Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šarlota4 Ano, přesně tak. Příhoda s koláčem, se stala druhý den. Přijely jsme s malou na návštěvu, babička jí dala na talíř koláč, malá si sedla ke stolu a jednou či dvakrát do toho hrábla protože se jí líbila brusinka/rozinka, už nevím co to bylo. Strejdovi se to nelíbilo a začal pořád dokola opakovat "nešahej na to, nešahej na to. ![]()
@Aubrys píše:
@Šarlota4 Ano, přesně tak. Příhoda s koláčem, se stala druhý den. Přijely jsme s malou na návštěvu, babička jí dala na talíř koláč, malá si sedla ke stolu a jednou či dvakrát do toho hrábla protože se jí líbila brusinka/rozinka, už nevím co to bylo. Strejdovi se to nelíbilo a začal pořád dokola opakovat "nešahej na to, nešahej na to.
ale u jídla se sedí a nerýpe se v něm. Já se pak ani nedivím, že nějaké restaurace nebo hotely mají zákaz dětí. děcka neumí sedět u stolu, rýpou se v jídle dělají hluk a nevydrží sedět u stolu. Minule náš čtyřleťák v restauraci napomínal cca šestiletého kluka ať si jde sednout a nelítá tam. to je taky špatně? ale musím říct, že personál to ocenil
Ze se do jidla nerype ucim uz rocni dite ![]()
A taky stale opakuji nasahej na to, jez to normalne
a i hlas obcas zvednu ![]()
Myslím, že hlavní chyba je ta, že necháš dítě, aby prudilo ostatní. Máš si zakročit sama a včas. jak s tou čokoládou, tak zejména s koláčem, pokud to byl koláč pro všechny. Takže nevím, ale čtyřleté dítě už by se v koláči hrabat nemuselo. Dostane svůj kousek, bud ho sní nebo odloží, ale hrabat se, to ne. A bud ráda, že babička ty dveře zavřela, alespon tě neškolila před dcerou. Ono energické živé upovídané dítě - proč ne, ale poněkud nevychované, to už je horší. A tím nemyslím, že by mělo sedět na zadku a tiše hledět. Ale když řeknu vnučce - jdi se zeptat mámy, já ti nic nedám, tak jde na první vyzvání. A ne že otravuje a otravuje.
@Aubrys píše:
@Šarlota4 Ano, přesně tak. Příhoda s koláčem, se stala druhý den. Přijely jsme s malou na návštěvu, babička jí dala na talíř koláč, malá si sedla ke stolu a jednou či dvakrát do toho hrábla protože se jí líbila brusinka/rozinka, už nevím co to bylo. Strejdovi se to nelíbilo a začal pořád dokola opakovat "nešahej na to, nešahej na to.
Když tobě připadá všechno v pořádku, to je pak těžký..
@Pam12 píše:
ale u jídla se sedí a nerýpe se v něm. Já se pak ani nedivím, že nějaké restaurace nebo hotely mají zákaz dětí. děcka neumí sedět u stolu, rýpou se v jídle dělají hluk a nevydrží sedět u stolu. Minule náš čtyřleťák v restauraci napomínal cca šestiletého kluka ať si jde sednout a nelítá tam. to je taky špatně? ale musím říct, že personál to ocenil
ty sis nikdy nevyrýpla třeba z vánočky na talířku mandli či rozinku? U rodinné snídaně? ![]()
Uz to tady bylo zmineno nekolikrat, ty vidis sve dite jako energickou rozumbradu, ale sama pripoustis, ze je mala vycurana…no, a okoli vidi predevsim tu vycuranost v kombinaci s rozmazlenosti a spratkovitosti- viz huceni, ze chce cokoladu ci co, prip. hrabani se v kolaci…
takze pokud chces pokracovat v tomto stylu vychovy, jaky mas nastaveny- „my se s malou domluvime a okoli se na ni nesmi ani spatne podivat“, pak pocitej s tim, ze brzy vas nikdo nebude chtit prilis videt… ja osobne bych rozhodne nechtela travit svuj volny cas vedle rozcapeneho ditete, co furt huci jak do studny a ve finale se v jidle rype jak v ho*ne
![]()
je fajn, ze nechces mit z dcery uslapnutou putku, ale popremyslej, jestli z ni spis nevychovavas nekoho na opacne strane spektra…
Ono taky záleží, jestli strýc má děti, jak je na ně zvyklý, jak se u vás normálně vychovávají děti. Ale pravda je, že reaguješ prostě prudce. Ber to tak, že to, co tobě se jeví jako roztomilá vytrvalost a řečnost, se jiným může jevit jako rozmazlené trvání na svém a bezohlednost. Takže za mne bych se snažila se spíš nějak podívat na své dítě realisticky, a pokusila bych se mu něco málo slušného chování vůči jiným vštípit.
