Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Yorkmut píše:Žádná taková výchova před třiceti lety nebyla ani dříve
Ja mam taky vychovu pred triceti lety. V zivote jsem remen nevidela, biti nezazila, vlasy mi na hlave zustaly, dokud nevypadly samy. Takovyhle biti apod. preci neni nic, co by se melo omlouvat vychovou pred 30lety.
Já nevím, každé dítě je jiné, ale trvám si na názoru, že fyzický trest uleví hlavně agresi rodiče a výchovné to není. Takové to „táta nás mlátil hlava nehlava a vyrostli z nás díky němu slušní lidé“ mě zvedá ze židle. Pamatuji se, jak mi kamarádka jako malé říkala, že nesmí přijít pozdě domů, protože jí taťka zmlátí řemenem. Já jsem tehdá nevěděla co to řemen je, znala jsem jen název „pásek“, proto si to tak pamatuju, smutné… Já se chci fyzickým trestům vyhnout úplně.
@ospalámyš Fyzicky trest neni jen zpusobit bolest, ale i fyzicke nepohodli.
@bertoldina píše:
A psala i o trestné lavici a penalizaci? Nikdo tu nepíše o tom, že se má dítě nechat vriskat bez hranic. Ale čtyřletý prcek pořád potřebuje v tomhle pomoc, ne trest. Účel světí prostředky vede klidně i k tomu remenu.
Myslim, ze psala teda o vykazani do pokoje. Ale taky o tom, ze kdyz tam dite nechce byt, zamkne se.
@Dobrej_tym píše:
Myslim, ze psala teda o vykazani do pokoje. Ale taky o tom, ze kdyz tam dite nechce byt, zamkne se.
Zkus to prosím dohledat, hodně by me zajímal věk. Protože zamknout prcka mi přijde dost riskantní, u staršího už je to zas spíš bezmoc. Krom toho, že dětský pokoj má být bezpečně místo. Poslat se tam uklidnit je něco jiného než z něj dělat vězení. Navíc je dost důležité, proč se dítě do afektu dostalo… O momentální náladě rodiče a jeho vlastní schopnosti pracovat se svymi emocemi nemluvě.
@warita píše:
mozna jsem se spatne vyjadrilaA jak rikam, kdyz domlouvani nepomaha a dcera neposloucha jako cert, nejake to placnuti na zadel dostane. Tuhle mi ujizdela na odrazedle, kdyz jsme se vraceli z hriste domu a nereagovala na zadne zavolani a to jsem rvala na maximu, co plice a hlasivky daly a prejela klido silnici beze mne a bez rozhlednuti. Kdyz jsem ji konecne dohnala, tak to jeji pr*del pocitila. A nesytdim se za to, toto mi delat nebude.
K tomu odrážedlu.
Existuje fígl, v kritických místech (např. nějaký sjezd, cesta kolem silnice) se místo řevu rodiče, případně fyzického trestu, který je k prdu, doporučuje uvázat si odrážedlo na provázek, můžeš si to krásně korigovat.
Ale chápu, že tohle chce zapojit mozek, předvídat situace, předvídat kritická místa, vůbec myslet dopředu, protože z mé zkušenosti jsou děti nevrlé hlavně z únavy.
@Lingua píše:
Já nevím, každé dítě je jiné, ale trvám si na názoru, že fyzický trest uleví hlavně agresi rodiče a výchovné to není. Takové to „táta nás mlátil hlava nehlava a vyrostli z nás díky němu slušní lidé“ mě zvedá ze židle. Pamatuji se, jak mi kamarádka jako malé říkala, že nesmí přijít pozdě domů, protože jí taťka zmlátí řemenem. Já jsem tehdá nevěděla co to řemen je, znala jsem jen název „pásek“, proto si to tak pamatuju, smutné… Já se chci fyzickým trestům vyhnout úplně.
Fyzické tresty dětí…to je prostě nezvládnutá agrese rodiče, v podstatě neví jak situaci řešit, že to je k ničemu, je snad jasné…
@Venetia píše: Žádná taková výchova před třiceti lety nebyla ani dříve
Presne tak. Nebyla, jen se to na tu dobu svaluje, ale neni to vubec pravda.
@free333 píše:
K tomu odrážedlu.Existuje fígl, v kritických místech (např. nějaký sjezd, cesta kolem silnice) se místo řevu rodiče, případně fyzického trestu, který je k prdu, doporučuje uvázat si odrážedlo na provázek, můžeš si to krásně korigovat.
Ale chápu, že tohle chce zapojit mozek, předvídat situace, předvídat kritická místa, vůbec myslet dopředu, protože z mé zkušenosti jsou děti nevrlé hlavně z únavy.
Ale prosím tě, přestaň se do @warita navážet, prý zapojit mozek. Máme stejné staré deti, udělat to dítě mne, také dostane na zadek. To si tady budeme vázat ctyřleté děti na provázek? A kde všude? Kolem silnice, u bazénu, u táboráku… Od určitého věku se do dítěte vkládá něco jako důvěra, která vychází z jeho mentální vyspělosti a již se situacím nepredchazi. Ve školce zvládne 28 tříletých děti jít sporadane kolem silnice, tak snad si nebudeme na procházkách vázat na provázek ctytletaky.
Ke stolicce. Nic takového doma nemáme, na druhou stranu, čas od času vidím, že už jsem s tou respektujici výchovou na hraně a nevím, jak na zlobíci dítě. Vychovávat dítě mne přijde velmi těžké, protože vzorce, které jsme dostávali my jako malí (zvlášť @warita), jsou odborníky cupovany do posledních detailu. Odhledneme od fyzických trestu., vždyť dnes člověk už ani neví, jestli smí dítě pochválit či nějak motivovat, aby nebral dítěti motivaci vnitřní, neučinil ho na pochvalach závislým, nepřipravil mu období puberty, kdy bude svou cenu odvíjet pouze od svých úspěchu apod.
Na provázek, pokud si ten text znovu přečteš, se neváže dítě, ale odrážedlo.
A řeč je o odrážedle, na tom už čtyřleté děti dávno nejezdí.
A po těch dvouletých - tříletých příčetný předvídající rodič nemůže očekávat, že dítě zabrzdí rozjeté odrážedlo třeba z kopečku.
Dítě se rozjede a až při jízdě zjistí, že to nezastaví, hysterický rodič si může pištět jak chce, je to k prdu ![]()
@Cuddy píše:
Ale prosím tě, přestaň se do @warita navážet, prý zapojit mozek. Máme stejné staré deti, udělat to dítě mne, také dostane na zadek. To si tady budeme vázat ctyřleté děti na provázek? A kde všude? Kolem silnice, u bazénu, u táboráku… Od určitého věku se do dítěte vkládá něco jako důvěra, která vychází z jeho mentální vyspělosti a již se situacím nepredchazi. Ve školce zvládne 28 tříletých děti jít sporadane kolem silnice, tak snad si nebudeme na procházkách vázat na provázek ctytletaky.Ke stolicce. Nic takového doma nemáme, na druhou stranu, čas od času vidím, že už jsem s tou respektujici výchovou na hraně a nevím, jak na zlobíci dítě. Vychovávat dítě mne přijde velmi těžké, protože vzorce, které jsme dostávali my jako malí (zvlášť @warita), jsou odborníky cupovany do posledních detailu. Odhledneme od fyzických trestu., vždyť dnes člověk už ani neví, jestli smí dítě pochválit či nějak motivovat, aby nebral dítěti motivaci vnitřní, neučinil ho na pochvalach závislým, nepřipravil mu období puberty, kdy bude svou cenu odvíjet pouze od svých úspěchu apod.
Ještě jednou opakuji, řeč je o odrážedle a malinkých dětech, čtyřletáky do toho netahej, fakt bych si aspon přečetla, na co reaguju ![]()
@free333 přečti si to ty, viz. „tuhle mne jednou ujizdela na odrazedle…“ Tak předpokládám, že to bylo před pár měsíci, dětem bude za chvíli 5, tudíž se jednalo o ctyrletaka. Dvouletaka by nikdo nebyl, ale vysirajiciho ctyrletaka, který neví, kde je mez, již občas ano.
@bertoldina A co bys dělala, kdyby dítě - třeba tříleté - ubližovalo sourozencům, nenechalo si to vysvětlit a opakovaně pokračovalo? Já si myslím, že jít vychladnout do pokojíčku od ostatních je adekvátní trest a pokud tam to dítě nevydrží, tak ho asi fakt musíš na chvíli zamknout. Dohledám.
Jako někdo tu popisoval, jak má dítě, na které se křivě podíváš a rozbrečí se. Takový asi nepochopí, že na jiné děti se prostě musí víc zvostra. Podotýkám, že už jsem taky někdy na syna zvýšila hlas, odtáhla ho do pokoje. V životě se kvůli tomu nerozbrečel. Rok mě kousal při kojení do prsa. Vysvětlovat, sebrat prso, nic prostě nepomáhalo. Na děti se křičet nemá, že? Jednou jsem se už tak rozčílila, že jsem se fakt rozzlobila, odešla od něj pryč, rozčilovala se a nechala ho řvát (na můj vkus dlouho). Žádné objímání u vyjadřování emocí a podobné věci. Jo, ten den mě po roce přestal kousat
Takže taky máme každý jiné dítě a víme, co si můžeme dovolit, že.
Takže ne, synovi jsem třeba nikdy nedala na zadek, nikdy jsem ho neplácla. Ale různé fyzické tresty a obecně tresty už teda pocítil. A myslím si, že jedině pro jeho dobro ![]()
@Ja-rekk píše:
Je hezký, že ti na rodině záleží, ale uvědomujes si, co za hrůzy ti dělali? Já úplně nejsem odpůrce plácnutí, pokud někomu ujede v nervech třikrát za dětství ruka. Dobrý příklad je to s tím odrážedlem, to by nám za to taky jedna přiměřená přilítla. Ale určitě není správně bít něčím a už vůbec ne takový teror co popisujes ty. To vážně nemáš strach, že se to v nich zase probudí? To prostě není normální a není to omluvitelný a pokud se takto chovali, je to v nich stále. To normální člověk prostě nedokáže. To je hrozný. Jenom ta představa, že někdo takový je o samotě s malým bezbranným dítětem je děsivá. Ješte neřeknu návštěva v tvé přítomnosti, když už to bereš tak, že ať bylo co bylo, jsou to prarodiče, ale určitě né o samotě.
No prave o samote to uz vubec..
Proste deti zlobi, tak bych se bala toho, jak by to prarodice resili..
@Dobrej_tym Tak už jen úplný psychopat to nemyslí pro dobro dítěte, na druhou stranu to takhle oduvodnuji i regulerni tyrani. Na dceru třeba zvýšený hlas stačí a to rozhodně není bazlivé dite - a zase, je rozdíl zvýšený hlas a bezhlavé rvani. A ano, taky už jsem ji párkrát odvedla vychladnout. Ale neměla časový limit, do kdy to musí být. A v žádném případě bych ji tam nezamkla. Cemu rikas opakovane ublizovani? A jak starym sourozencum?
Mne se teda ani moc néibi posilani do jine mistnosti, kvuli vyjadrovani emoci..