Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bebuše dětinský mi to nepřijde, já v tom žiju.. domluva u nás nefunguje, protože domlouvat se chci jen já a tříletý.. dotazy na porušení dohody by pětiletý buď ignoroval, nebo by mi tvrdil, že přece takhle jsme byli domluvení
@Tamtama Tak zkus popřemýšlet, kde je chyba. A taky o tom, co skutečně tvého syna zajímá, baví, co má rád - a podle toho se zařid. Podle mne pokud není dítě nějak psychicky narušeno, se dá každé zvládnout. zejména ve věku pěti let. Upřímně - co budou dělat učitelky ve škole s děckem, které má takový problém s autoritou? někde ta chyba zkrátka je. Prostě podle mého - na každého, ale každého normálního člověka existuje nějaká metoda - a když už by si matka neporadila s malým děckem, co bude dělat později?
Nereaguje na domluvy ani na zvýšení hlasu? Normálně dat na zadek
rozhodně ti nechci řadit abys byla na děti zlá a hnusná ale vidíš že to nikam nespeje. Synek by byl možná trochu překvapený protože by to nečekal a dcerka by viděla že za zlobeni následuje trest. Prostě musíš mít autoritu. ![]()
@inkakřivák co ho baví? Lítat venku, ničit byt, lézt po výškách, hrát na tabletu. Tablet je první slovo, co z něj po ránu vypadne, přitom na něj chodí opravdu výjimečně, když se předchozí den ani jednou nepočůrá. Podle pediatry a psycholožky bude nejspíš mít ADHD.
Ale já mluvím o zdravém, pouze nevycovaném dítěti. Dítě nemocné zřejmě bude mít trošku jiné požadavky na přístup. takže v případě, že se ADHD potvrdí, bych se poradila zejména s lékařkou, co by mohlo fungovat. A pak jedině testovat. A pokud ho baví lítat venku, tak jo, to si myslím je dobře, protože venku se alespon pořádně vybije, ne? Jinak k zakladatelce - třeba to oblékání se skutečně řešit dá. Obleču staršího, postavím vedle sebe do (třeba zamčené) předsíně, a tady budeš. jakmile projeví snahu se vysvlékat, okamžitě chytit ruku a ne! Zkusí po druhé - zase, a pohrozit. jedna známá kupříkladu jako vynikající výhrůžku používala - půjdeš do postele. A kldně to realizovala - druhé dítě si hrálo na zahradě a to jedno muselo ležet v posteli. Ideál - podruhé si to jo rozmyslel.
@inkakřivák píše:
Ale já mluvím o zdravém, pouze nevycovaném dítěti. Dítě nemocné zřejmě bude mít trošku jiné požadavky na přístup. takže v případě, že se ADHD potvrdí, bych se poradila zejména s lékařkou, co by mohlo fungovat. A pak jedině testovat. A pokud ho baví lítat venku, tak jo, to si myslím je dobře, protože venku se alespon pořádně vybije, ne? Jinak k zakladatelce - třeba to oblékání se skutečně řešit dá. Obleču staršího, postavím vedle sebe do (třeba zamčené) předsíně, a tady budeš. jakmile projeví snahu se vysvlékat, okamžitě chytit ruku a ne! Zkusí po druhé - zase, a pohrozit. jedna známá kupříkladu jako vynikající výhrůžku používala - půjdeš do postele. A kldně to realizovala - druhé dítě si hrálo na zahradě a to jedno muselo ležet v posteli. Ideál - podruhé si to jo rozmyslel.
to je mozna dobry, kdyz ma treba znama rodinnej barak..tezko bych nechala jedno decko v posteli a s druhym sla ven..a presne jak bylo receno vyse, je fakt nespravedlivy kvuli jednomu zlobivymu diteti nechavat to druhy treba tyden doma bez jidla
na jednu stranu chapu tvoje rady, ale prijde mi, ze ty moc nechapes, ze na nektere deti to proste opravdu nemusi tak skvele fungovat jako napriklad u vas nebo u zname..a nejspis na kazdeho cloveka neco existuje, i proto se zde maminky radi nebo ne? nekomu mozna prijde, ze jen proto, aby si vyslechly nejakou kritiku, co..