Herdek zrovna včera jsem si při rodinné snídani z tvarohového koláčku vyrýpla rozinku a pak druhou.. a olízla jsem tu marmeládu uprostřed… a až pak se do něj zakousla… být malá tak mi někdo ten koláč sebere a ještě mě seřve.. ach jo..
@inkakřivák
Strýc (bratr) má dvě děti, jedno stejně staré a jedno 1m miminko (už to zakl. psala)
Takže to není nepřipraveností na malé děti…
@jdukolem a co tak vzit v potaz, ze jsou lidi, kterym tohle dloubani do jidla dela vyslovene zle?
a pokud byla opakovane upozornovana, ze do toho nema dloubat a neposlechla, tak to je dle meho opravdu duvod ji jidlo sebrat…
( on je celkem rozdil labuznicky si vydloubnout rozinku nebo mandli a nechat na potom a hnipat se v jidle a rozdelavat ho na prvosoucastky…)
@Zuziky píše:
@jdukolem a co tak vzit v potaz, ze jsou lidi, kterym tohle dloubani do jidla dela vyslovene zle?![]()
a pokud byla opakovane upozornovana, ze do toho nema dloubat a neposlechla, tak to je dle meho opravdu duvod ji jidlo sebrat…
( on je celkem rozdil labuznicky si vydloubnout rozinku nebo mandli a nechat na potom a hnipat se v jidle a rozdelavat ho na prvosoucastky...)
ale to nevíš že tak bylo že ne? já si podle popisu představuju malou holčičku co loví prstíkem rozinku či brusinku v koláčku.. a vidím strýce kterému už to dítě leze na nervy jen tím, že se vrtí na židli, takže nevynechá příležitost ji napomenout - neříkám že mám pravdu, ale nabízím jiný úhel pohledu ![]()
podle mě je tu hodně lidem jasné že holčička nutně musela koláč rozpatlat celou dlaní po talíři ubruse a ještě se div ne utřít do okolí… ale tak to být nemuselo - nic takového popsáno nebylo..
@jdukolem jo přesně
taky nechápu, proč je problém v tom, vytáhnout si z koláče rozinku. A co jako
jako malá jsem rozebírala úplně veškeré perníčky, cukroví, prostě mě to tak bavilo. Z chleba jsem snědla napřed kůrku a až pak střídku.
Nejsou na podobném principu založené sušenky Oreo?
Tady je snad 90% uživatelek zkostnatěle upjatých, co děckám nedopřejou ani trochu té radosti u jídla ![]()
@Any83 píše:
@jdukolem jo přesnětaky nechápu, proč je problém v tom, vytáhnout si z koláče rozinku. A co jako
jako malá jsem rozebírala úplně veškeré perníčky, cukroví, prostě mě to tak bavilo. Z chleba jsem snědla napřed kůrku a až pak střídku.
Tady je snad 90% uživatelek zkostnatěle upjatých, co děckám nedopřejou ani trochu té radosti u jídla
Ale tohle můžou dopřát dětem doma a ne někde na návštěvě, kde na to nejsou všichni zvědaví ![]()
@Any83 píše:
@jdukolem jo přesnětaky nechápu, proč je problém v tom, vytáhnout si z koláče rozinku. A co jako
Tady je snad 90% uživatelek zkostnatěle upjatých, co děckám nedopřejou ani trochu té radosti u jídla
asi jdu zavolat mamce protože jí ani nevadila cestička prstem na chlebíku s medem.. byla rozkoš nabrat to máslo a med a olíznout si prst.. ![]()