Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Slečna bude špatná a toxická kamarádka, kvůli které se jen trápíš, takže bych se na ni vyprdla a bude ti líp ![]()
Řeknu Ti nepříjemnou pravdu: Pořád jsi v pubertě a přecitlivělá. Ale je to v pořádku, je Ti 16 let. Ať se Tvá kamarádka kamarádí s kým chce. Ty se kamaraď s kým chceš. A vaše společné známé a kamarádky ať se taky přátelí s kým chtějí. O tom je totiž dospělost, že si nebereš osobně to že kamarádka x se sejde s kamarádkou y a sejdou se bez Tebe. Že má kamarádka i jiný okruh přátel. Ty ji můžeš říct svůj názor, varovat ji, ale h.bu si musí nabít sama. Tohle se děje i v dospělosti. Kamarádka x pomlouvá společnnou známou y a pak zjistíš, že spolu byly na bazéně nebo na kafi. Takový je život. Tyhle drby ber jedním uchem tam a druhým ven. A je fajn, že jsi se poučila, že si nemáš o někom vytvářet názor na základě informací od jiné (i když pro Tebe spolehlivé) osoby.
Moc to řešíš si myslím, je fajn dát někomu novou šanci každý máme různé období..třeba já jsem byl v pozici tvé kamarádky, dostal jsem se do nové skupiny - chlastačky, hulení atd..ale to jsem nebyl já a po čase jsem se vrátil zpět ke kamarádovi a opravdu jsem ocenil že mi dal tu šanci..no každopádně pokud tvá kamojda znova přileze už bych se na ní vykašlal, neřeš ostatní lidi co dělají, kam chodí a zaměř se na sebe dělej co tě baví a měj kolem sebe lidi se stejnými zájmy, ono je někdy lepší mít i jednoho kámoše nebo být nějaký čas i sám než mít 30 „kamarádů“ ale vlastně ve skutečnosti to takový kamarádi nejsou… hoď to za hlavu přece si nebudeš kazit den kvůli jednomu člověku ze 7.5 miliard lidí ![]()
Ahoj

Potřebuji radu a vlastně se svěřit..Je mi 16 let a spousta lidí mě vidí jako puberťáka.. Puberta mě už asi přešla a cítím se tak lépe. Ale už k věci. Mám pár kamarádů, ale jednu nejlepší, se kterou se mohu bavit o všem, a vše možné. (už jsme kamarádky tak 10 let). Tak před 2 lety se seznámila s jakousi partičkou puberťáků a stále s nimi někde byla. Oni ji hodně stahovali. Pomlouvala mě a vždy, když s nima byla, psala mi hnusně, chovala se hnusně a tak dále. Pak ale co se stalo.. Oni ji “odkopli” přestali se s ni jednoduše bavit. Tak prisla zamnou, ze je hrozny co udelala, a ze je fakt rada, ze uz s nima neni, a ze uz nebude chodit na zábavy a akce, ze ji to vubec nebere. (Ja jsem typ, co absolutně vubec nechodí na takové ty čochy či co a radsi jedu na kole, procházky, nakupování, filmy, bazén, a třeba jit s par kamarady ven). Takže jsem byla rada, ze jo.. Takze ten rok byl super.. Ale je to tu zase.. Schválně se fotí s partičkou lidí, a když mi řekne, jestli nepůjdu s ni, tak řeknu ze ne, ze s těmi lidmi jit proste nechci.. No a ona jde a je hnusna. Nevím, jestli jsem naivní nebo ona nevyspělá.. Asi je spíše furt pubertak. A jeste jedna vec.. Byla jsem asi po třech letech venku s jednou kamaradku s Erikou.. Obě jsme ji moc neměly rady, ale ja jsem s ni sla poté ven.. Protoze vzdycky všechny informace o Erice jsem měla od te me nejlepsi kamaradky o které píšu.. A zjistila jsem, ze je Erika fakt fajn.. Hned druhy den jsem odjela do Egypta a moje nejlepsi kamarádka (která se s Erikou taky nebavila tak 3 roky) sla s ni ven a byly hrozne dlouho spolu.. Nevim, co si o tom mam myslet.. Ona vi, ze je pro me těžké si najit kamarady.. Každopádně děkuji všem za rady a mějte se hezky