Jsem hrozná kráva - péče o seniora

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kla
2535
15.5.13 10:41

Baraf no vidis a pro me osobne je hrdina uz ten, kdo zavola tu zachranku :-). Protoze v dnesni dobe maji lide problem i s tim :-). Z meho pohledu je rozdil pomahat „normalnimu“ cloveku a pomahat bezdomovci :-). Ale jak rikam, ja tech mrtvych i tech opilych, kterym jsem volala zachranku videla uz tolik, ze si muzu dovolit sumirovat svoje rizika. Ja nemam zase rada lidi, kteri strasne radi mluvi o tom, jaci jsou andele :-))). Mam rada lidi, kteri dokazi dat najevo svoji slabost i tim, ze dokazou na rovinu rict, ze proste bezdomovci nejsou schopni davat umele dychani :-)). Porad lepsi, kdyz na miste nekdo rekne, ja to delat proste nemuzu a ujme se toho nekdo jiny a ten co ma problem zajisti jine veci, nez kdyz tam s takovou myslenkou budou stat vsichni a doufat, ze se nekdo uvoli :mrgreen: Co myslis, ze je horsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
15.5.13 10:43

Baraf a na vyrcene soudy jake davas ty si dej pozor, ono zivot je tak vrtkavy, ze se to proti tobe muze nakrasno otocit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
15.5.13 10:57
@Kla píše:
Baraf no vidis a pro me osobne je hrdina uz ten, kdo zavola tu zachranku :-). Protoze v dnesni dobe maji lide problem i s tim :-). Z meho pohledu je rozdil pomahat „normalnimu“ cloveku a pomahat bezdomovci :-). Ale jak rikam, ja tech mrtvych i tech opilych, kterym jsem volala zachranku videla uz tolik, ze si muzu dovolit sumirovat svoje rizika.Ja nemam zase rada lidi, kteri strasne radi mluvi o tom, jaci jsou andele))). Mam rada lidi, kteri dokazi dat najevo svoji slabost i tim, ze dokazou na rovinu rict, ze proste bezdomovci nejsou schopni davat umele dychani :-)). Porad lepsi, kdyz na miste nekdo rekne, ja to delat proste nemuzu a ujme se toho nekdo jiny a ten co ma problem zajisti jine veci, nez kdyz tam s takovou myslenkou budou stat vsichni a doufat, ze se nekdo uvoli :mrgreen: Co myslis, ze je horsi?

Pro někoho je normální pomoc, něco, co je mu vlastní. A když se mluví o tom, zda pomoci či nepomoci, tak prostě řeknou, jak to mají oni. Jak se oni zachovali. Není to teoretické polemizování, coby kdyby.
Jsou lidi, co jsou připos*aní, hnusí se jim kde co, nejsou schopní. Viz. zakladatelka. Ještě ty kecy kolem, jak by stejně byla třeba záchranka, kdyby byli na samotě u lesa, poskytla odbornější pomoc. Někdo je odsoudí, někdo píše příspěvky plné pochopení.
Proč však snižovat zásluhy těch, kteří se k tomu už někdy postavili čelem a vědí, že pomohou? Proč jim tu spílat do samolibých andělů?
Nemyslím to jen na tebe, píšu to obecně.
Jsou prostě tací, kteří kdykoli a bez rozpaků pomohou. A díky Bohu za ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
15.5.13 11:05

Virginia a vzdyt jo. Ja taky pomaham, kdyz je to potreba. Ale nemam potrebu se tu chvastat. Navic proste mi prijde nezodpovedne, ze matka malych deti je schopna ze sekundy na sekundu utect od deti nechat je napospas a davat cizimu cloveku prvni pomoc :-))). Jako je to hezky cin to ano, ale pokud ji dite zajede metro, tak ji ten zachraneny clovek zivot vlastniho ditete nevrati :-)). Takze pokud bych se ocitla v takove krizove situaci, poprosim nejakeho cloveku, aby deti drzel a dam pomoc na kterou stacim :-))). Ale kazdy se na to diva jako v serialech. Videla jsi, jak se chovaji zachranari, kdyz prijedou k cloveku, ktery je na tom spatne? Rozhodne ne tak dramaticky, jako je to ve filmech.

Osobne, kdyby se neco stalo memu rodici, tak bude muset ten druhy poprosit souseda, protoze by mi trvalo hodne dlouho, nez bych dorazila na misto cinu. Vetsina rodin zije mimo dosah rodicu. A vseobecne mi prijde slusne, kdyz si sousede pomahaji. Tudiz kdyby tady prisla sousedka, ze potrebuje pomoci s maminkou, ze ji upadla, bafnu dite a jdu ji pomoci.

Ja bych nezvladla dat umele dychani cloveku „cistemu“ natoz bezdomovci. Nehlede na to, ze to neni az tak dulezite jako masaz srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
15.5.13 11:06

Kazdy nezije na vesnici :-)). Zivot ve velkomeste cloveka nauci na co staci a na co si privolat pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
15.5.13 11:09

No, chápu, že je to nepříjemné, ale tedy mě by hanba fackovala nejít pomoct, když to někdo potřebuje a kor, když mě o to požádá slušne. Navíc starý člověk. Ně každý na to má žaludek, ale nějaká základní lidská úcta k druhému, staršímu. Taky budeš stará, nedej bože aby se Tě každý štítil, to asi shniješ ve špíně. Neodsuzuji, ale nechápu, já bych z toho nemohla spát prostě.

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
15.5.13 11:13

Caty ono prave hlavne i ten clovek na druhe strane, ktery je tim postizenym se asi neciti zrovna prijemne, ze je na „obtiz“ jak stari lide rikaji. I pro ne samotne je takova situace trauma a je lepsi takovou situaci vyresit co nejrychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
15.5.13 12:25

Nemám ráda dotyky cizích lidí, vždy se vyhýbám lidem na koupališti, aby se o ně nemusela otřít, nedokázala bych dělat masérku právě kvůli tomu sahání na druhé. Ale tohle je naprosto jiná situace, kdy je třeba pomoct. Přijde mi přirozené, že pomůžu. S péči o starého člověka mám navíc zkušenost ( koupání, přebalování, ošetřování proleženin), takže bych jednoznačně šla pána vyndat z vany. Co se týká oživování při autonehodě nebo tonutí, nikdy jsem to nezažila, ale doufám, že bych byla schopná pomoct. Nejsem sesypávací typ, tak snad bych dokázala adekvátně reagovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
15.5.13 12:34

Kdyby se mi to stalo, tak bych neměla na to říct - ne.. protože si to dokážu předtavit důchodce ve vaně a zoufala babča- navíc máme stejné důchodce a ty se spolu jednou už i topili, když babička vytahovala dědu a ten jipovalil do vany pusou dolů a nemohli se vytočit, tak možná proto chápu tu bezradnost té babči a hlavně jak se musela cíti, jít o něco takového prostit..
Ale pocity bych měla stejné, ale asi bych to musela prostě překousnout.. Můžu upřímně napsat, že bych byla nezvá i z mého dědy, prostě je to stařší osoba..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
15.5.13 13:16

Já tedy nevím, ale tady nešlo o péči, ale o POMOC člověku v nouzi, natožpak starému bezmocnému člověku. Zakaldatelko, co kdyby se pán utopil nebo se s paní stalo něco při vyndavání? :zed: tohle nechápu. Jako ano, samozřejmě je roztomilé přebalovat zadek malému dítěti, ba dokonce krásné, něžné, ale i ten starý člověk to někdy potřebuje. nevím, neměla jsem problém namazat a obléct babičku manžela a že nevypadala dobře, proleženiny, namazat bércové nohy svýmu dědečkovi a že bych odmítla pomoc? Musela bych se za sebe prostě stydět. Pánovi to asi taky nebylo příjemný, ale nic jiného nezbývalo, že. Ještě že jsou takoví andělé, kteří se dokáží o ty staré lidi v ústavech, domovech a podobně postarat s respektem, jinak nevím, jak bysme dopadli.

• Citovat
  • Upravit
5631
15.5.13 14:02
@Kla píše:
Caty ono prave hlavne i ten clovek na druhe strane, ktery je tim postizenym se asi neciti zrovna prijemne, ze je na „obtiz“ jak stari lide rikaji. I pro ne samotne je takova situace trauma a je lepsi takovou situaci vyresit co nejrychleji.

A ty pocity, že jsou na obtíž, v nich vyvolávají právě všichni ti „ochotní“ pomoci. Stačí prostě pomoci bez cavyků a ten člověk nebude cítit, že je na obtíž, ale vděk. :nevim:

Chápu, že zakladatelka nejásala, ale nechápu, že se nepřekonala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
15.5.13 14:23
@BaraF píše:
No tak to prr. Pokud chceme aby naše děti uměly pomoci v krizové situaci tak je to musíme naučit. Nejlépe osobním příkladem. Dítě matky, co se na pomoc druhému vykvajzne z lenosti, estétsví nebo útlocitu to v budoucnu udělá nejspíše taky, ty, co na vlastní oči viděly, že matka zasáhla budou určitě snadněji správně reagovat.
K základnímu tématu: ano, zakladatelka to udělala špatně, měla pomoci. Snad to příště bude lepší. Každý občas potřebujeme pomoc, a i ten opilý bezďák, rozsekaný motorkář nebo nemocný stařík byli jednou malými rozkošnými miminky nad kterýma se místní přispěvatelky rozplývají a postarat se o ně (posrané, zblité, zraněné nebo nemocné) není v jejích hlavách žádný problém a ty bezmocné krásné děti budou třeba příště nevábnými potřebnými.

