Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Uslava píše:
Dítě není pro každého. Je třeba si to včas uvědomit.
A prosím vás jak si to mám uvědomit. Proto jsem se ptala. Ostatní děti jsem milovala, hrála si s nimi, hlídala a ulovení nebo řvaní mě nevadilo, to až u moji. Tak jak člověk teda pozná, že je zralý na dítě..
Když já mám rodičák, manžel trošku podprůměrný plat. Do toho vytapime elektřinou a máme úvěr. Jen na povinné výdaje dáme kolem 17 000. Pak jídlo, nafta a finančně jsme to extrémně pocítili. Dcera roste, spoustu věcí mám přes ruku a fakt krásně věci. Kupuji i boty… No a na potvoru se vždy něco pose**. Takže abych teď vydala za výlet, není možné
já už nevím, kde a jak víc ušetřit. Sobě nic nekupuji, když už něco, tak levné. Ke kadeřnici jsem chodila měsíčně. Bohužel teď je to pro mě zbytečný výdaj. Hlídání nemám, aby h chodila na brigády. Do školky jsem jí ani nezkoušela dávat. Dcera má mezery, se kterými by ji prostě nevzali. Pojedeme na výlet, ale nemůžu ji brát furt. Bydlíme na vesnici, lesy kolem sebe hezké nejsou.
Potřebuješ zažít i něco jiného. Já, když jsem byla na rodičovské, chodila jsem s dítkem od roku do tří dvakrát týdně dopo na nějaké cvičení rodičů s dětmi, plavání, hudebku, výtvarku, vystřídai jsme toho víc. Jedno dopoledne do herny, na hřiště, jedno dopoledne někam na návštěvu. Jednou týdně večer jsem šla cvičit, občas sama zajela na nákup, občas ke kadeřnici, na kosmetiku. O víkendu buď společný program, nebo tatínek vzal dítko ven a já jsem odpočívala nebo si dělala něco svého. Když dítko spalo, buď jsem něco dělala doma nebo taky odpočívala, koukala na film, četla. Na tu dobu vzpomínám fakt ráda.
@Anonymní píše:
Když já mám rodičák, manžel trošku podprůměrný plat. Do toho vytapime elektřinou a máme úvěr. Jen na povinné výdaje dáme kolem 17 000. Pak jídlo, nafta a finančně jsme to extrémně pocítili. Dcera roste, spoustu věcí mám přes ruku a fakt krásně věci. Kupuji i boty… No a na potvoru se vždy něco pose**. Takže abych teď vydala za výlet, není možnéjá už nevím, kde a jak víc ušetřit. Sobě nic nekupuji, když už něco, tak levné. Ke kadeřnici jsem chodila měsíčně. Bohužel teď je to pro mě zbytečný výdaj. Hlídání nemám, aby h chodila na brigády. Do školky jsem jí ani nezkoušela dávat. Dcera má mezery, se kterými by ji prostě nevzali. Pojedeme na výlet, ale nemůžu ji brát furt. Bydlíme na vesnici, lesy kolem sebe hezké nejsou.
jo.. to na příspěvek vrhá poněkud jiné světlo a problém bude vlastně úplně někde jinde.
Takže vlastně deprese a podrážděnost, protože nevyhcázíte s penězi a přenášíš to na malou, protože tkato malé dítě v podstatě jen zrcadlí. No.. nic nejde protože lesy nejsou atd
tak jo.
@ZuzaM píše:
Potřebuješ zažít i něco jiného. Já, když jsem byla na rodičovské, chodila jsem s dítkem od roku do tří dvakrát týdně dopo na nějaké cvičení rodičů s dětmi, plavání, hudebku, výtvarku, vystřídai jsme toho víc. Jedno dopoledne do herny, na hřiště, jedno dopoledne někam na návštěvu. Jednou týdně večer jsem šla cvičit, občas sama zajela na nákup, občas ke kadeřnici, na kosmetiku. O víkendu buď společný program, nebo tatínek vzal dítko ven a já jsem odpočívala nebo si dělala něco svého. Když dítko spalo, buď jsem něco dělala doma nebo taky odpočívala, koukala na film, četla. Na tu dobu vzpomínám fakt ráda.
Snažíš se hezky, ale přečti si poslední příspěvek zakladatelky. Problém je úplně někde jinde.
@Anonymní píše:
Když já mám rodičák, manžel trošku podprůměrný plat. Do toho vytapime elektřinou a máme úvěr. Jen na povinné výdaje dáme kolem 17 000. Pak jídlo, nafta a finančně jsme to extrémně pocítili. Dcera roste, spoustu věcí mám přes ruku a fakt krásně věci. Kupuji i boty… No a na potvoru se vždy něco pose**. Takže abych teď vydala za výlet, není možnéjá už nevím, kde a jak víc ušetřit. Sobě nic nekupuji, když už něco, tak levné. Ke kadeřnici jsem chodila měsíčně. Bohužel teď je to pro mě zbytečný výdaj. Hlídání nemám, aby h chodila na brigády. Do školky jsem jí ani nezkoušela dávat. Dcera má mezery, se kterými by ji prostě nevzali. Pojedeme na výlet, ale nemůžu ji brát furt. Bydlíme na vesnici, lesy kolem sebe hezké nejsou.
Tak bez peněz je to horší, ale dá se jezdit i na výlety, kde se neutratí. Dcera se zabaví, když vyrazíte třeba do vedlejší vesnice na jiné hřiště nebo s odrážedlem na procházku. Nebo na nejbližší rozhlednu, které jsou zdarma. Nemáš nějakou kamarádku, že byste chodily spolu? Manžel nemůže o víkendu pohlídat?
@ludmilaadamkova píše:
Snažíš se hezky, ale přečti si poslední příspěvek zakladatelky. Problém je úplně někde jinde.
Jo, přečetla jsem si to až pak.-(
Hlavně si nepořizuj další díte, situace by se ještě zhoršila.:-(
@ZuzaM píše:
Hlavně si nepořizuj další díte, situace by se ještě zhoršila.:-(
Ano, v plánu to opravdu zatím nemáme. Ačkoliv dcera nestrádá a když jsme spolu někde, hned je to o něčem jiném, vím. Stále jedno a to samé prostředí asi nesvědčí nikomu, jen prostě nemám tu inspiraci, za to se nemlátí ne ![]()
@Anonymní píše:
Kazdej les je pro dite hezkej. Proto jsem psala o výletech zadarmo, je mi jasny, ze narozdil od emimina, v bezne populaci znamena zena na rodicaku ranu pro rozpocet i mimo covidy, valky a infacni spiraly, natoz ted.
Ale tohle si musis TY prepnout v hlavě. Je to novej clovek, vsechno je pro ni novy. Ji stačí fakt malo, kaluže, bahno, klacky. Můžete jit stavet domečky pro skritky. Hriste jsou zdarma. V mnoha městech jsou mhd pro deti do 7 let zdarma a doprovod taktez, zjisti si to u vas. Hromadna doprava k nejblizsim cílům taky stoji prd. Ted jsme jeli za stovku dva dospělí vlakem dobrych 30 km, manzel jezdi busem za 22kc 25 km, to se da i s napjatym rozpoctem.
Sokola pobliz nemate? My chodime cely rok na cviceni pro deti za stovku. To ti ted pres prazdniny moc nepomuze, ale podivej se.
Ted kveze bez, muzete jit nasbirat, koupis jeden citron a udelejte si doma limonádu, mala bude pysna. Spousta instituci jako muzea, galerie, mivaji za hubicku nebo i zdarma herny, dilny, prohlidky. Dnes uz spousta naucnych stezek je paradne udelanych i pro tyhle prtata.
Googluj, na netu je tuna nápadů, neco jit musi.
Ja chapu, ze to je vycerpavajici, ze blba financni situace nikomu neprida, ze to člověk ma v hlave. Ale kdyz se v tom budes topit ty a verit tomu, ze nic nemuzete, bude to jednak zrcadlit dite, druhak si prostyskas ty krasne zvidave roky a až budes v práci a penez na účtu dost, uz to nevratis ![]()
No tak u vás je holt i finanční frustace, to se rodinám, kde je jeden na rodičáku prostě stává…
ALE ten jiný program opravdu zařadit musíš.. i za tu cenu, že s dítětem pojedeš busem na nejbližší vlakové nádraří a pak vláčkem jednu zastávku..
naše holky třeba VLAK totálně milovaly, jednu dobu si ve školce jedna z nich dokonce tajně pouštěla na you-tube nehody na železničních přejezdech
prostě ji fascinovala ta světla, zvuky, náraz.. naštěstí to v ní stop nezanechalo ![]()
píšu to jen proto, že zážitek s dítětem nemusí stát moc peněz.. např. fakt vyšlápnout na kopec/posed/rozhlednu, kde je krásný rozhled do okolí je taky bezva..
nebo nejbližší rybník! sice budete trochu od bahna a možná utržíte nějaký komáří štípanec, ale můžeš jí tam nafouknout to maličké lehátko, povozit na vodě…
je fakt spousta aktivit, co (skoro) nic nestojí, navíc je léto, to ti hraje do karet ![]()
Zakladatelko máte tam u vás poblíž nějaký rybník nebo třeba zatopený lom? Já jsem zrovna včera byla s mrňouskem u nás na rybníku a bylo to super a samozřejmě krásný zážitek úplně zadarmo.
Malý si tam hrozně hrál s takovým písečkem a takovým tím blátíčko a vydržel by tak klidně celý den a byl šťastný. Manžel se mě ptal proč jako nejdeme na placené koupaliště a já říkám že nechápu proč bych měla vyhazovat peníze za něco co můžu mít zdarma. No trochu nechápal ale o tom to teď není. já si prostě myslím že je určitě spoustu zážitků které nestojí moc peněz nebo jsou dokonce zdarma a to dítě bude nadšený protože malé dítě je nadšený z jakéhokoliv podnětu. ![]()
Ano pro dvouleté děti je toho spousta k vymýšlení vše objevují a neřeknou ti nudááááá vše je nové…kdybys napsala odkud jsi tak určitě vymyslíme nějaké typy co dělat zadarmo..
nebo s minimem…
u nás kousek je třeba zoo ano vstup normálně drahý ale dítě do 3 let zdarma a dospělý si koupí permanentku co stojí 600 na rok a muže tam chodit klidně každý den a dvouletacka ještě nebude náročná na kupování všeho možného.
@Anonymní píše:
A prosím vás jak si to mám uvědomit. Proto jsem se ptala. Ostatní děti jsem milovala, hrála si s nimi, hlídala a ulovení nebo řvaní mě nevadilo, to až u moji. Tak jak člověk teda pozná, že je zralý na dítě..
Hlavně před početím dítěte. Tedy pokud je plánované.
Dítě není pro každého. Je třeba si to včas uvědomit.