Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@riccius píše:
Já vím, že už to tu padlo několikrát, ale v čem vnímáte rozdíl mezi milencem a fázi vztahu chození…?
Tady hodně holek mluví o mileneckém vztahu, kdy jsou oba nezadaní (což bych osobně takový vztah asi nikdy neoznačil). Ale jak to popisují, tak je to spíš chození.
To jako ve 20 se tomu říká chození a po 35 milenecký vztah?
Milenec je, když je zadaný/ženatý nebo já zadaná/vdaná nebo obojí.
Chození je vztah a sex, když jsou oba nezadaní.
S věkem to nesouvisí. ![]()
@riccius píše:
Já vím, že už to tu padlo několikrát, ale v čem vnímáte rozdíl mezi milencem a fázi vztahu chození…?
Tady hodně holek mluví o mileneckém vztahu, kdy jsou oba nezadaní (což bych osobně takový vztah asi nikdy neoznačil). Ale jak to popisují, tak je to spíš chození.
Tak spíše špatně použili slova a spletly si milence vs kamarád e výhodami. To je to ![]()
@riccius píše:
Podle slovníku spisovné češtiny
https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?…
milenec, -nce m. (milenka v. t.) 1. muž v milostném vztahu k ženě: milý (zpodst.): scházet se tajně s m-em
milenka, -y ž. (2. mn. -nek) 1. (†milena, Koll., Čap.-Ch.) žena v milostném vztahu k muži; milá (zpodst.):
Zadanost nebo manželství tam jako kritérium uvedené není. ![]()
@aquarian píše:
Podle slovníku spisovné češtiny
https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?…milenec, -nce m. (milenka v. t.) 1. muž v milostném vztahu k ženě: milý (zpodst.): scházet se tajně s m-em
milenka, -y ž. (2. mn. -nek) 1. (†milena, Koll., Čap.-Ch.) žena v milostném vztahu k muži; milá (zpodst.):
Zadanost nebo manželství tam jako kritérium uvedené není.
No a co kdybys teď řekl, že máš milenku?
Brala bych to automaticky, že jsi zároveň buď ženatý nebo máš přítelkyni.
Ale slovník respektuju samozřejmě. Spíš mi přijde, že ty pojmy asi zlidověly nějak… jsou nějaké asociace s tím…
@holkazprahy1 píše:
No a co kdybys teď řekl, že máš milenku?Brala bych to automaticky, že jsi zároveň buď ženatý nebo máš přítelkyni.Ale slovník respektuju samozřejmě. Spíš mi přijde, že ty pojmy asi zlidověly nějak… jsou nějaké asociace s tím…
Nejspíš ano.
I když asi bych použil slovo milenka v případě, že to je utajované (třeba kvůli práci nebo z jiných důvodů) bez ohledu na to, že jsou oba nezadaní. ![]()
Ta milenka má tak nějak negativní nádech asi v každé situaci, resp. vždycky je nějaké kladnější synonymum. ![]()
Ještě mě napadá, že šířka toho, jak to kdo chápe, vyplývá z toho, nakolik má zažité všechny ty kamarádky s výhodami, polyamorky apod. které se z toho původního širokého pojmu (milenka = není to manželka) postupně vyčleňují.
@aquarian píše:
Nejspíš ano.I když asi bych použil slovo milenka v případě, že to je utajované (třeba kvůli práci nebo z jiných důvodů) bez ohledu na to, že jsou oba nezadaní.
Ta milenka má tak nějak negativní nádech asi v každé situaci, resp. vždycky je nějaké kladnější synonymum.
Ještě mě napadá, že šířka toho, jak to kdo chápe, vyplývá z toho, nakolik má zažité všechny ty kamarádky s výhodami, polyamorky apod. které se z toho původního širokého pojmu (milenka = není to manželka) postupně vyčleňují.
Souhlas, taky mi přijde, že rozhodující je ta přiznanost. - Když je to utajované - je to milenec/milenka.
Kamarádství s výhodami je o tom, že kamaráda přiznáte, ale ne sex s ním.
Chození je, že jste spolu a veřejně to deklarujete, že jste spolu. Nějaký vývoj, jak zmiňovala @Venetia, tam nemá vliv.
Příspěvek upraven 28.01.21 v 11:53
@riccius píše:
Je to trochu slovíčkaření, to určitě.
Mně přijde logické hovořit o milenci u zadané ženy… Každý chlap, který není její manžel nebo oficiální přítel, je tedy pro mě milenec.
Jsem-li ale nezadaná, označení „milenec“ mi dává smysl jen pro chlapa, co je sám ženatý nebo zadaný (kdy já nejsem ta oficiální přítelkyně).
S věkem to asi mnoho společného nemá, jakkoli se už několik let nemůžu ubránit dojmu, že za mých mladých let
jsme si nepotrpěli tady na to označování. Dneska mi přijde, že soudruzi z USA přitáhli spoustu bizarností typu „exkluzivní randění/partner“ nebo ten „přítel s výhodami“…
Můj „mladý“ svět býval jednodušší. Jednak jsme si zpravidla nesdělovali dopředu, čím pro sebe jsme, věci nějak plynuly, tuhle hladce, jindy dřely… Snad jen jednou se mi jako cca 18 leté stalo, že mi kluk řekl, že to „bude jen o sexu“ (tedy asi by mi dnes řekl, že budeme buď jen milenci, anebo FWB???)… a poté byl vypoklonkován. Druhák, víc jsme sledovali činy, a podle nich jsme usuzovali na opravdovost, hloubku citů, úmysly, budoucnost…
Taky jsme si pořád nevypisovali a nevyvolávali jak dyliny a bylo to víc o fyzickém kontaktu. Čili třeba to, jak často si na mě dotyčný udělal čas, kdo navrhoval další setkání, zda mě vzal mezi své přátele nebo na nějakou akci typu narozeniny, jestli o mně ví jeho rodiče, atd… to všechno hrálo větší roli než prázdné polemiky, jestli jsme ještě FWB nebo už milenci, či dokonce přítelkyně/přítel.
@Hecate píše:
Mně přijde logické hovořit o milenci u zadané ženy… Každý chlap, který není její manžel nebo oficiální přítel, je tedy pro mě milenec.
Jsem-li ale nezadaná, označení „milenec“ mi dává smysl jen pro chlapa, co je sám ženatý nebo zadaný (kdy já nejsem ta oficiální přítelkyně).S věkem to asi mnoho společného nemá, jakkoli se už několik let nemůžu ubránit dojmu, že za mých mladých let
Taky jsme si pořád nevypisovali a nevyvolávali jak dyliny a bylo to víc o fyzickém kontaktu. Čili třeba to, jak často si na mě dotyčný udělal čas, kdo navrhoval další setkání, zda mě vzal mezi své přátele nebo na nějakou akci typu narozeniny, jestli o mně ví jeho rodiče, atd… to všechno hrálo větší roli než prázdné polemiky, jestli jsme ještě FWB nebo už milenci.jsme si nepotrpěli tady na to označování. Dneska mi přijde, že soudruzi z USA přitáhli spoustu bizarností typu „exkluzivní randění/partner“ nebo ten „přítel s výhodami“…
Můj „mladý“ svět býval jednodušší. Jednak jsme si zpravidla nesdělovali dopředu, čím pro sebe jsme, věci nějak plynuly, tuhle hladce, jindy dřely… Snad jen jednou se mi jako cca 18 leté stalo, že mi kluk řekl, že to „bude jen o sexu“… a poté byl vypoklonkován. Druhák, víc jsme sledovali činy, a podle nich jsme usuzovali na opravdovost, hloubku citů, úmysly, budoucnost…
Na soudruhy bych to neházel. Přičítám to:
@riccius píše:
Souhlas, taky mi přijde, že rozhodující je ta přiznanost. - Když je to utajované - je to milenec/milenka.
Kamarádství s výhodami je o tom, že kamaráda přiznáte, ale ne sex s ním.
Chození je, že jste spolu a veřejně to deklarujete, že jste spolu. Nějaký vývoj, jak zmiňovala @Venetia, tam nemá vliv.Příspěvek upraven 28.01.21 v 11:53
pokud jsem s nekym mela sexuální vztah bez budoucnosti byl to pro mne proste milenec.
Chozeni je pro mne začátek vztahu.
@Hecate píše:
Jsem-li ale nezadaná, označení „milenec“ mi dává smysl jen pro chlapa, co je sám ženatý nebo zadaný (kdy já nejsem ta oficiální přítelkyně).S věkem to asi mnoho společného nemá, jakkoli se už několik let nemůžu ubránit dojmu, že za mých mladých let
Taky jsme si pořád nevypisovali a nevyvolávali jak dyliny a bylo to víc o fyzickém kontaktu. Čili třeba to, jak často si na mě dotyčný udělal čas, kdo navrhoval další setkání, zda mě vzal mezi své přátele nebo na nějakou akci typu narozeniny, jestli o mně ví jeho rodiče, atd… to všechno hrálo větší roli než prázdné polemiky, jestli jsme ještě FWB nebo už milenci, či dokonce přítelkyně/přítel.jsme si nepotrpěli tady na to označování. Dneska mi přijde, že soudruzi z USA přitáhli spoustu bizarností typu „exkluzivní randění/partner“ nebo ten „přítel s výhodami“…
Můj „mladý“ svět býval jednodušší. Jednak jsme si zpravidla nesdělovali dopředu, čím pro sebe jsme, věci nějak plynuly, tuhle hladce, jindy dřely… Snad jen jednou se mi jako cca 18 leté stalo, že mi kluk řekl, že to „bude jen o sexu“ (tedy asi by mi dnes řekl, že budeme buď jen milenci, anebo FWB???)… a poté byl vypoklonkován. Druhák, víc jsme sledovali činy, a podle nich jsme usuzovali na opravdovost, hloubku citů, úmysly, budoucnost…
Dřív to bylo o tom, jestli o tobě ví jeho rodiče, kdežto teď po letech je to o tom, jestli o tobě ví jeho děti ![]()
@riccius píše:
Na soudruhy bych to neházel. Přičítám to:
- Vztah/Partnerství zní moc závazně. Nebo naopak je nadužívané a příliš obecné.