@Tamtama píše:
@inkakřivák dobře, já mám prakticky stejné problémy s pětiletým jako má zakladatelka, jsem samoživitelka. Že není pohádka/sladkost/cokoliv je klukovi ukradený, vyleze všude, s dětskou pojistkou si poradil dokonce dřív než já.
mne taky nekolik lidi se ptalo, jestli nebude autista napriklad..a taky jsem u nekterejch pojistek premejslela, co s nima
malej to vyresil hned ![]()
@elineckam píše:
ahoj, mam dcerku 3roky 3mesice a druha 19mesicni, je to u nas uplne to same, az nekdy, am strach, zda se nevyvratim, uplne jako pres kopirak, akorakt, ze ja nemam vubec zadny hlidani, manzel pracuje a ja jsem na ne porad sama.taky krmim starsi, aby se aspon najedla, mladsi uspavam na rukach, mladsi za boha nebude v kocare, do voziku v obchode nevleze, taky od narozeni jen rve a modlim se, at to nekdy prejde, kolikrat uz jsem dala na rid vychovnou, smeje se tomu, dusledna jsem,nepomaha.radu nemam, jen snad, dej detem vic prostoru a mozna prave nebyt v nekterych situacich tak dusledna, ja rvu snad od rana do vecera po nich, az mam strach, ze sousedi na me zavolaji socialku,kolikrat vecer brecim, ze uz nemohu.mala se mi v noci budi co dve hodky,…musime vydrzet a doufat.
je to o nervy vid, zvlast kdyz se dostanes do toho kolotoce uz rano a pak vis, ze to bude jen horsi a horsi..znam..rvani je nejhorsi..to vse akorat zkomplikuje, i kdyz vim, ze je to tezky se udrzet v klidu..ja uz rvu jen kdyz jde fakt o zivot, zdravi apod..napr u silnice nebo kdyz treba deti skacou na gauci a navzajem se zalehavaji apodobne..je skoda, ze nemas zadny hlidani, ale na druhou stranu ze zkkusenosti svoji vim, ze cim vic hlidani, tim vic jsou pak tyhle hyper deti rozpolceny, kazdej jim dovoli neco jinyho, i kdyz maji instrukce od maminy ze jo treba, ale nikdo proste se nebude chovatu plne stejne jako ty..v tomhle je to dobry, ale asi by sis potrebovala odpocinout hlavne ty, abys mela zas nadhled..mne ted hodne psychicky pomohlo, ze treba jsem presvedcila tatku deti at je veme sam na hodku a pul ven a ja si vyzehlila kopu pradla, ktery me uz faaaakt stvalo a nervovalo..zkusi si najit neco, co te treba doma ted opravdu vytaci (mimo deti( nebo co fakt chces tam treba udelat nebo sama co si chces udelat a proste dej deti na par hodin tatkovi..nekdy doma prece bejt musi..tvoje nalada hodne deticky ovlivnuje, vidim to i na sobe i na svym partnerovi..ty noci jsou na prd no, kdyz je clovek nevyspalej je to fakt o hooooodne velkej rozdil..s malym jsem spala cely noce a s malou skoro vubec..takze to fakt znam..znam na to jeden homeopatickej lek, kterej, aspon mne, docela pomahal, kdybys chtela pisnu ti ho do sz
@Anonymní píše:
je to o nervy vid, zvlast kdyz se dostanes do toho kolotoce uz rano a pak vis, ze to bude jen horsi a horsi..znam..rvani je nejhorsi..to vse akorat zkomplikuje, i kdyz vim, ze je to tezky se udrzet v klidu..ja uz rvu jen kdyz jde fakt o zivot, zdravi apod..napr u silnice nebo kdyz treba deti skacou na gauci a navzajem se zalehavaji apodobne..je skoda, ze nemas zadny hlidani, ale na druhou stranu ze zkkusenosti svoji vim, ze cim vic hlidani, tim vic jsou pak tyhle hyper deti rozpolceny, kazdej jim dovoli neco jinyho, i kdyz maji instrukce od maminy ze jo treba, ale nikdo proste se nebude chovatu plne stejne jako ty..v tomhle je to dobry, ale asi by sis potrebovala odpocinout hlavne ty, abys mela zas nadhled..mne ted hodne psychicky pomohlo, ze treba jsem presvedcila tatku deti at je veme sam na hodku a pul ven a ja si vyzehlila kopu pradla, ktery me uz faaaakt stvalo a nervovalo..zkusi si najit neco, co te treba doma ted opravdu vytaci (mimo deti( nebo co fakt chces tam treba udelat nebo sama co si chces udelat a proste dej deti na par hodin tatkovi..nekdy doma prece bejt musi..tvoje nalada hodne deticky ovlivnuje, vidim to i na sobe i na svym partnerovi..ty noci jsou na prd no, kdyz je clovek nevyspalej je to fakt o hooooodne velkej rozdil..s malym jsem spala cely noce a s malou skoro vubec..takze to fakt znam..znam na to jeden homeopatickej lek, kterej, aspon mne, docela pomahal, kdybys chtela pisnu ti ho do sz
