Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Josefuna to by tak odpovídalo, já jsem se na to celé nekoukala. Myslím, že si své sny plní hlavně ten chlap a ženská je ráda, že se ukazuje.
Mimoto jak své dítě ukazují na sociálních sítích, že má svou stránku jak na webu tak na FB, to už mi přijde přes čáru. Děti jsou také lidi a mají nějaká práva. Nemám ráda ukazování dětí na internetu, když se samy nemůžou rozhodnout, zda stojí o nějakou slávu.
No a jak myslíte, že to maji/měly ty naše špičkové tenistky? Já takové lidi znám. Je jedno, zda si vyberou sport, hudbu, školu. On to nemusí být šílený dril, ono to jde u těch dětí dělat tak zábavné, že to ty děti baví. Je to Zachova škola a ani on děti nelamal, ale dělal jim podmínky, ve kterých rostly. My o tom jednu chvíli jako rodiče uvažovali, ale nakonec jsme usoudili, že toto pro děti nechceme.
@Angry_birds píše:
No právě to dávají dítěti opravdu skvělý vzor.
Podle toho co jsem viděla mi přijde, že to dítě je spíš projekt… V ukázce chlapeček i brečel, že už nechce trénovat. Rodiče si chtějí asi něco dokázat přes to dítko.
Jo, podle mě si chtějí něco dokázat. Ale to hodně rodičů, ale to je fakt extrem.
No vysoká škola, neznamená inteligenci ![]()
@ludmilaadamkova píše:
samozřejmě je napřed na 7 letý dítě.. ale to bude fungovat jen do nějaké doby Asi jako hlavní si vybrali hokej… OK ale v těch 7 letech ty děti to teprve začínají dělat nebo klidně mohou k hokeji přijít později jestli to hokeji někam dotáhne kdo ví.. navíc oni od něj nechtějí jen ten hokej… máš nějaký limity dřív nebo později na ty limity narazíš. V 7 letech je ještě steašně brzo protože všichni normální rodiče nechávají dítě být hlavně dítětem tvrdší tréningy přicházejí až na druhém stupni
To vůbec není pravda. Máš sporty, kde v 7 letech je už dost o všem rozhodnuto. Někde jak nezačne ve 4-5letech, tak nemáš šanci uspět.
@Cuddy Ale určitě existuje víc způsobů, jak tuto metodu aplikovat ne?
Já především nesouhlasím s absolutním obětováním se kvůli dítěti. V rodině je pořád i ten manželský pár a s příchodem dítěte by se svět neměl točit jen kolem něj.
@kam2 ano, principem kamavedy je všestrannost, kterou zajišťuje rodič a ideálně i aby rodič byl trenérem hlavního sportu. Ono uplatnit individuální trénink tenisu 4× týdne, což některé skolkove děti trénují, je tak drahé, že roli trenéra musí převzít rodič a profitrener jen koriguje v pravidelných intervalech chyby.
@Malineka ale to má každý jinak. Ty rodiče se prostě obetuji, věří, že to dítě někam dostanou. Teď po OH bylo několik článků o tom, proč je nás ženský tenis tak dobrý. Základem je totální nasazení rodičů a 1 000 000 Kč ročně již od žákovských let.
@Cuddy píše:
@kam2 ano, principem kamavedy je všestrannost, kterou zajišťuje rodič a ideálně i aby rodič byl trenérem hlavního sportu. Ono uplatnit individuální trénink tenisu 4× týdne, což některé skolkove děti trénují, je tak drahé, že roli trenéra musí převzít rodič a profitrener jen koriguje v pravidelných intervalech chyby.
Ona vetsina lidi ani nestoji o to, aby dite delalo sport, ve kterem se v 7 letech povazuje za stare, pokud by chtelo zacit. Vetsina rodicu je soudna a vi, ze sance, ze bude vrcholovym sportovcem je mala, navic jim to nestoji za zdravotni problemy a ztracene detstvi. Mluvila o tom plavkyne Iveta Hlavacova, ze z detstvi zna akorat pohled na kachlicky v bazenu a pach chlorovane vody a ze nic takoveho pro sve deti nechce.
@Cuddy píše:
@Malineka ale to má každý jinak. Ty rodiče se prostě obetuji, věří, že to dítě někam dostanou. Teď po OH bylo několik článků o tom, proč je nás ženský tenis tak dobrý. Základem je totální nasazení rodičů a 1 000 000 Kč ročně již od žákovských let.
No a hodne lidem to za to nestoji. Vsadit vse na jednu kartu a obetovat dite i vztah s partnerem necemu tak nejistemu.
@Cuddy No dobře, ale pak je otázka, když to dítě k něčemu od mala takhle vedeš, jestli je to opravdu jeho rozhodnutí, že to chce dělat? A co z toho života má teda potom ten rodič? Kde vydělávají peníze? Kdy žijí rodiče svůj život?
To vydělávají jenom na tom dítěti? A co potom, až dítě vyroste? To mají za sebou jen úspěšné dítě? Nemluvě o tom, že sportovci mají brzo odrovnané klouby.
Lidé co projeli životem, zjistili, že něco nestihli a snaží se to dohnat na dítěti.
Možná měli i sami v dětství nějaký problém. Myslím, že dítě až bude větší, tak ten sport bude nenávidět s nebude to dělat. Člověka to musí bavit, což ho už nebaví. Podle mě je zaděláno na nějakou psychickou poruchu. Navíc i dítě musí mít nějaký svůj osobní čas.
Sem kdysi četla, že není dobré, se dítěti nevěnovat vůbec, ale také až moc. Tam uvedli příklad, že pokud není ve škole, na kroužku a je doma, tak se mu má nechat nějaký prostor, soukromí ne ho neustále nutit hrát si stolní hry, kopat do balonu dokud není tma a hned spát.
Takové dítě prý pak je dost nesamostatné v dospělosti.
Já třeba si hrála sama ráda, nesnášela jsem třeba školní výlety, kde mě celý den nutili dělat co bavilo je, ne mě (stačilo mi to ve škole) ![]()
Každé dítě si najde něco co má rádo a nemusí to být nutně blbý počítač nebo mobil.
Stejně k tomu tíhnou děcka, která to vidí u rodičů.
Děti od mala chtějí dělat to co dělají rodiče, chtějí pomáhat s pečením, uklízet, pracovat na zahradě…Ale když vidí jen, že rodič kouká na mobil a aby měl klid, tak mu ho strčí do ruky, tak je jasné, že ty veselé hry vtáhnou.
Když rodiče sportují, tak je přirozené, že děti budou taky. Vidím to všude kolem sebe.
Je těžké dítěti vybrat koníček, když ho opravdu neznáte.
Třeba na hokej dávají kluky už od 3-4 let. Zničí jim kyčle, ale ty pak jsou jiné, uzpůsobí se hře. Ale jak můžete ve 4 letech vědět, že bude dobrý??
Nebo holčička je dřevo, ale matka ji dá na balet? Jo někdy prý talent nestačí a člověk to dožene drilem, ale v tom případě, když ho celé dětství nutí do toho co mu nejde a nebaví, tak nevím jestli to má vůbec smysl?
@Josefuna píše:
No a hodne lidem to za to nestoji. Vsadit vse na jednu kartu a obetovat dite i vztah s partnerem necemu tak nejistemu.
Ale oni nesnází jen na jednu kartu. Dítě chodí do zajímavé školy, učí se cizí jazyky,…
@Josefuna jenže ji to plavání nezaopatrilo na celý život, což je smyslem tohoto nasazení rodičů.
@Cuddy no mluvila o tom jedna tenistka jejíž otec byl i její trenér jak hodně drsné bylo dětství že i proto máme tolik úspěšných tenistek že ty tatínkovi jsou na své dcery hodně drsné a to spojení funguje alespoň v tom začátku velice dobře zkusím to najít