- Když tu tak kvalitně a kvalifikovaně diskutujeme o široké škále vztahů, pro efektivnější komunikaci je třeba často užívané termíny definovat. Jinak se furt budeme chytat za slovíčko.
Jako pro účely této nebo jiné diskuze chápu, že to opodstatnění má, ale v reálném světě je to spíš prostředek, jak věci rozpliznout. Možná právě nejvíc v těch případech, kdy se zkrátka nechci vázat.
@akavi píše:
Skvělý. On bohužel přechod na „otevřené manželství“ po odchodu dětí z hnízda je tak trochu víc výhodný pro muže než pro ženu (pokud tedy neměla děti v deseti letech). V cca padesáti se jí ten "milenec " hledá o poznání hůř než chlapovi milenka.
Jistě můžete mít pravdu. Ale na příkladu mé ženy je vidět, že to jde. Záleží jak, o sebe žena pečuje, jak vypadaá. Přítel mé manželky je o 13 let starší, takže je také spokojený. A jak dlouho to bude fungovat? Neřešíme. Rok? 5 let ještě? Jsme rádi za každý hezký den a týden…
@akavi píše:Jistě můžete mít pravdu. Ale na příkladu mé ženy je vidět, že to jde. Záleží jak, o sebe žena pečuje, jak vypadaá. Přítel mé manželky je o 13 let starší, takže je také spokojený. A jak dlouho to bude fungovat? Neřešíme. Rok? 5 let ještě? Jsme rádi za každý hezký den a týden…
Skvělý. On bohužel přechod na „otevřené manželství“ po odchodu dětí z hnízda je tak trochu víc výhodný pro muže než pro ženu (pokud tedy neměla děti v deseti letech). V cca padesáti se jí ten "milenec " hledá o poznání hůř než chlapovi milenka.
@Josef_t píše:
Já na otevřené vztahy moc nevěřím![]()
Vem si třeba, že se ti něco stane, nic závažného, třeba někdo z příbuzenstva se rozvádí - s kým to probereš, s partnerem, milencem/milenkou - ale probereš to jen jednou a ten druhý bude o komunikaci ošizen
Milenec/milenka to musí mít podobně, musí jim takový typ vztahu vyhovovat…
Když se něco stane, třeba nemoc - kdo udělá čajíček, vymění kolo u auta - a co udělá ten druhý/druhá.
Ale hlavně si myslím, že z volného vztahu není cesta zpět a vše funguje jen dokud se daří
I když uznávám, že jako myšlenka to zní docela atraktivně. Stálý partner víc jako kamarád, k tomu milenec/milenka
My se snad nakonec neště shodneme
Otevřený vztah v našem případě má svou hyerarchii - s manželkou jsme primární partneři (čajíček, pneumatiky, foukání bolístek, ale i ta zábava) a ostatní jsou sekundární (jen sex a zábava…). Zatím to funguje, jak dlouho ještě, neřešíme - nemusíme. Až to skončí, tak to prostě skončí. My si zůlstaneme a budeme mít na co hezky vzpomínat. Musí to tak ale vyhovovat všem… To je základ.
@Venetia píše:
pokud jsem s nekym mela sexuální vztah bez budoucnosti byl to pro mne proste milenec.
Chozeni je pro mne začátek vztahu.
Vidim to stejně.. To zdá jsme zadání nebo ne, nehraje roli
Milenec může být i svobodný. Označení kamarád s výhodama nepoužívám a ani nebudu, chlap se kterým nemám oficiální vztah, ale spím a ním, je milenec… Na jeho a mém stavu nezáleží. Kdyby se můj milenec teď rozešel a byl svobodný, byl by to pořád milenec.. Ale vidím, že pro některé už by to byl přítel, skoro manžel
![]()