mas ve vsem pravdu, je to tezky se udrzet, ale nekdy fakt clovek rve, nejvic je mi i lito te starsi, jelikoz ji furt nadavam, ze uz by mela mit rozum a ze mladsi je jeste mala a nechape, to, musi ji to lezt uz na nervy, ale jak se vzdy zamyslim, tak vzdyt i ta starsi je jeste malinka a clovek po ni chce takove naroky, je to tezke, co udela starsi, mladsi se hned ve vsem po ni opici a ja nadam starsi, ze to nema pred ni delat, jenze ona by nemohla delat nic, vse ji bere, neboj i po mladsi jecim, rvu, taky se snazim to eliminovat, ale jde to tezko, tatka nekdy veme malou na hodku, s obema by si netroufl, jak jdu ja s nema, mam co delat a to uz jsem vycvicena, furt se uklidnuju, ze to prejde, jen nevim kdy, jen jsem te chtela povzbudit, at vis, ze v tom nejsi sama. ![]()
@Tamtama píše:
@inkakřivák co ho baví? Lítat venku, ničit byt, lézt po výškách, hrát na tabletu. Tablet je první slovo, co z něj po ránu vypadne, přitom na něj chodí opravdu výjimečně, když se předchozí den ani jednou nepočůrá. Podle pediatry a psycholožky bude nejspíš mít ADHD.
ADHD, to je taková obligátní diagnoza, když je dítě špatně výchovně vedeno.
@Burj Chalifa Ne nutně vždy. Nějaké procento je skutečně problematické, vážně je. Ale věkem se to dá korigovat - takže vlastně ani nevím, jestli je to nebo není nemoc. nevím, protože zase na druhou stranu nechápu, jak by se dala věkem zmírnit nějaká choroba mozku.
Tak že bys měla nakonec pravdu? I to může být.
@Burj Chalifa píše:
jo, taky jsem si to dřív myslela ![]()
@elineckam píše:
mas ve vsem pravdu, je to tezky se udrzet, ale nekdy fakt clovek rve, nejvic je mi i lito te starsi, jelikoz ji furt nadavam, ze uz by mela mit rozum a ze mladsi je jeste mala a nechape, to, musi ji to lezt uz na nervy, ale jak se vzdy zamyslim, tak vzdyt i ta starsi je jeste malinka a clovek po ni chce takove naroky, je to tezke, co udela starsi, mladsi se hned ve vsem po ni opici a ja nadam starsi, ze to nema pred ni delat, jenze ona by nemohla delat nic, vse ji bere, neboj i po mladsi jecim, rvu, taky se snazim to eliminovat, ale jde to tezko, tatka nekdy veme malou na hodku, s obema by si netroufl, jak jdu ja s nema, mam co delat a to uz jsem vycvicena, furt se uklidnuju, ze to prejde, jen nevim kdy, jen jsem te chtela povzbudit, at vis, ze v tom nejsi sama.
právě jsi vyhrála soutěž o nejdelší větu ![]()
@inkakřivák píše:
@Burj Chalifa Ne nutně vždy. Nějaké procento je skutečně problematické, vážně je. Ale věkem se to dá korigovat - takže vlastně ani nevím, jestli je to nebo není nemoc. nevím, protože zase na druhou stranu nechápu, jak by se dala věkem zmírnit nějaká choroba mozku.
Tak že bys měla nakonec pravdu? I to může být.
Já bych řekla, že v dospělosti jsou prostě lidé s ADHD akční, např. hodně pracovití, hodně sportují, střídají různé aktivity a už jsou schopni nějaké užitečné činnosti, takže to okolí spíš obdivuje, u dětí je to prostě otrava.
Jinak já mám synovce s ADHD, je prostřední ze 3 kluků, rodiče má stejné, výchovu také. Jenom je prostě„jiný“. Rodiče docházejí i k psychologovi, aby věděli, jak jej nejlíp vést. Musí to být těžké i pro to dítě samotné, často si na něj ve škole stěžují, pak dostane doma kázání a je mu to líto, protože se třeba snaží chovat jak nejlíp umí…není to tak dlouho, co mi švagrová říkala, že se po jednom takovém výchovném kázání rozplakal, že neví, co po něm všichni chtějí…Myslím, že dost rodičů používá ADHD jako zaklínadlo a fakt se jedná o špatnou výchovu, ale některé děti a s nimi jejich rodiče si asi opravdu při této poruše užívají své…
@Burj Chalifa píše:žádná špatná výchova