Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jannina1 to jo, ale když to napíšu trochu nadneseně, tak nemůžeme zpasit svět… Snad tato hláška nikoho nenaštve, ale i mě se občas nelíbí něco, neozvu se na plnou hubu, taková nejsem, spíš řeknu, že bych to nedělala a stejně ten druhý se ohradí tak, že stejně je na koni..
Nedávno se dvouletý hrál se zapalovaček a příborakem na hřišti a já se bála, že si děti něco udělají, tak jsem naznačila, že takovu hračku bych nedala a maminka, se nafoukla, že mám zavolat na ni sociálku a přitom to člověk řekl slušně v rámci diskuse… Jestli je to normání nebo neni, asi každý viděl jinak, mě to normální nepřišlo a měla jsem taky hned odpověď
@jannina1 švagr nefackuje - nebo nevím, možná ano, ale nikdy jsem ho neviděla, to spíš švagrová rozdává
No tak vidět někoho jak fackuje dítě, nafackovala bych mu já, i když by byl cizí, natož kamarád
. Klukům dávám max přes zadek a když mladší kouše, tak ho přes tu pusu jenom lepnu, protože to udělal pusou. Staršímu je šest a nikdy bych mu facku nedala.Je to hnus jak se někteří chovají ke svým dětem.
@péťaskléňa píše:
Hele teď se na mě nezlobte, s tím tatínkem ROZHODNĚ nesouhlasím, ale je normální, že ta holčička si z toho nic nedělá? Že začne po chvíli znova?To asi nebude neposlušnost.
chudák malá už je asi zvyklá
@Colombina píše:
chudák malá už je asi zvyklá
To mi hlava nebere! ![]()
@péťaskléňa píše:
To mi hlava nebere!
To máš to samé a teď se nechci nikoho dotknout a ani to na nikoho nemířím, když rodiče na dítě pořád řvou a pak nastane situace, že se ti na odrážedle žene do ulice, tak ho výkřik nezastaví. Je proti tomu „imunní“. Prostě jestli ji doma řežou jak na běžícím páse, tak to bere jako normální součást života ![]()
@monika32 píše:
To máš to samé a teď se nechci nikoho dotknout a ani to na nikoho nemířím, když rodiče na dítě pořád řvou a pak nastane situace, že se ti na odrážedle žene do ulice, tak ho výkřik nezastaví. Je proti tomu „imunní“. Prostě jestli ji doma řežou jak na běžícím páse, tak to bere jako normální součást života
a pak bude jednoho dne taky tlouct svoje děti a říkat, že je to přece normální
TO mi teda přijde šílený, podle tý situace s tím dětským koutkem, to mi přijde, že potřeboval záminku, aby ji mohl fackovat. Normální rodič by se přece snažil jakýmkoliv konfliktům s dítětem vyhnout tím, že ho dá do koutku. Takže tohle mě zarazilo úplně nejvíc. jestli se chce předvádět, jakej je „frajer“? že si troufne na 5krát lehčí dítě? Já neříkám, že jsem svatá, upřímně, mě už směrem k mému téměř 3letému taky asi 4 krát ruka ulítla, ve chvílích, kdy jsm mu řekla, ať něco udělá, a on se mi začal smát do ksichtu
Ale konfliktům se snažím v maximální možný míře předcházet, a všechno řešit nejprve domluvou.
Věřím vám to, jen prostě neznám ve svým okolí žádný dítě, kterýmu by nevadilo se nechat řezat.
@Colombina píše:
a pak bude jednoho dne taky tlouct svoje děti a říkat, že je to přece normální
Jo, věčnej koloběh. Ale třebas jako dospělá pochopí, že bití je špatně. ![]()
@péťaskléňa píše:
Věřím vám to, jen prostě neznám ve svým okolí žádný dítě, kterýmu by nevadilo se nechat řezat.
Když nic jiného nezná? je malá. Ono i zneužívané dítě to bere jako normu, do chvíle, než mu dojde, že jinde to tak není. A to jim dochází mezi 8-10 rokem. Do té doby to berou tak, že to tak prostě je. ![]()
@monika32 promiň, ale každý dítě má nějakou odezvu, buď to už opravdu nedělá nebo pomalu přestane dělat a nebo brečí, brání se, ale žádný nesedí a nečeká že mu jedna přistane.
@péťaskléňa píše:
@monika32 promiň, ale každý dítě má nějakou odezvu, buď to už opravdu nedělá nebo pomalu přestane dělat a nebo brečí, brání se, ale žádný nesedí a nečeká že mu jedna přistane.
Ale prosím tě, 3leté dítě se bude bránit?
Ne, nebude, kolik a jak staré máš děti? Dítě které bude bité od mala prostě bude brát facky jako součást života, stejně tak dítě, na které budeš od mala křičet, to taky bude brát naprosto normálně a z křiku si nic nebude dělat ![]()
@péťaskléňa Jinak jestli ráda čteš, půjč si pár knih o týraných nebo zneužívaných dětech. Ony to vážně berou jako součást života ![]()
@monika32 svoje čekám první, ale mám blízko 3 neteře a 2 synovce a slovem bránit se nemyslím že ti jednu vrátí, ale když věděli, že něco vyvedli (po prvním upozornění - stejně jak píše zakladatelka) tak už uhejbali a zdrhali. A znovu to nezopakovali dost dlouho. A zdůrazňuju, že fackování se u nás nikdy neprovádělo, ale jedno lehký lupnutí na zadeček tak za měsíc padlo. Třeba když vyvádělo v obchodě nebo u jídla.