Jeste se vracim k tvemu prispevku…pravidlo cislo 1. zachrance musi v prve rade myslet na sebe - rozumej nebudu skakat do vody pro tounouciho, kdyz neumim plavat…prece se neutopime oba, zejo :nevim: A k tomu je platna analogie o zachrane bezdaka (jak psala Kla). Mam pocit, zes asi bezdaka nikdy zblizka nevidela a necitila, ale pokud bych nemela ochranne pomucky tak na nej ani nehrabnu (rukavice a ambuvak v kabelce bezne nenosim). Nejsem blazen a nenecham se nakazit treba zloutenkou typu C abych pak na ni po letech slavnostne posla, ze jo. V tomto pripade budu sobecka a zavolam profesionaly. Holt mam deti a svou zodpovednost za ne. Neee, nejsem sobec, jen uvazuju racionalne a ANO jiz jsem poskytovala prvni pomoc a nejen zavolani RZS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
15.5.13 14:45
@Lemuska píše:
Jeste se vracim k tvemu prispevku…pravidlo cislo 1. zachrance musi v prve rade myslet na sebe - rozumej nebudu skakat do vody pro tounouciho, kdyz neumim plavat…prece se neutopime oba, zejo :nevim: A k tomu je platna analogie o zachrane bezdaka (jak psala Kla). Mam pocit, zes asi bezdaka nikdy zblizka nevidela a necitila, ale pokud bych nemela ochranne pomucky tak na nej ani nehrabnu (rukavice a ambuvak v kabelce bezne nenosim). Nejsem blazen a nenecham se nakazit treba zloutenkou typu C abych pak na ni po letech slavnostne posla, ze jo. V tomto pripade budu sobecka a zavolam profesionaly. Holt mam deti a svou zodpovednost za ne. Neee, nejsem sobec, jen uvazuju racionalne a ANO jiz jsem poskytovala prvni pomoc a nejen zavolani RZS.

Asi tak nějak v případě bezdomovce. Starého pána bych ovšem z vany vylovila, neříkám, že s nadšením, ale znát bych to nedala.

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
15.5.13 14:56

Lemusko asi tak nejak. Kdyz se clovek dostane ke „konfliktu“ kdy dojde k napadeni osoby, tak nepustim deti a nepujdu se rvat s utocnikem, aby zahodil nuz. Ale zavolam policii, popisu situaci.

Oni z te RZS taky nejsou odvazani, kdyz museji odvazet bezdomovce. Maji gumove rukavice a rozhodne jim nedavaji umele dychani :-).

Myslim, ze jde hlavne o tu prvotni pomoc a to koukat kolem sebe a videt a pockat u cloveka, zeptat se ho co ho boli atd. ohlidat mu veci, aby ho nekdo neokradl.

Ja taky nesnasim, kdyz se me dotykaji cizi lide. Hlavne v tramvji, kdyz se o me otre nejaky prostorove narocnejsi clovek :-)). To uplne silim :-)).

Ono u starych lidi je hlavni problem, ze spousta z nich ani nechce pomoci, myslim tim odbornou pomoc. Odmitaji si pripustit, ze peci o tezce nemocneho nezvladaji. V kazdem meste je nejaky ustav soc. pece, ktery ma terenni pracovniky, a holt misto kapesneho pro vnoucata investuji starousci do odborne pomoci. To je proste realita dneska. Sami jsme byli v situaci, kdy jsme museli pecovat o „nemocneho“ rodice, do toho deti, rodic v nedochazkove vzdalenosti a resili jsme nejakou odbornou pomoc. Nekdo musel vydelat penize. Je to strasne, ale je to tak. A pokud nejsou deti takto starych rodicu schopni peci zajistit, tak tem starym lidem i kdyby sousedum proste clovek muze aspon pomoci v obihani uradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
15.5.13 20:10
@Kla píše:
Chapu tve pocity, mne se dela co mam deti i zle, kdyz vidim, jak se st. diteti kyve zub a ma si vytrhnout :-)). A to jsem chtela byt zdravotni sestra, ale v tomto pripade, kdyby za mnou prisla zoufala sousedka, tak bych holt otocila hlavu a nejak pana pomohla vyndat z vany. Za svuj zivot jsem videla hodne oskliveho, myslim tim nemoce, ale vzdycky si snazim rikat, ze ten clovek za to, ze ma takove osklive rany nemuze, jednou muzu byt v jeho situaci ja.Jinak jak tu jedna z vas psala, ze pomahala bezdomovcovi v metru a deti staly opodal. Tak to bych teda nedala a pana jasne navigovala, ze zivot mych deti je mi prednejsi. Kort, kdyz jde o tak rizikovou osobu a v metru mi to prijde co se tyce volne pobihajicich deti dost nebezpecne. Navic starsi dite by z te sitauce melo asi dost veliky hystericky zachvat. :mrgreen:

ja bych samozrejme nedovolila, aby se detem neco stalo. Bylo to na nastupisti, ale mezi sloupy a smerem doprostred stanice (my sli z prostredka), starsi se kupodivu drzel kocaru jak prikovanej a ani se nehnul, nastesti. To vis ze by me kvuli bezdakovi ani nehlo, kdybych z toho mela nejak blbej pocit ohledne deti - priklad nepriklad. nastesti nevyzadoval KPR, spis jen zhodnotit stav a proplesknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová