každou takovou píkovinu, tak za pár let skončíš zřejmě v blázinci. Doporučuji se takovýma věcma absolutně nezabývat.
Rozlišovala bych, co znamená nejím. Když mám třeba alergii a jíst to nemůžu a když mi to zvlášť nechutná a nevařim to, ale sníst to můžu. Ve druhém případě bych jídlo zbaštila. Oni ti určitě nabídli to nejlepší, co mohli. A jak píše @hospodki měli dva druhy, tak jsi si jen měla říct o kuřecí bez dalšího okecavani. " Babička má pak zbytečně strach, co jsi zač.
Staří lidé často nechápou, že někdo nejí nějaký druh masa, maso bylo pro ně top jídlo.