Kam na matriku?

29.8.12 08:16

Kam na matriku

Ahoj všichni, chtěla bych se zeptat, kam bych měla jít na matriku, když já mám trvalé bydliště v Brně ale chci aby dítě mělo adresu tam kde jeho otec. Ja se samozřejmně chci taky přehlásit, akorat jsem se k tomu jeste nedostala. Tak jestli teda prvně přehlásit trv. bydliště sobě a pak rovnou jít na matriku v místě nového bydliště. Zase jsem ale nechtěla 2× měnit občanku, nebo už se do těch nových děti nezapisují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19570
29.8.12 08:34

Ahoj, taky jsem to řešila. Dítě má trvalé bydliště po matce a nejde dopředu nahlásit, že chceš aby mělo adresu otce. Takže si změň adresu a tím je to vyřízený. Jinak na matriku jsme šli v místě bydliště otce a nebyl to problém. A občanku jsem si po narození malé neměnila, ani mě nenapadlo, že bych to měla udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
498
29.8.12 08:37

My byli v podobné situaci před 5 lety. Já měla trvalé bydliště na Praze 9, manžel (tehdá partner) na praze 10.

Tehdá to bylo tak, že dítě se vždy automaticky přihlásí na adresu trvalého bydliště matky. Já pak asi 14 dní po porodu šla na úřad Prahy 10, a podala žádost o změnu trvalého bydliště pro sebe a své dítě. Zároveň si nechala změnit OP a zapsat dítě. Musela jsem k tomu mít souhlas partnera, jako vlastníka bytu, musel navíc předkládat doklad, že je vlastníkem toho bytu.

Takže to šlo celkem bez problémů. Tenhle postup mi vysvětlili na úřadu - ochotně poradili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
498
29.8.12 08:39

Jen ještě jeden dodatek - rodný list nám vystavovala Praha 4, kde se syn narodil (kde byla porodnice). Tam rodný list posílají. Ale dali nám k tomu formulář, kde jsme vyplnili, zda ho chce adresu trvalého pobytu matky, nebo jinou. Takže i tam jsem vyplnila partnerovu.

Ale tam, kde třeba teď bydlíme, rodný list neposílají, ale jeden z rodičů si ho musí převzít osobně na úřadu (matrice).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
29.8.12 09:23

Jinak do občanek se děti už nepíší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8569
29.8.12 09:23

Dítě ti do OP zapíšou a klidně i manžela :) jen při žádosti o OP to musíš uvést ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
29.8.12 09:25

@sweet78 děti už ne, byla jsem tam před měsícem a do nových OP se děti nepíší. Není třeba, když má mít dítě svůj OP/pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8569
29.8.12 09:27

@lyrica tak to je pro mne nová informace… já tam byla asi před rokem…
Díky :) aspoň jsem teď chytřejší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
29.8.12 09:28

@sweet78 nemáš zač, já byla docela zklamaná, chtěla jsem tam prcka mít :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
29.8.12 09:33

Měnila jsem trvalé bydliště před 2 týdny. V nových OP není místo ani pro manžela, natož pro děti :cert:
Dokonce tam ani nemusí být rodinný stav.
Jinak mimčo bývá automaticky hlášeno na trvalé bydliště matky (proto jsem měnila OP), jde to ale na matrice nahlásit při prohlášení o příjmení (to mám ale jen z doslechu), nebo po porodu (což já teda nechtěla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.12 10:14

Díky holky, no nechám si teda změnit adresu ať pak nemusím všechny prkotiny jezdit vyřizovat do Brna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
976
9.6.13 22:30

Ahoj. Potřebuju poradit. Máme s přítelem trvalé bydliště každý jinde. Mimčo se bude jmenovat po něm, ale trvalé bydliště se mnou, než se přestěhujem a přehlásíme do svého. Kam jit na matriku přiznat otcovství? Je to jedno, nebo musím jít na matriku v okrese kde mám trvalý pobyt, nebo můžem tam kde žijeme (u přítele)? Díky a hezký večer :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
9.6.13 22:34

Je to jedno… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
976
9.6.13 22:39

Fakt? Tak to je super :dance: Díky :palec: