Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kockazvysocan píše:
Omlouvám se, že asi budu nepříjemná. Ale takhle ufňukaou mám kolegyni a je to šíleně, ale opravdu šíleně obtěžující. Ona se na mě dost upnula, ale já se jí záměrně vyhýbám, protože mě vyčerpává. Ve svém životě takovou fňuknu nechci.
Tyhle fňukny z principu snese dlouhodobě málokdo. Zakladatelce bych radila vstoupit do psychoterapie a trochu se sebrat.
Ještě bych dodala, že velkou citlivost považuju za velkej dar. O kterej se člověk ale musí starat, aby se neobratil proti němu. Takže číst, rozvíjet svoji emoční a sociální inteligenci, učit se rozumět motivaci svojí i druhých, ono to vyzravani emocí tak nějak přirozeně s tímhle přichází současně a je to strašně hezká, pravda i hodně bolestna, ale především hrozně moc zajímavá cesta.
Dřív než k psychologovi radši zajdi na gynekologii a nechej si vyšetřit hormony - od štítné žlázy, přes estrogen, testosteron atd…
Pak uvidis, co dal.
Jestli ti to říkají všichni, tak už to asi všem leze pěkně krkem. Ono se to moc nedá a je šíleně protivné a vyčerpávající mit vedle sebe takovou fňuknu. Přítele tedy obdivuju, že to dává, neumím si s někým jako jsi ty představit budoucnost.
@Malé ukulele děkuji, že si mi to trošku popsala. Asi to je spíš tím, že kolem mě jsou lidi, trošku bezcitní. Asi bych měla změnit společnost a možná vyměnit přítele, je pravda, že to mě dokáže opravdu dostat.
@Anonymní píše:
Ahoj,Mám menší problém. Přijde mi, že trpím strašnou citlivostí na vše. Dám příklad. Umře mi pes, někdo prostě prohodí pár slz a jde dál. Já bulim jak želva a nemůžu se z toho pár dní dostat. Nebo přítel - vůbec mě nepodporuje a nepochválí a já jsem z toho hotová. Nebo hádky s přítelem, cokoli hnusného mi řekne, prostě me to rozbrečí. Cokoli špatného mě prostě bolí a reaguji na to strašnym smutkem nebo brekem. Jak se toho mám zbavit?
Fakt mě to štve
A.
@Malé ukulele píše:
Ahoj. Hele, mě moji rodiče a lidi kolem taky castovali tím, že jsem precitlivela a všechno moc prožívám. Jako sice jsem nebulela nonstop kvůli všemu, ale prostě jsem spoustu věcí prožívala víc než ostatní a dotykaly se mne. A víš co.. Vyrostla jsem, zajímala a zajímám se o psychologii, filosofii, jsem nastavena na to, že se stále potrebuju učit, o světě, o sobě. A víš na co jsem přišla? Že je dnes strašně snadno zaměnitelná přecitlivělost a prostě normální obyčejná zdravá citlivost oproti otupelosti, kterou spousta lidí taky trpí. Teda.. Oni asi netrpí. Ale to že na negativní věci a bolestné události reagujes smutkem a bolestnymi pocity je normální, zdravé a správné. Spousta lidí, aby si zachovali tvář, aby sami nemuseli řešit a prožívat těžké pocity, aby se snadněji vypořádali s těžkostmi, v sobě vybuduje hradbu, odpojí se částečně nebo úplně od prožívání, ale i to má svoje negativní dopady a ne malé. Samozřejmě netvrdím, že člověk se nemá snažit nějak kultivovat a usmernovat svoje emoční prožívání, proto dospivame, učíme se rozumět světu a sobě. Ale snažit se zbavit úplně svých autentických emocí je podle mne cesta k neuroze a bůhví kam ještě. Ty věci, které jsi zmínila, tam naopak tvoje emoce prokazují službu, ukazují, na čem ti záleží, co tě bolí, co bys měla zmenit(, chceš být s chlapem, který je na tebe hnusný, ale ty z toho nejsi smutná, nebo chceš být raději s chlapem, který je na tebe hodný a ty nemusíš být smutná?). Možná by pomohla konzultace u psychologa, aby ti pomohl v tvém individuálním případě nastavit zrcadlo, jestli jsi opravdu nějaká extrémní fnukna, nebo jen normálně prožívajíci člověk obklopenej necitlivejma otupelejma lidma, který pro něj nemaj pochopení. Držím palce
Krasne a pravdive napsano ![]()